abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 761 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    ecoSimplix – moravské linuxové PC

    4. 9. 2009 | David Kolibáč | Recenze | 7956×

    Simplix, Simplix… Dell, HP, IBM, Simplix? Copak je zač ten Simplix? Společnost Simplix není žádným velkým producentem hardwaru, je to vítěz soutěže o Nejlepší podnikatelský záměr roku 2008 s tématem „Přechod na Ubuntu ze systému Windows“. Specializuje se na GNU/Linux – provádí instalace GNU/Linuxu se zaškolením a nyní nabízí i sestavy s předinstalovaným GNU/Linuxem, na něž se chce specializovat. Jednou z těchto sestav je ecoSimplix, který se mi dostal na několik dnů do spárů…

    Počítač nám pro účely recenze zapůjčila firma Simplix, které tímto děkujeme.

    ecoSimplix se chlubí úsporným dvoujádrovým procesorem Intel Atom 330, čipsetem nVidia Ion, který zajišťuje slušný grafický výkon, a… předinstalovaným Ubuntu. Jak vypadá zblízka?

    Pohled na povrch

    Začněme od krabice. Počítač mi byl předán v docela malé krabici, nějaký ten kus jsem ho nesl v ruce a musím konstatovat, že je to docela lehký prcek, ne jako obvyklé „velké“ sestavy. Po otevření škatule a odložení ochranného polystyrenu jsem před sebou měl skříňku o rozměrech zhruba 19,5×17×30 centimetrů. Tedy docela malou skříňku. Takové rozměry jsou typické pro HTPC, nVidia Ion k tomu a vida, máme tu adepta na pobyt v obývacím pokoji na postu domácího kina. Krom samotného počítače mi byl dodán už jen list papíru s heslem pro výchozího uživatele, několika reklamními hesly, e-mailem podpory a autogramem pana Zemánka, šéfa Simplixu.

    ecosimplix 5456

    Tak nějak jsem postrádal napájecí kabel, CD s obrazem operačního systému a návod k použití. Příliš jsem neváhal a kontaktoval jsem podporu – dostalo se mi vcelku rychlé a vyčerpávající reakce (to potěší). Kabel bude zákazníkům dodáván, jen se tentokrát nevešel do krabice, a na CD s nainstalovaným Ubuntu se pracuje, mělo by být posléze dodáváno k sestavám a navíc by mělo být k dispozici na webu Simplixu. Také bude distribuováno CD s ovladači pro grafickou kartu pro použití pod MS Windows. Velkorysé. Jen ten návod k použití stále postrádám (dobře, já ne, ale běžní uživatelé by mohli).

    ecosimplix 5449

    Samotná skříňka stojí na drobných gumových nožkách a ve své svrchní části je laděna do tmava. Plech po jejích bocích je tmavě šedý, efektně vroubkovaný… evokující kovový vzhled z Mac OS X. Při jeho spodním okraji je pás děr kvůli větrání (nebo aby se lépe prášilo dovnitř?). Přední strana je vyvedena v černém plastu, který je ale bohužel lesklý, a tak se rád nechá upatlat při kontaktu s rukama, zvláště zpocenýma. V jeho středu je obligátní tlačítko pro zapnutí počítače, ovšem je třeba jej asi vteřinu podržet, jinak se zapnutí nedočkáte. Pak decentně modře svítí, případně při práci pevného disku oranžově poblikává. Dole se ještě nachází dvojice USB portů a zvukový vstup a výstup, nahoře se za krytkou ukrývá DVD vypalovačka – otevře se stisknutím nepříliš povedeného (dá se stisknout jen na jedné své straně) tlačítka vedle krytky, poté se krytka s nepříjemným skřípěním (snad to byl problém jen testovaného kusu) odklopí a vyjede „držák“ na optické médium, pro jeho zasunutí je nutno na něj zatlačit (nebo použít software), tlačítko není kvůli krytce přístupné.

    ecosimplix 5461

    Teď k zadní straně. Tam se připojuje napájecí kabel; najdeme tam skupinu různých portů – trojici 3,5mm jacků ze zvukové karty, čtyřikrát USB, ethernet, optický výstup SPDIF, HDMI, DVI, VGA a dvakrát PS/2 – chybí snad jen Firewire, případně postarší LPT či COM; celému „zadku“ dominuje osmicentimetrový větráček, jediný větráček v celé sestavě – zbytek je chlazen pasivně. Po pravé straně ještě zbývá kovová krytka díry u neobsazeného PCI – za povšimnutí stojí především z toho důvodu, že na spodní hraně vyčnívá, a tak při neopatrném pokládání skříně například na dřevěný stůl může dojít k poškrábání povrchu.

    ecosimplix 5481

    Neváhal jsem, odkroutil trojici šroubků a nahlédl dovnitř. V přední části je umístěn zdroj, nad ním v horizontální poloze disk a mechanika, všude celkem úhledně uspořádané kabely. Místa je poskrovnu, vše je chlazeno pasivně.

