abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 14:22 | IT novinky

    VASA-1, výzkumný projekt Microsoftu. Na vstupu stačí jediná fotka a zvukový záznam. Na výstupu je dokonalá mluvící nebo zpívající hlava. Prý si technologii nechá jenom pro sebe. Žádné demo, API nebo placená služba. Zatím.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:44 | Nová verze

    Nová čísla časopisů od nakladatelství Raspberry Pi: MagPi 140 (pdf) a HackSpace 77 (pdf).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 01:00 | Nová verze

    ESPHome, tj. open source systém umožňující nastavovat zařízení s čipy ESP (i dalšími) pomocí konfiguračních souborů a připojit je do domácí automatizace, například do Home Assistantu, byl vydán ve verzi 2024.4.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:11 | IT novinky Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 20:55 | Nová verze

    Neziskové průmyslové konsorcium Khronos Group vydalo verzi 1.1 specifikace OpenXR (Wikipedie), tj. standardu specifikujícího přístup k platformám a zařízením pro XR, tj. platformám a zařízením pro AR (rozšířenou realitu) a VR (virtuální realitu). Do základu se z rozšíření dostalo XR_EXT_local_floor. Společnost Collabora implementuje novou verzi specifikace do platformy Monado, tj. open source implementace OpenXR.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 17:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 0.38.0 multimediálního přehrávače mpv (Wikipedie) vycházejícího z přehrávačů MPlayer a mplayer2. Přehled novinek, změn a oprav na GitHubu. Požadován je FFmpeg 4.4 nebo novější a také libplacebo 6.338.2 nebo novější.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 17:11 | Nová verze

    ClamAV (Wikipedie), tj. multiplatformní antivirový engine s otevřeným zdrojovým kódem pro detekci trojských koní, virů, malwaru a dalších škodlivých hrozeb, byl vydán ve verzích 1.3.1, 1.2.3 a 1.0.6. Ve verzi 1.3.1 je mimo jiné řešena bezpečnostní chyba CVE-2024-20380.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    včera 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    17.4. 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    KDE Plasma 6
     (68%)
     (10%)
     (2%)
     (20%)
    Celkem 563 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Menu pro KDE4

    26. 3. 2010 | Robert Krátký | Recenze | 7423×

    V rámci desktopového prostředí KDE4 můžete používat několik různých variant hlavního menu. Od základního, které neposkytuje nic víc než prosté menu po komplexní „spouštěče“ nového stylu, které vám zprostředkují přístup k souborovému systému, konfiguračním volbám apod. pojďme si je představit.

    Obsah

    Úvod

    link

    Každé desktopové prostředí používá mírně odlišný způsob organizace základních informací na pracovní ploše, ale povětšinou vycházejí tyto různé přístupy ze stejného základu: K některé hraně obrazovky je přichycen panel, který poskytuje prostor pro prezentaci rozličných údajů. Tento panel také obyčejně obsahuje ovládací prvek, s jehož pomocí je možné zobrazit hlavní menu. Toto hlavní menu v prostředí KDE4 nás v článku zajímá.

    Kicker a KDE3

    link

    V předchozí hlavní verzi KDE byl využíván klasický koncept pracovní plochy: Plocha byl prostor, na který šlo přidávat různé aplikace, ikonky atd. Jednou z těchto aplikací byl také velmi šikovný Kicker. Tato aplikace poskytovala nejen hlavní menu ve formě appletu, ale také celý hlavní panel. Ten panel, na kterém má většina uživatelů hodiny, seznam spuštěných programů atd.

    Plasma a KDE4

    link

    V KDE4 se od základu změnilo vnímání pracovní plochy. Roli obyčejné pracovní plochy i všech s tím spojených funkcí převzal framework Plasma. Ikony, menu, panely a další atributy dřívějšího pracovního prostředí nyní spadají pod plasmu. Všechny tyto i další funkce, které pracovní plocha poskytuje, jsou implementovány prostřednictvím tzv. plasmoidů. Panel je plasmoid, ikonka je plasmoid, hodiny na panelu jsou plasmoid a hlavní menu je také plasmoid.