    Pohled pod povrch

    Objekt prozkoumán, kabely zapojeny, zdroj energie zapojen… můžeme začít. BIOS nikterak zajímavý není, neumožňuje nic moc pozoruhodného, takže dál. GRUB také nic nenabízí, jen pár vteřin odpočítává, dál. Půl minutky a jsme v použitelném GNOME. Na heslo se to neptalo, změna hesla požadována není… snad aspoň nebude u všech sestav heslo stejné. Vzhůru na průzkum!

    ecosimplix desktop

    Systémem je Ubuntu 9.04. Zjevně aktualizované, jádro je aktuální distribuční 2.6.28-15, Firefox 3.0.13 je také aktuální distribuční, ačkoliv už je venku verze přinejmenším 3.5.2, OpenOffice.org se hlásí ve verzi 3.0.1, bohužel v oficiálním sestavení z dílen Sunu – build od Novellu je přeci jen lepší. Do GNOME 2.26 je přidána pěkná sbírka vzhledů (dekorací oken, GTK motivů, ikon), vlastní (zelené) pozadí na ploše a možnosti Compizu Fusion jsou využity na maximum. Kostka a exposé je celkem efektní, rozpadající se okna při zavření působí spíše rušivě než efektně.

    Když jsem si stěžoval na absenci příručky… trošku to nahrazuje lokální verze české Ubuntu wiki (prostě stažený a vzhledově lehce upravený web wiki.ubuntu.cz), která ovšem je odkazována v nabídce aplikací, nikoliv na ploše – tam se nachází spouštěč programu Ubuntu Tweak, s jehož pomocí se lze docela slušně pohrabat v systému. Nejsem si jist, zda je dobrý nápad ukazovat běžným uživatelům takto silný nástroj „k rozbití systému“. Jinak služby běží všechny výchozí, ač třeba v případě takového Bluetooth je to docela zbytečné.

    ecosimplix info

    Pevný disk má, pro běžného uživatele řekl bych postačující, kapacitu 250 GB (to je v reklamštině, reálně je to zhruba 230 GiB). Ovšem celý ten prostor je zabrán jediným ext3 oddílem! Kdyby bylo aspoň /home odděleno do vlastního oddílu…

    Připraven k použití je Adobe Flash, Java, Wine, několik rozšíření ve Firefoxu, všelirůzné kodeky (neměl jsem problém při přehrávání videí v nejrůznějších formátech) a aktuální SMPlayer. Pro účely testování byl na disku již přichystán trailer v HD rozlišení (1080p), předinstalovány ovladače verze 190.x od nVidie a právě SMPlayer připravený k otestování… hardwarové akcelerace HD videa (H.264) díky VDPAU. Právě díky hardwarové akceleraci skutečně běží video v HD kvalitě skvěle. Jenže její podpora je v ovladačích docela novinkou, a tak jsem byl upozorněn, že tato možnost bude koncovým uživatelům skryta. Škoda, potíže se stabilitou jsem neměl a právě toto by činilo ecoSimplix zajímavým. Když totiž zůstává zpracování 1080p videa na procesoru, nejedná se o video, ale o slideshow. V případě 720p (třeba na YouTube) to není o mnoho lepší, přehrávání není plynulé.

    ecosimplix hd ecosimplix youtube ecosimplix win

    Grafickou kartu GeForce 9400M, která, jak jsem si všiml na podivném množství dostupné paměti (750 MB z 1GB), nemá vlastní vyhrazenou paměť, nýbrž si ukrajuje ze systémové paměti a to až 512 MB podle nastavení v BIOSu, jsem potrápil ještě v několika nenáročných hrách. Extreme Tux Racer byl v pohodě hratelný i s maximálními efekty v rozlišení 1280×1024, čímž jsem prokázal, že grafický výkon je pro domácího uživatele dostatečný. Teplota systému se za běžného provozu pohybovala lehce nad hranicí 50 °C, při přehrávání videa nebo hraní se obvykle nedostala přes 64 °C, necelých 70 °C v jeden moment bylo výjimkou. Připomínám, že celá sestava je pasivně chlazená. Až na osmicentimetrový větráček; ten neustále hučel až nesnesitelně, připomenul mi nedávný pobyt prakticky na přistávací ploše mezinárodního letiště. To mne opravdu rozhodilo.

    ecosimplix kde ecosimplix tux

    GNOME s Compizem Fusion běželo dobře, vyzkoušel jsem některými proklínané KDE 4 ve verzi 4.3. Akcelerovanými desktop se všemi možnými i nemožnými efekty včetně vybuchujících oken a sněžení běžel parádně. Ale někteří citlivější uživatelé by si mohli všimnout drobných záseků kurzoru při animacemi doprovázených manipulacích s widgety v rámci Plasmy.

    Už jsem jednou narážel na podivnou bezpečnostní politiku ohledně hesla. Rýpnu si znovu. V GDM, o nějž člověk bez odhlášení, tedy po startu systému, nezavadí, probíhá odpočítávání (půl minuty), na jehož konci je uživatel přihlášen, aniž by zadal heslo.