    Tento princip je do jisté míry srovnatelný s dřívějším Kickerem a jeho applety, ale vše bylo přepsáno a naprogramováno znovu.

    Kickoff – výchozí spouštěč

    link

    KDE4 má jako výchozí spouštěč nastaveno univerzální menu pojmenované Kickoff. Vzhled a funkce Kickoffu vzešly ze studia vzorců chování uživatelů. Jako základ byly použity různé varianty hlavního menu z různých systémů (KDE 3.5, GNOME menu vyvinuté pro SUSE Linux Enterprise Desktop 10 i Windows Vista beta). Podrobný popis procesu návrhu Kickoffu najdete na stránkách openSUSE.

    Kickoff má pět hlavních záložek (karet), které mají usnadňovat a urychlovat přístup k širokému okruhu funkcí. Dohromady tyto karty obsahují v podstatě totéž co dřívější klasické menu, ovšem s tím rozdílem, že jsou jednotlivé položky seskupeny tak, aby se k nim šlo intuitivně dobrat. Kromě toho je pod horním okrajem Kickoffu textové pole pro vyhledávání.

    kde menu kickoff 1 kde menu kickoff 2 kde menu kickoff 3

    Karty Kickoffu:

    • Oblíbené
    • Aplikace
    • Můj počítač
    • Naposledy použité
    • Opustit

    Pohyb po menu se obejde bez klikání, dokud nedojdete k položce, kterou chcete spustit. Jinými slovy: Karty se přepínají pouhým podržením kurzoru myši nad požadovanou ikonou (tato vlastnost je konfigurovatelná). Možnosti nastavení Kickoffu nesahají dále.

    kde menu classic 1

    KDE menu Classic

    link

    Přestože prvních několik verzí KDE 4.x obsahovalo pouze omezenou verzi klasického menu (především chyběla možnost nechat v menu zobrazovat naposledy použité nebo nejpoužívanější aplikace), později se vrátilo v celé parádě – tj. podobné jako u KDE3.

    kde menu classic 2 kde menu classic 3

    Menu „Classic“ je na první pohled prostší než Kickoff, ale to je právě to, co některým uživatelů vyhovuje. Na rozdíl od Kickoffu je možné klasické menu poměrně značně ovlivnit nastavením různých konfiguračních voleb. Mezi nejpodstatnější možnosti nastavení patří výběr zvláštních položek (v některých případech jsou to rovnou podmenu), které se v menu zobrazí. Screenshoty napoví více.

    Lancelot

    link

    Další alternativa je menu/spouštěč Lancelot. Na první pohled má rozhodně blíže ke Kickoffu, ale přidává dost nových funkcí a také mírně upravuje koncept navigace po menu. Hlavní a patrně nejzásadnější rozdíl je v tom, že Lancelot umí zobrazit dva sloupce položek vedle sebe. Podle mého názoru to výrazně napomáhá orientaci.

    kde menu lancelot 4 kde menu lancelot 5

    Lancelot také používá karty (ve výchozím stavu po levé straně), ale tuto vlastnost doplňuje ještě o navigační cestu v záhlaví menu (hned pod vyhledávacím polem, které je umístěno podobně jako u Kickoffu). Navigace po kartách může být také bez klikání, ale Lancelot tuto funkci bere ještě kousek dál a umožňuje i spuštění vybrané položky bez kliknutí.