    Zpět k výkonovým záležitostem. Nedalo mi to a musel jsem srovnat výkon „nejlepšího“, navíc dvoujádrového Atomu se svým pět let starým Pentiem M s jádrem „Dothan“. Výsledek byl tristní. Pro nový procesor. Zkusil jsem jednak proběhnout celkový test GtkPerf tisíckrát a jednak jsem nechal vypočítat Ludolfovo číslo na milion desetinných míst. Pro jistotu několikrát. Nutno ale podotknout, že při každodenním používání by neměl být u běžných činností problém, navíc druhé jádro je prostě výhodou, když se to první na něčem zasekne.

    GtkPerf

    GtkPerfAtomPentium M
    GtkEntry0,940,73
    GtkComboBox23,9429,09
    GtkComboBoxEntry16,1517,82
    GtkSpinButton4,696,83
    GtkProgressBar4,415,98
    GtkToggleButton4,856,17
    GtkCheckButton3,293,02
    GtkRadioButton5,084,17
    GtkTextView – Add text151,9497,28
    GtkTextView – Scroll16,918,31
    GtkDrawingArea – Lines12,4814,48
    GtkDrawingArea – Circles21,6015,11
    GtkDrawingArea – Text10,1515,69
    GtkDrawingArea – Pixbufs2,994,84
    Total time279,42229,53

    Pi

    Atom30.085s
    Pentium M21.542s

    Ještě dodám, že uspávání do paměti i na disk funguje (včetně probouzení se) a systém se vypínal necelých 25 sekund.

    Závěrem

    Mé dojmy jsou rozporuplné, i když převážně kladné. Za ďábelskou cenu 6699,- by byl ecoSimplix docela dobrým desktopem pro nenáročné domácí využití. Je malý, celkem hezký, výkonově postačující, navíc úsporný. Upravené Ubuntu je skutečně dobře připraveno k použití. Jenže to kazí „drobnosti“ jako hlučnost větráčku (snad jde jen o kus, který mi byl zapůjčen), plastové čelo skříně, přílišná čerstvost ovladačů ke grafické kartě, absence příručky nebo malá opatrnost ohledně uživatelského hesla. Naštěstí se ale mnohé může časem změnit díky snaživosti ze strany Simplixu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jardík avatar 4.9.2009 01:28 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ovšem celý ten prostor je zabrán jediným ext3 oddílem! Kdyby bylo aspoň /home odděleno do vlastního oddílu
    Proboha proč? To je nějaká retardace mít ten disk zbytečně rozdělený? Proč by neměl stačit jeden oddíl? Jeden oddíl má tu výhodu, že nemůsíte přemýšlet, kdy vám dojde místo v /home či / a řešit to nějakýma symlinkama. Oddělení bych pochopil u dvou disků, ale s jedním ... Ještě, že tam nervou swap oddíl, když to jde řešit swap souborem, nebo lépe, kdyby tam vůbec nebyl a bylo tam dostatek paměti (proč mi každý distro vnucuje swap oddíl a varuje mě při instalaci, že ho nemám vytvořen? To se jim zdá 6GB RAM málo?).
    Wine
    Ono už je použitelný 64bit wine? Ááá, Atom a 32bit šmejďárny. Kvůli takovým křáp procesorům je tu stále kýbl šmejďárem (čti šmíďáren).
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 4.9.2009 01:33 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    BTW ty teploty jsou nepřijatelně vysoké. Můj procík (Athlon X2 5200+ EE) a čipset (nevím) jsou rády, když se vyšplhaj na 45 při maximální zátěži, a grafika max na 50 (pasivní GF9600GT). Je sice pravda, že vzadu je 1, nahoře 2 a vpředu 1 120mm tiché 800RPM větráci a zdroj je dole a stará se sám o sebe, ale na procíku je ten šmejd hlučnej box chladič, co je plnej prachu :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 4.9.2009 01:35 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    BTW2: Na tom obrázku je nějaký modrý kabel, ten je k čemu, se to dneska ještě používá?
    Věřím v jednoho Boha.
    4.9.2009 02:53 MX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Vice nez jakykoliv jiny kabel na vedeni videosignalu

    8.9.2009 13:44 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Naštěstí už tolik ne.

    4.9.2009 04:21 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    U mého Pentia M jsou ty teploty v rozmezí 48 .. 100 °C, ale spotřeba energie je do 25 W. Pídil jsem se po "přiměřenosti" těch teplot a zjistil jsem, že ostatní procesory jsou třeba chladnější, zato však spotřebují více energie.
    Všechno dobré je pro něco zlé.
    4.9.2009 10:09 qpal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    to, ze mate nizky odber energie jeste neznamena, ze nemuzete spalit procik. Mam pocit, ze je vztah mezi pracovni teplotou a zivotnosti.

    4.9.2009 13:55 NaiL
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    ee

    Jendа avatar 4.9.2009 19:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Difuze?
    hankey avatar 8.9.2009 17:11 hankey | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Kontrakce.
    data jsou pouze dvojí: na záloze a ve věčných lovištích
    corwin78 avatar 4.9.2009 08:13 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Teploty jsou v pohodě, moje Quadro v notebooku umí žhavit hodně přes 70%. U VGA je to naprosto běžná teplota.