    Karty Lancelotu:

    • Aplikace
    • Počítač
    • Kontakty
    • Dokumenty

    kde menu lancelot 6 kde menu lancelot 7 kde menu lancelot 8

    Z výčtu je patrné, že Lancelot přistupuje k organizaci menu jinak než Kickoff. Kromě toho nabízí také možnost celý spouštěč zjednodušit: Místo jednoho menu, které obsahuje všechny čtyři karty, je možné nastavit Lancelot tak, aby v panelu zobrazoval rovnou ikonky pro přímé otevření jednotlivých karet. Skladbu těchto ikonek na panelu můžete samozřejmě určit.

    kde menu lancelot 2
    kde menu lancelot 3

    Takže pokud vám například vyhovuje způsob pohybu po menu Lancelotu, ale chcete jen menu s aplikacemi, můžete se ostatních karet zbavit a mít na místě hlavního spouštěče jen ikonku pro otevření lancelotovského výběru programů. Další šikovná vlastnost Lancelotu je možnost vložit jeho části přímo na pracovní plochu (stačí přetáhnout myší).

    kde menu lancelot 1

    Další projekty

    link

    Nápadů existuje mnoho, ale trochu pokulhává realizace. Představme si další dva spouštěče, z nich druhý zatím není možné rozumně používat, protože je pouze ve stadiu návrhu/myšlenky.

    Raptor

    link

    Raptor je poměrně nevšední spouštěč. Kromě toho, že snaží vytvořit zcela nový způsob procházení položek menu, o něm jeho tvůrci tvrdí, že má být také krásný. Na první pohled se zdá, že princip horizontálního posuvného menu s velkými ikonami našel uplatnění přinejmenším v plasmovém dialogu pro výběr plasmoidů do panelu, který zavedlo KDE 4.4.

    kde menu raptor menu

    Z webu projektu to bohužel vypadá, že Raptor nemá žádného aktivního vývojáře – ale zdání klame. Jak mě upozornil Dan Vrátil, v gitu projektu to žije a poslední verze jdou kompilovat oproti KDE 4.4 (ačkoliv se na webu píše, že jsou nutné zdrojové kódy starší než 4.3). Mailová konference se již také několik měsíců odmlčela, takže ani odtud aktivitu neuhodnete.

    kde menu raptor favorites

    KplanetaryMenu

    link

    Stránky KDE-Look.org se hemží nápady, „mock-upy“ a „brainstormingovými“ diskusemi o novém vzhledu různých ovládacích prvků prostředí KDE. KplanetaryMenu je jeden z těchto nápadů, který zatím zůstává pouze ve stadiu nápadu a ilustračního obrázku (mock-up).

    Od ostatních implementací by se menu postavené na tomto principu lišilo zejména absencí textových popisků. To by mohlo být pro některé uživatele matoucí, ale ušetřilo by to dost místa. Umím si představit, že by podobný spouštěč doplňoval funkci hlavního menu.

    kde menu kplanetarymenu

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    26.3.2010 00:25 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Hezké shrnutí.
    Imho KDE Menu Classic je nejvíc nejlepší ;-)
    26.3.2010 00:53 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše variabilita je krasna vec
    Tak. to vidite, podle me je zase nejlepsejsi Kickoff :-)