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Max avatar 4.9.2009 09:23 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ale nemel ;-). Teploty jsou přijatelně vysoké ;-).U procáku bych se bál 75 a víc (ale to u AMD, intel přežije větší teploty). U grafik bych se do 90-95 stupňů ničeho nebál ;-)
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:37 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Přišlo mi to vyšší, ale v únosných mezích. Taky je třeba vzít v potaz, že je to maličká pixla s prakticky jediným vývodem vzduchu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2009 11:59 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    4.9.2009 02:52 MX
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    protoze v / jsou jen binarky pro singleuser mod (tak 200MB maximalne) na nejakem jednoduchem filesystemu aby se z nej ty binarky rychle nacitaly (kvuli rychlosti provadeni skriptu) ; v /usr je zbytek binarek a dalsi veci pro multiuser mod ; pak jsou tu ruzne datove uloziste -- tam je potreba nejaky komplexnejsi filesystem

    dalsi vec jsou flagy (ne kazda cast toho disku se pripojuje se stejnyma flagama -- treba home casto s noexec atd.)

     

    4.9.2009 04:31 pakanek | skóre: 28 | Vyškov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Navíc problém s nedostatkem místa na jednotlivých oddílech odpadá třeba v kombinaci LVM + Ext.
    1. rozšířený
    - Linux /
    - LVM
    - ...
    2.-4. primární pro Windows, *BSD...
    Všechno dobré je pro něco zlé.
    4.9.2009 11:01 smiesko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    +1

    4.9.2009 18:18 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    No já to používám hlavně proto, aby mi věcičky ve /var/log/ nezahltily systém :-D

    Upřímně, nevím, kde se tato praktika původně vzala, zda ze stařičkých UNIXových systémů, je dobrá na nějaký produkční server, ale na domácím desktopu, který používá jeden člověk, to leda komplikuje život.
    Pokud ovšem nemá dotyčný po ruce něco, jako ZFS. Cesta přes LVM je moc .. ehrm, "statická"..

    Jendа avatar 4.9.2009 19:15 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    No já to používám hlavně proto, aby mi věcičky ve /var/log/ nezahltily systém :-D
    Kvo kvo kvo kvóta?
    4.9.2009 22:09 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Známe, známe, ale nepoužíváme. Stejně tak jsem už vlastně nějakou dobu upustil od samostatné partišny pro logy na desktopu. Tam toho floodu moc nebývá .. a když, tak máme logrotate :-)

    5.9.2009 10:53 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Pro roota?
    Jendа avatar 5.9.2009 14:04 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nevím, jestli umí syslog běžet pod neprivilegovaných uživatelem, každopádně letmý pohled na server mi odhalil, že lighttpd běží a loguje jako uživatel www-data, privoxy jako privoxy a tor jako debian-tor.
    5.9.2009 11:24 bodlinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    A myslite, ze ked vam logy zahltia mensiu particiu, tak vacsiu casom nezahltia?

    Od toho zahlcovania tu mame rotovanie logov.

    Zo zahlcovanim logov som sa stretol len u apacha. A tam sa to riesi jeho systemom rotovania a nie syslogom.

    Teda niekto to riesi aj syslogom, ale pred "rotovanim" zostreli apache a po do-"rotovani" ho znovu spusti. Je to okamih.

    Problem bude skor v konifguracii syslogu, pripadne inych aplikacii, ako vo velkosti particie, kde sa ukladaju.

    Modifikovany Murphyho zakon o vztahu program / pamat tu potom plati s velmi vysokou pravdepodobnostou.

    "Lubovolne velky disk sa raz zahlti logmi".

    Kam potom ukladaju logy na Linuxe beziace embedded zariadenia? No bud vobec nie, bud na flashku ci interne

    ulozisko, alebo na logovaci server. Vsetko je otazka nastaveni.

    5.9.2009 12:35 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Byl jsem špatně pochopen .. logrotate samozřejmě použit je, měl jsem na mysli situaci, kdy je třeba nějaká komponenta apache nesprávně nastavena a tak při pokusu o DoS zahltí naráz log, což by se na sdílené partišně nelíbilo třeba takovému mysql serveru. Ano, je na to více řešení, máme tu zmíněné kvóty, LVM, logrotate podle velikosti logu či přímo omezení samotným modulem, pokud něco takového umí.

    alblaho avatar 4.9.2009 08:17 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Dřív jsem byl příznivcem jednoho oddílu, ale:

    - samostatný swap se hodí na uspávání, do souboru mi to nějak nefungovalo

    - pro zkoušení nových distribucí je dobré mít /home někde vedle.

    - s LVM se nemusím bát, že by někde došlo místo a jinde bylo zbytečně

    - poslední dobou se skřípěním zubů vyrábím samostatný /boot právě kvůli LVM a ext4 (snad se to s GRUB2 zlepší)

    Nicméně pro BFU, který v životě nebude s jinou distribucí experimentovat nevidím v jednom megaoddíle žádný problém. Zvětšovat oddíly přes LVM u něj fakt nehrozí.

    Naopak si myslím, že samostatné oddíly pro home, usr, var, kýho_čerta _bez_ LVM se musí zákonitě vymstít.
    4.9.2009 19:28 Lovap
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Prečo by sa to malo vypomstiť? Vždy keď inštalujem Linux, tak dávam /home zvlášť. Prijde mi to logické, nejako sa mi zdá, že mám tie dáta mimo hlavný kmeň a preto by ich to malo menej ovplyvňovať. Ospravedlňte zníženú kvalitu ... vedomostí o Linuxe, som také bežn BFU-čko čo používa Linux lebo mi niečo z neho vyhovuje ...

    alblaho avatar 4.9.2009 22:41 alblaho | skóre: 17 | blog: alblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Udělat samostatný /home je v pohodě, ale když je samostatný oddíl pro kdejaký adresář, tak zákonitě někde musí dojít místo přestože jiné oddíly ho mají ještě dost.

    Tys ten můj příspěvek moc pozorně nečetl, viď?
    5.9.2009 11:44 bodlinka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Ked uz pre nic ine, tak pre moznost odzalohovania systemu clonezillou je oddelene home vyhodou. neviem ci sa najde niekto co chcet mat s obrazom systemu na live dvd aj fotky z dovolenky ci ine data, to by potom DVD nemuselo stacit. Pokial pouzivate pocitac v nejakej lokalnej sieti nemusi to byt pre Vas problem, ale typicky u apache sa daju zneuzivat chyby spojene s tym ze do tmp adresara sa ulozi cache toho co sa zobrazuje cize aj obrazok obsahujuci napr. script, ktory v tmp staci uz iba nejakou cestou spustit. Pokial mate /tmp mountovane zvlast s noexec, potom nemusite riesit nejake obavy z bezpecnostnych dier podobneho typu pre celu skalu programov, ktore si tam nieco ukladaju. Neviem ako na linuxe, ale na FreeBSD MySQL uklada data do /var/db ... (na linuchoch som MySQL este neskumal). Tam to niekedy pri solo /var particii s priestorom skripe. To musim zas uznat. Ale globalne odsudzovat delenie disku na viac dielcich particii je kratkozrake. Aj pre domaceho uzivatela. Osobne mam pri instalaciach linuchov priatelom minimalne 4 particie pre cisty linux, s winxp o dve viac. /boot, /, /home, swap a v pripade win aj /media/CECKO a /media/WINSWAP. Nech sa tam swapak nefragmentuje a nepletie pomedzi subory.

    Jendа avatar 5.9.2009 14:07 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    tak pre moznost odzalohovania systemu clonezillou je oddelene home vyhodou
    Používám inteligentnější zálohovací nástroje tar a rsync :-).
    5.9.2009 16:29 Jiří J. | skóre: 34 | blog: Poutník | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Jen počkej, až poznáš cpio ;-)

    4.9.2009 08:22 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Víc oddílů má výhodu, když chceš přeinstalovávat, měnit distro nebo třeba povýšit aktuální distro z 32bit na 64bit, tak musíš někam odklidit data.

    Jo a taky když chceš dělit disk na oddíly podle obsahu a tomu také uzpůsobit nastavení FS.
    Ještě, že tam nervou swap oddíl, když to jde řešit swap souborem, nebo lépe, kdyby tam vůbec nebyl a bylo tam dostatek paměti (proč mi každý distro vnucuje swap oddíl a varuje mě při instalaci, že ho nemám vytvořen? To se jim zdá 6GB RAM málo?)
    Pokud ti přijde, že máš dost paměti na to, abys jí mohl nepřítomností swapu plýtvat, pak je to varování opravdu zbytečné.
    Quando omni flunkus moritati
    belisarivs avatar 4.9.2009 08:55 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ubuntu pri instalaci (pokud nezaskrtnes formatovani u /) nemaze /home.

    IRC is just multiplayer notepad.
    4.9.2009 09:14 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    No... hurá. Akorát zrovna nemám v nejmenším úmyslu mít s Ubuntu cokoliv společného.
    Quando omni flunkus moritati
    Jendа avatar 4.9.2009 19:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Debian taky není problém nainstalovat na existující FS ;-)
    Jardík avatar 4.9.2009 12:36 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    tak musíš někam odklidit data
    Proč? Nainstaluju distro, disk neformátuju, jen s rm -rf smažu blbosti před instalací.

    A proč bych měl nepřítomností swapu plýtvat pamětí? Do swapu se háže jen to, co se nevejde do paměti ... a jestli je to jako u Windows 95, kde se tam paměť kopírovala, aby byla celá volná, tak potěš ...
    Věřím v jednoho Boha.
    4.9.2009 17:01 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    A proč bych měl nepřítomností swapu plýtvat pamětí? Do swapu se háže jen to, co se nevejde do paměti
    Není pravda. Už se to tu diskutovalo několikrát, tak si to dohledej.
    Quando omni flunkus moritati
    4.9.2009 08:39 JB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Vy asi vzdy vidite vse cerne, ze?