    Znate to, 100 lidi, 100 chuti. Krasa je kdyz si muzeme veci prizpusobit tak, jak se nam libi.
    thingie avatar 26.3.2010 01:01 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Mně se třeba nelíbilo žádné co jsem našel.
    Růžové lži.
    26.3.2010 08:06 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Tak. Nejlepší je žádné.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    koulinek avatar 26.3.2010 10:27 koulinek | skóre: 19 | blog: koulonet
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    To pak ale zapominam co vsechno tam mam za GUI aplikace a zjistuju ze pracuju ponejvice v konzoli, ale tak to take néni na škodu :)
    Motto: "Lépe býti dvanácti souzený, než šesti nesený."
    26.3.2010 10:37 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Takže KDE4 je v podstatě výborné prostředí, protože díky němu člověk odvykne mnohdy zbytečným GUI a naučí se pořádně s shellem ;-)
    vain avatar 26.3.2010 10:42 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    To je jako myšleno, že v KDE je tak strašné prostředí, že nemá jediné použitelné menu, tak uživatel raději nepoužívá žádné? =) Protože nemít žádné menu je možnost všech prostředí ne jen KDE, ale když KDE lidi odvykne menu používat, tak to asi fakt znamená, že nemá jediné pořádné, použitelné menu ;-) Příště važ slova! =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    26.3.2010 10:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Ale ne. To byla nadsázka. Hyperbola.
    Já mam KDE jinak docela rád, teda dost nesnáším plasmu, ale KDE apps jsou jsou fajn a krunner je taky velmi dobře použitelná věc...
    vain avatar 26.3.2010 12:08 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Však neboj, já to pochopil, a na rozdíl od některých jiných jedinců, chápu i smysl smajlíků =)
    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    thingie avatar 26.3.2010 11:32 thingie | skóre: 8
    Rozbalit Rozbalit vše Re: variabilita je krasna vec
    Tak já možná nemyslím přímo menu, ale víc něco jako krunner, nebo dmenu, nebo gnome-do. Jenže všechny tyhle sajou.
    Růžové lži.
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.3.2010 04:26 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Ba. ;-)
    26.3.2010 07:48 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Imho KDE Menu Classic je nejvíc nejlepší ;-)
    Také jsem si nikdy na jiné nezvykl.
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.3.2010 08:35 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    ...ono taky zvyknout si na něco velikosti okna :-D
    26.3.2010 09:58 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Mně nejvíc vadí, že se výška těchto novodobých menu nepřizpůsobuje množství položek. Nesnáším skrolování.
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 10:11 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Záleží kolik položek v tom menu máš. Výška Kickoffu se dá nastavit, takže stačí roztáhnout podle největší kategorie a pak už skrolovat nemusíš. Ale pokud máš v některé kategorii těch položek moc, nebo malé rozlišení, tak se skrolování nevyhneš. Leda udělat patch, aby se daly použít menší ikonky.
    26.3.2010 10:46 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Výška Kickoffu se dá nastavit
    Jak?
    26.3.2010 10:50 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Překvapivě myší :-)

    Chytneš ho za ho pravý horní roh a táhneš, jako u každého jiného okna.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 11:57 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Tak tak. Nebylo to tam hned od začátku, ale jde to už myslím od 4.3. Podstatné je, že to musí být pravý horní roh. Netuším, proč neudělali aktivní celé okraje.
    26.3.2010 13:09 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    To není pravda, nemusí to být vždy pravý horní roh. Pokud tlačítko Kickoffu v liště přesunu k pravé straně obrazovky (místo výchozího umístění vlevo), pak je aktivní levý horní roh. Zkrátka přizpůsobuje se to umístění na obrazovce.
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    27.3.2010 18:39 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Pravý, levý, jako kdyby to nebylo jedno. Když chci nastavovat výšku, tak za horní okraj, ne?
    26.3.2010 17:34 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Podle mě to šlo už v 4.1 (podle screenshotů už to mělo tu značku v rohu), takže "odnepaměti". Popravdě ani nevím, že to někdy nefungovalo :) ale teď podle screenů koukám, že 4.0 to opravdu asi neumělo.
    26.3.2010 17:57 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    podle screenshotů už to mělo tu značku v rohu
    Huh? Já tam žádnou nemám.
    lmanik avatar 26.3.2010 18:04 lmanik | skóre: 11 | Vracov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Příloha:

    Ten ruzek :)

    A komu to cpes?
    26.3.2010 21:51 Vin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    V 3.5 to bylo taky.
    26.3.2010 14:35 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Chytneš ho za ho pravý horní roh a táhneš, jako u každého jiného okna.
    Tak to mě opravdu nenapadlo. Zkoušel jsem vrchní hranu, protože jsem chtěl upravovat výšku...
    Jardík avatar 26.3.2010 01:16 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Mně na lancelotu přijde debilní, že je každá položka jinak široká (vysoká?) - pokud je ve sloupečku málo položek, jsou hnusně široké, pokud jich tam je hodně, jsou tak akorát.
    Věřím v jednoho Boha.
    Petr Bravenec avatar 26.3.2010 05:53 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Při čtení článku jsem si vzpomenul na menu "Všechny programy" ve Windows XP některých uživatelů - a jak se můžu osrstit vždycky, když na mě vybafne stovka položek a já jich musím většinu přečíst a ještě přitom rolovat v menu, než najdu, co potřebuji. Když jsem v článku objevil myšlenku "jednotlivé položky jsou seskupený tak, aby se k nim šlo intuitivně dobrat", tak mi docvaklo, k čemu může být dobrý Kickoff (a styl menu z Windows Vista). Je to geniální myšlenka, pokud funguje.