    /home na samostatnem oddilu ma mnoho vyhod, od bezpecnostnich az po ciste prakticke.Treba jedna co mne hned pri cteni vaseho emocionalniho prispevku napadla.

    - Kdyz vam nahodou zhavaruje system a jste nucen ho prenistalovat, zpravidla pri instalaci volite formatovani korenoveho svazku. Kdyz pak mate na korenovem svazku /home, musite se zabyvat jak tento home docasne presunout na jine misto. To vam u 250GB disku muze zabrat celkem dost casu.

    - Nebo, pokud si date samostatne /etc /tmp /var, muzete jim nastavit noexec a zvysit tim bezpecnost sveho systemu

    - Swap pri 6GB RAM je stale dobra vec. I kdyz pokud si koupite 6GB ram a pouzivate jen Firefox&Mail, tak asi swapu opravdu nikdy nedosahnete. Pokud vsak pouzivate nejake narocnejsi graf. aplikace, 6GB vam zmizi, ani nevite jak. Proc swap na samostatne partition? Nevim, nekde jsem cetl, ze pri swapu pres FS se zapojuje dalsi aplikacni vrstva, navic swap file by mel byt v jednom bloku, coz se neda u kazdeho FS s jistotou zaridit. Proto je snazsi to mit na samostatne partition.

     

    J.

    belisarivs avatar 4.9.2009 08:59 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ad /home

    noexec na /etc s rc skripty?

    Ad swap. Ja zas cetl, ze swap muze zpusobovat vetsi fragmentaci protoze ruzne zvetsuje a zmensuje. Tohle bylo teda jeste u widli, kde nekdo doporucoval jiny oddil pro swap. Ale hadam, ze pro Linux to bude stejne nebo podobne.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Jardík avatar 4.9.2009 12:40 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ne, swap se ti sám nezvětší. Když vytvoříš 2GB soubor a vytvoříš v něm FS, tak bude mít ten soubor stále 2GB a nic ho "samo" nezvětší
    Věřím v jednoho Boha.
    4.9.2009 14:46 Non_E | skóre: 24 | blog: hic_sunt_leones | Pardubice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Psal, že to bylo u windows. Tam je (může?) být odkládací soubor proměnlivé velikosti.
    Only Sith deals in absolutes.
    Jardík avatar 4.9.2009 15:24 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Může, ale nemusí, pokud se nenastaví "zvětšovat dle potřeby", nebo jak se ta volba jmenuje. Já ho tam mám vypnutej, tak nevím.
    Věřím v jednoho Boha.
    4.9.2009 20:45 vencas | skóre: 32
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Swap jsem zrušil (12GB RAM), protože to znamenalo jen jediné: nějaký program (obvykle mnou vytvořený ;-) ) se zbláznil, zahltil celou paměť, pak jádro začalo swapovat a znemožnilo použití počítače na dalších 5 minut, kdy jsem ho raději natvrdo vypnul. Bez swapu se program sestřelí a je to.
    Bilbo avatar 5.9.2009 00:56 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Tohle resi ulimit.

    Ja napr. mam 2 GB RAM, tak jsem si dal do .bashrc:
    ulimit -S -m 1024000
    ulimit -S -v 1400000
    
    coz znamena, ze program muze sezrat max 1.4GB virtualni a 1 GB fyzicke pameti. Pokud program zcvokne a zacne zabirat veskerou pamet, je odstrelen driv, nez sezere celou volnou RAM a swap a zpusobi petiminutovou odstavku vyplnenou hrkanim disku.

    -S je soft-limit a umoznuje, ze pro programy kterym ten gigabajt nestaci (a jsou odladeny, takze by neemly zacit pamet zabirat zcela nekontrolovatelne) zvysit - pro tech par programu co potrebuji pameti vice vytvorim v ~/bin spoustec se dvemi radky na zacatku skriptu:
    ulimit -v unlimited
    ulimit -m unlimited
    
    (pripadne misto unlimited nejake vyssi hodnoty)

    Na pocitaci s 12 GB pameti by mohlo byt rozumne nastavit ulimit napr. na 10 az 11 GB, takze ve chvili kdy je takto zblbly program odstrelen, stale jeste zustalo v pamneti 1 az 2 GB jinych veci, takze by melo jit pokracovat v praci :)
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    4.9.2009 09:11 JeCh
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    S tím diskem máš naprostou pravdu. Vždyť to rozdělení má pouze samý negativa, ani jedno pozitivum. To jsou ještě lidi poblázněný z dob Win98, kdy se wokna zbořily minimálně každýho půl roku a pro přeinstalování bylo většinou třeba zformátovat celej disk.