    Nicméně mám pocit, že už v KDE3 jsem měl Gimp po instalaci vždy v podsložce Grafika a Amarok v podsložce Multimedia a žádný editor jsem nenašel v podložce Nastavení - i v KDE4 tudíž nadále používám klasické menu. Můj systém není prase, aby míchal dohromady hrušky s jablky a týden neměněnými ponožkami, a tudíž od něj ani nepotřebuji vestavěnou GPS, abych mohl spustit nějaký program.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    26.3.2010 08:34 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Při čtení článku jsem si vzpomenul na menu "Všechny programy" ve Windows XP některých uživatelů - a jak se můžu osrstit vždycky, když na mě vybafne stovka položek a já jich musím většinu přečíst a ještě přitom rolovat v menu, než najdu, co potřebuji.
    Nejpikantnější je, že v nejnovější hvězdě Windoze 7 není možné nastavit classic menu bez 3rd party SW. Takže menu 'Všechny programy' zůstává, ale narozdíl od XP se nezobrazuje jako pop-up menu ale je stísněno do malého prostoru toho úžasného nového startmenu. V MS si zřejmě seděj na mozku.

    Nejhorší ale je, že uživatelé se postupně přizpůsobí, a nakonec ještě budou všude rozhlašovat, jak je to supr a geniální...
    =^..^= AmigaPower® avatar 26.3.2010 08:37 =^..^= AmigaPower® | skóre: 30 | blog: BLB | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Nejhorší ale je, že uživatelé se postupně přizpůsobí, a nakonec ještě budou všude rozhlašovat, jak je to supr a geniální...
    ...což se nám názorně ukazuje na těch úžasnejch fíčurkách ve KDE4. LOL! :-D
    28.3.2010 00:50 mmn
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    +1. Hrozím se dne, kdy se KDE4 stane součástí debianu stable.
    Jardík avatar 26.3.2010 12:00 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Můžu se zeptat, co vám bránilo si ve Windows XP ty položky taky rozřadit? 5 minut času?
    Věřím v jednoho Boha.
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 12:17 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Instalace nové verze daného programu přidá opět záznam do té velké hromady a ignoruje, kam jsem si ho přesunul? I když občas se našly výjimky, které při instalaci umožnily šoupnout daný program přímo do nějakého podadresáře.
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 12:21 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    A to nemluvím o tom, když člověk přijde k někomu jinému a ten tam má plno her, dem a různých ptákovin, většinou už jen pozůstatky, které zapomněl uninstall. Ti lidi ani neví, jak si v tom udělat pořádek, tak prostě jednou za čas ty windows přeinstalují a mají na chvíli pořádek.
    Josef Kufner avatar 26.3.2010 12:41 Josef Kufner | skóre: 70
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Tak ono stačí si vykopírovat ty zajímavé položky někam stranou a nechat to defaultní menu jen jako přehled o bordelu.
    Hello world ! Segmentation fault (core dumped)
    Petr Bravenec avatar 26.3.2010 14:49 Petr Bravenec | skóre: 43 | blog: Bravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    "...ve Windows XP některých uživatelů..." - a oni si tam dost často pořádek udělat neumějí nebo nemohou (nemají oprávnění). Jinak já sám Windows nepoužívám, k ničemu by mi to nebylo.
    Petr Bravenec - Hobrasoft s.r.o.
    26.3.2010 07:21 finn | skóre: 43 | blog: finnlandia | 49° 44´/13° 22´
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Za sebe můžu říct, že menu prakticky nepoužívám. Ve většině situací je nejrychlejší Alt+F2 plus prvních pár znaků z názvu spouštěné aplikace a enter.
    Užívej dne – možná je tvůj poslední.
    26.3.2010 09:22 mica
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    To ovšem vyžaduje pamatovat si jména aplikací ;-) (já jména těch méně používaných nepamatuju, zato vím, kde v menu jsou).
    Václav 26.3.2010 09:41 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Ani ne. Ono to hledá i v popisu aplikace, takže u věršiny stačí opravdu psát co chci dělat a ono to ten program který to umí najde :)