    Amarok avatar 4.9.2009 13:02 Amarok | skóre: 33 | blog: blogoblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Tento prispevek sis mohl nechat doma... nejsem ani expert na FS a hned bych mohl par vyhod jmenovat.
    GNUniverse - May the source be with you...
    Jendа avatar 4.9.2009 19:21 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    4.9.2009 11:56 petris_ | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ono už je použitelný 64bit wine? Ááá, Atom a 32bit šmejďárny. Kvůli takovým křáp procesorům je tu stále kýbl šmejďárem (čti šmíďáren).
    Az na to, ze ten atom je 64bit :-P
    4.9.2009 13:55 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Když budu mít jeden oddíl, jak potom zajistím, aby se mi / mountoval read only a /home read write? To jsi trochu nedomyslel.

    Swap oddíl je samozřejmě potřeba kvůli efektivitě uspávání a probouzení. Copak dnes nemáme dost velké disky? Když má někdo 1 TB, je opravdu problém mít například 6 GB swapu? Zápis do swapu je efektivnější než do souboru. Nehledě na to, že u swapu nemusím vůbec řešit, v jakém souborovém systému je obraz paměti vytvořen. Jakmile uspávám do souboru, už se musím starat, zda je ovladač souborového systému v kernelu, zda (a kdy) proběhl initrd a tak dále.

    Oddělení bych u dvou disků rozhodně nepochopil, to ani omylem. U dvou disků budu naopak chtít maximálně využít rychlost paralelního přístupu, takže tam zcela určitě dám RAID0. Ten pak ale (samozřejmě) rozdělím na několik oddílů, z důvodů uvedených výše.

    Pokud se někdo vyjadřuje o 32-bit systémech nějak přehnaně hanlivě, možná této problematice příliš nerozumí. ;-) Ale teď vážně. Připomíná mi to jednoho spolužáka z gymplu, který se přibližně v kvartě vychloubal, že má 128 embé-ram. Píšu to foneticky z toho důvodu, že ten trouba neměl ponětí, co to znamená MB a co je to RAM. Pouze nějak vytušil, že v době, kdy 32 MB byl standard a 64 MB se považovalo za něco extra, je 128 MB asi něco zajímavého nebo překvapivého. Samozřejmě byl všem pro smích. Nechci se nikoho dotknout, ale mám pocit, že ten dnešní 64-bitový fašismus už někdy přesahuje rozumné meze. Ještě mi nikdo nevysvětlil, k čemu je 64-bitový procesor dobrý někomu, kdo nestřihá video, neprovozuje výpočetní středisko, nepotřebuje víc než 64 GB RAM celkově a 4 GB RAM na proces a tak podobně. K čemu je dobrý například v počítači, který nedělá nic jiného než že sedí v koutě a přehrává televizi z DVB-T tuneru?

    Jendа avatar 4.9.2009 19:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    dyž budu mít jeden oddíl, jak potom zajistím, aby se mi / mountoval read only a /home read write?
    Cože? A to máš /var, /tmp a nějaké soubory z /etc (mtab, třeba) v ramdisku? Nebo máš onionfs (nebo jak se tomu nadává) vrstvu? Nebo to je nasymlinkované do /home?
    U dvou disků budu naopak chtít maximálně využít rychlost paralelního přístupu, takže tam zcela určitě dám RAID0.
    Uvědomte si, že jde o sestavu primárně určenou BFU. Ti nezálohují. Takže když už, tak RAID1.
    Ještě mi nikdo nevysvětlil, k čemu je 64-bitový procesor dobrý někomu, kdo nestřihá video, neprovozuje výpočetní středisko, nepotřebuje víc než 64 GB RAM celkově a 4 GB RAM na proces a tak podobně.
    Rychlejší některé věci (převážně šifrování).
    K čemu je dobrý například v počítači, který nedělá nic jiného než že sedí v koutě a přehrává televizi z DVB-T tuneru?
    No tak to samozřejmě k ničemu (když stíhá dekódovat video s 32bit SW). A k čemu je mu SSE? MMX? K čemu je mu rozšíření instrukční sady 386? bswap, cmpxchg, xadd...?