    (třeba stačí zadat pdf, najde to okular. Začít psát Kalku a už je ve výsledku Kcalc.)
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    mikirc avatar 26.3.2010 09:31 mikirc | skóre: 19 | blog: MikiSoft | Vsetín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    presne tak ;)
    Byl jednou jeden...
    26.3.2010 12:24 ed | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    niecomu podobnemu som sa naucil este za cias KDE3, ked este neexistoval krunner, ale pouzivala sa 3rd party aplikacia, ktora emulovala jablkovy quicksilver vzhladom (tusim kubuntu 8.04 to malo defaultne). akurat ta bola obmedzena tym, ze hladala iba v nazvoch binariek alebo nazve aplikacie zo spustaca (nikdy nie oboch). takze napriklad na spustenie gimpu bolo treba zadat `GNU Ima`, na zvysok stacilo obvykle to, co bolo v binarke.

    aj napriek tomu je kickoff relativne dobre pouzitelne menu, len si ludia nevedia zvyknut na to, ze to nie je pouhopouhe sproste menu s podmenu, ale je to s desktopom integrovane a potom nadavaju :)
    27.3.2010 08:22 Xerces
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Tak toto je ovšem hustý! Myslím to vyhledávání i v popisku. :-) Nevíte jestli tohle taky umí konkurenční W7?
    26.3.2010 08:31 TM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Jak je možné, že Kickoff byl navržen na základě studia vzorců chování uživatelů a já přitom neznám nikoho, kdo by jej chtěl používat? To jsme já a mé okolí opravdu tak divní, když prvním úkonem u nového desktopu je nahrazení toho nepraktického bazmeku obyčejným klasickým menu? Kde jsou ty výhody a pokrok? Vážně se ptám, nemyslím to jako ironii. Rád bych pochopil pro mě čím dál méně stravitelný způsob myšlení autorů KDE...
    26.3.2010 08:47 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Rád bych pochopil pro mě čím dál méně stravitelný způsob myšlení autorů KDE...

    viz
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    26.3.2010 09:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    26.3.2010 18:35 Tojaj
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    26.3.2010 09:03 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Také mne to zaujalo. Podle všeho tu studii holt zpackali. Resp. převod jejích výsledků do praxe.
    26.3.2010 09:36 xm | skóre: 36 | blog: Osvobozený blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Například já Kickoff používám a vyhovuje mi podstatně více než klasické menu. Takže jednoho člověka už znáte :-)
    Svoboda je tím nejdůležitějším, co máme. Nenechte se o ní připravit, podporujte Pirátskou stranu!
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 10:23 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Teď už dva ;-)

    A možná ještě moje manželka, která má kickoff a nestěžuje si. Ale možná to bude tím, že jí k životu stačí pár ikonek na panelu a na ploše a menu nepotřebuje. "Co kdyby tam něco pokazila" :-D
    Václav 26.3.2010 09:42 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    No, tak třeba mně by Kickoff vyhovoval víc než klasika, kdybych nepoužíval Lancelot.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 10:30 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Tak jsem ho teď zkusil, ale připadá mi s těmi dvěma sloupci méně přehledný. Ale možná to je o zvyku. Nicméně už jej dál zkoušet nebudu :-D
    Václav 26.3.2010 10:36 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Každému sedne něco jiného :) stejně většinou používám jenom krunner.
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    26.3.2010 11:51 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Taky mi Kickoff nevyhovuje a nechápu, co je na něm proti klasice lepšího. Hlavní problém mám s tím, že když zajedu do nějakého 3. submenu, je hrozně těžké přejet někam jinam, to vracení se zpět vyžaduje klikání na poměrně malý pruh a ztrácím se, v jaké úrovni vlastně jsem. Pokud chci to samé v klasickém menu, jen přejedu myší, "root" menu vidím stále. Lancelot mi přijde hrozně nepřehledný a komu jsem ho ukázal, toho jsem vyděsil :) Z BFU to imho nepoužije nikdo, leda by na tom menu rovnou začínal a neznal jinou možnost. Doma si vyžádali panel s ikonkami na svých 5 programů + klasické menu, já používám nejčastěji Alt+F2.
    Marián Kyral avatar 26.3.2010 12:10 Marián Kyral | skóre: 29 | blog: Sem_Tam | Frýdek-Místek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Nevím, teď jsem zkoušel i klasické menu, ale zdálo se mi až moc malé. Ale možná to bude tím velkým rozlišením, které tu mám.
    alblaho avatar 26.3.2010 08:43 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Nemůžu si pomoct, ale od Windows 95 se to spíš zhoršuje než zlepšuje, i na Windows:-)

    Jsem tedy gnomák, standardní menu mi celkem vyhovuje, ale chodím do něj výjimečně. Nedám dopustit na gnome-do, v KDE místo toho máte KRunner, ne?
    26.3.2010 16:21 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Když jsem zkoušel na debianu KDE4 ve virtualboxu, menu (bylo tam to základní - kickoff) bylo nechutně pomalé. To bylo ještě než vyšel virtualbox s HW akcelerací grafiky. Taky mi ty "moderní" menu přijdou jako nesmyslně zkriplené. Proč si to proboha nemůže samo měnit velikost, jako to dělá každé "klasické" menu? Že je potřeba na něco tak triviálního, jako výběr položky z menu, akcelerovaná grafika je zvrhlé. GNOME 3 má být další taková zvrhlost, podle toho, co je zatím známo :(

    Ve Windows 7 menu až tak moc nepotřebuju, díky vylepšenému panelu - sloučený quicklauch s taskbarem - takže většinou stačí kliknout na panel. Funkčně je to v podstatě dock, hodně to snižuje potřebu lézt do menu.
    26.3.2010 16:21 zimous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Je zabavny jak se to menu vraci ke starymu Program Manageru z Win 3 (ikonky, scrollbar, moznost vylepit submenu na plochu). Tomu bazmeku jmenem Start Menu z Win 95 jsem nikdy neprisel na chut, ale jak je tady v diskusi videt, pro hromadu lidi je to uz dneska nejpouzitelnejsi standard. Je to pro me jenom zajimavost, misto plochy mam velikej terminal na pozadi a posledni DE co jsem poradne vyuzival byl Norton Desktop na Win 3 :) Tenkrat mi prislo hrozne cool jak muzu dat ikonky i primo na plochu.

    Sice to sam nepouzivam, ale kdyz jsem instaloval Kcka kamosce tak mi prislo idiotsky, ze sice je menu neklikaci (super), ale na tu sipecku vlevo, co vede o uroven zpet, se klikat musi (nebo se pletu?).
    AnachronyX avatar 26.3.2010 18:00 AnachronyX | skóre: 3 | blog: Zastudena
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    K MS Windows 3 se určitě nevrací vůbec nic.
    “There is no system but GNU, and Linux is one of its kernels.” — Saint IGNUcius
    26.3.2010 19:10 zimous
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Tak priblizuje misto vraci, nikdo nerika, ze to u MS vymysleli :) Ale zas treba ten bazmek Start Menu byl snad primo jejich vlastni napad, nebo ne?
    26.3.2010 20:45 farin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    KDE4 je tragedie. Nevim jak to rict abych nebyl hodne sprosty. Dojebali co se dalo. V 3.5 jsem kliknul levou mysi na plochu a mel jsem startmenu, pravou moje menu, stredni seznam uloh. Tady v tom nesmyslu nefunguje ani startmenu (clasic menu style) - musi se klikat a klikat ty menu se nerozbaluji. Nevite nekdo jak to udelat. KDE4 me privadi k silenstvi.
    26.3.2010 22:00 pht | skóre: 48 | blog: pht
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Vím jak, nepoužívejte KDE4.
    In Ada the typical infinite loop would normally be terminated by detonation.
    Cubic avatar 26.3.2010 22:16 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Příloha:
    mel jsem startmenu... ...stredni seznam uloh
    tohle v 4.4 funguje, pravy klik na plochu - folder view activity settings - mouse actions - voila

    nevim co myslim tim "moje menu" ale rekl bych ze to nejde
    27.3.2010 12:52 farin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Ve 4.3.3 to nejsem schopen najit. Celkove jsem ze 4 znechucen. Pripadam si jak v M$ WinDos. Asi nebude od veci KDE opustit. 3.5 mi plne vyhovovalo. Ale tady ty omalovanky. Byl jsem zvykly na menu kliknout, drzet tlacitko mysi, vybrat aplikaci a pustit. Menu se samo rozbalovalo, takze jsem to spustil jednim klikem. Vsechna nastaveni byla na jednom miste. Nevim asi jsem stara struktura, protoze polopruhledne nesmysly me k orgasmu rozhodne neprivadi.
    Cubic avatar 27.3.2010 14:15 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    no ja taky nad KDE nijak nejasam, ale pro me to va vic vyhod nez nevyhod takze pouzivam

    v 4.3.3 to menu vyvolane klikem na plose jeste neni, po prechodu z fluxboxu mi to hodne chybelo ale naucil jsem se na Alt + F2 (krunner) takze ted kdyz uz ta moznost je tak to ani nepouzivam.
    Byl jsem zvykly na menu kliknout, drzet tlacitko mysi, vybrat aplikaci a pustit. Menu se samo rozbalovalo, takze jsem to spustil jednim klikem.
    to stale funguje nebo uz funguje... jak jsem rekl menu pozivam minimalne tak jsem si to ted jen odzkousel
    Vsechna nastaveni byla na jednom miste.
    nevim co myslis systemsettings po jedinem kliku vypada jako stary kcontrol
    Nevim asi jsem stara struktura, protoze polopruhledne nesmysly me k orgasmu rozhodne neprivadi.
    to asi ja taky, vsechny ty pulse audia, policy kity, akonadi(tenhle zmetek me sere hodne) bych zakazal... :) ale pruhlednost je mi u pozadi, co jsem si zamiloval v KDE je dynamickej nahled na plochy a ta kopie expose... prestal jsem pouzivat Alt + Tab (tohle je asi hlavni duvod proc jsem nechal fluxbox za sebou)
    28.3.2010 22:40 Mark
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    To všetko je aj v 4.3.3.
    srigi avatar 26.3.2010 20:57 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Mne sa velmi pacilo (a je skoda, ze v clanku nie je) tastymenu (1, 2), ktore som prvykrat objavil v Linux Mint. Osobne som s nim bol celkom produktivny (citaj, nebrzilo ma - narozdiel od kickoff).
    Be kind to newbies.
    Václav 26.3.2010 21:16 Václav "Darm" Novák | skóre: 26 | blog: Darmovy_kecy | Bechyně / Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    Ona už existuje verze pro KDE-SC 4?
    Cross my heart and hope to fly, stick a cupcake in my eye!
    27.3.2010 14:36 imploder | skóre: 11
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Menu pro KDE4
    To v Mintu není tastymenu, to je mintmenu. Taky mi přišlo šikovné - kombinace běžného menu (s položkama rozdělenýma do kategorií) a menu, kde jsou vybrané aplikace dostupné na 1 kliknutí (jednoduše se dá určit úpravou ~/.linuxmint/mintMenu/applications.list a pak pravým tl. na tlačíko menu a "Načíst").

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.