    Disclaimer: Většina mnou provozovaných počítačů je 32bitová, i když některé z nich mají 64bit CPU. Nevím proč.
    Jendа avatar 4.9.2009 19:31 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Většina mnou provozovaných počítačů má 32bitový OS, i když některé z nich mají 64bit CPU.
    4.9.2009 21:09 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    (když stíhá dekódovat video s 32bit SW)
    x86 není SIMD. Rychlost dekódování videa bude v obou módech téměř totožná, s rozdíly v řádu jednotek procent.
    make menuconfig, not war!
    Jendа avatar 4.9.2009 21:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Já nevím (neměřil jsem), ale rychlé použití vyhledávání vyhodilo tento blogpost.
    4.9.2009 21:31 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ale to byl mixed-mode systém, ne? To na to taky určitě má svůj vliv. Navíc jedno má march nocona a druhé P4, mezi kterými je IMO dost rozdíl – Core2 je prý bližší k PIII. FFmpeg je navíc pro 32b mód daleko víc optimalizován.
    Měřit takovouhle věc je dost složité, ale čistě z porovnání instrukčních sad a možností procesoru vyplývá, že rozdíl nemůže být velký.
    make menuconfig, not war!
    Jendа avatar 4.9.2009 21:48 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    To na to taky určitě má svůj vliv.
    Do jádra moc nevidím, ale - proč by mělo? Kromě zapláclé RAM.
    FFmpeg je navíc pro 32b mód daleko víc optimalizován.
    Tak to by právě měl být mnohem rychlejší, ne?
    4.9.2009 22:15 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    proč by mělo?
    Nevím. Nejsem profík, programátor ani admin, do jádra vidím míň než ty.
    Tak to by právě měl být mnohem rychlejší, ne?
    Ano, ale chtěl jsem tím hlavně naznačit, že s čistě napsanou aplikací by tam rozdíl být neměl (pravda, těch pár registrů navíc určitě něco udělá), zatímco pokud pro každou variantu platformy použiješ jiný kód, tak se do hry dostávají i jiné faktory.
    make menuconfig, not war!
    6.9.2009 04:28 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Tak předně bswap je důležitý pro každého, kdo vůbec kdy zavadí o nějakou síť, že ano... O cmpxchg se snad ani nebudeme bavit, bez toho by neexistoval ani operační systém, protože bez synchronizačních primitiv nejde nic.

    SSE a MMX jsou důležité (ne-li zcela nezbytné) právě pro to dekódování videa. Prakticky každý kodek je používá. V dnešní době je umí použít i samotný překladač, aniž by mu bylo nutné napovídat kusy assembleru.

    Nikde jsem netvrdil, že 64-bitový procesor není v některých situacích rychlejší. Pořád ovšem nevidím důvod, proč ho všem vnucovat a proč 32-bitové stroje označovat za jakýsi odpad.

    Disclaimer: Na 64-bitový procesor patří 64-bitový systém. (To ale neznamená, že 32-bitové procesory jsou „cosi špatného“.)

    6.9.2009 09:31 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    V dnešní době je umí použít i samotný překladač, aniž by mu bylo nutné napovídat kusy assembleru.
    S tímhle tvrzením bych byl trochu opatrnější. "Občas je využije" bych za "umí využít" nepokládal.
    Quando omni flunkus moritati
    6.9.2009 17:49 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Samozřejmě, proto taky ve zdrojácích od spousty kodeků člověk pořád ještě najde assembler. Kompilátor těžko někdy bude za programátory myslet. ;-) Kromě toho, když se člověk začne tou optimalizací trochu zabývat, brzy zjistí, kolik tam existuje algoritmicky neřešitelných nebo alespoň NP-úplných problémů.

    Taky to záleží na konkrétním překladači. GCC s podporou několika desítek platforem na tom prostě nemůže být tak dobře jako třeba kompilátor Intel, který umí tři platformy. (A kdoví jestli, protože pro IA-64 zatím prý stále ještě neexistuje kompilátor, který by plně využil sekvenční body, pořádný ILP a další chytrá vylepšení.)

    Nicméně hláška LOOP WAS VECTORIZED se mi u kompilátoru Intel fakt líbí. :-D

    6.9.2009 20:16 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nicméně hláška LOOP WAS VECTORIZED se mi u kompilátoru Intel fakt líbí.
    Tak to u mě nehrozí, mám procesor od konkurence a pokud vím (a pokud je někdo nedokopal k tomu to opravit), tak intelí kompilátor pro AMD úmyslně generuje strašné prasárny.
    Quando omni flunkus moritati
    6.9.2009 04:55 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    RAID1 je pro paranoidní zálohovače. Stokrát lepší je mít RAID0 plus automatické zálohování (například) na DVD+RW nebo DVD-RAM jednou denně. Já to tak mám, stačí každý den vyměnit médium v pořadí podle hanojských věží a mám klid. RAID1 je prostě nevyužitý potenciál těch disků. Například RAID5 už dává smysl a je to ideální řešení, pokud ovšem člověk má 3 a víc disků.

    6.9.2009 09:37 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    RAID1 je pro paranoidní zálohovače. Stokrát lepší je mít RAID0 plus automatické zálohování (například) na DVD+RW nebo DVD-RAM jednou denně.
    Tak to jo. Když odhlédnu od toho, že jsou dny, kdy bych opravdu nechtěl přijít o to, co jsem ten den udělal, tak ti výpadek jednoho disku znamená, že musíš sehnat disk - vyměnit disk - obnovit data ze zálohy, což znamená podle dostupnosti toho disku několik hodin až dní, kdy na tom počítači nemůžeš nic kloudného dělat.

    Jediný zádrhel RAID1 je v tom, že polovina celkové kapacity jde do háje a třetí disk se do bedny většinou ještě vejde, takže většinou není důvod nepoužít RAID5.
    Quando omni flunkus moritati
    6.9.2009 17:50 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Jasně, kdo používá RAID0, prostě musí přijmout určité riziko. Stejně jako ten, kdo používá pouze jeden disk. Moc rád bych měl RAID5, jenže u IBM xSeries 330 je právě ten zmíněný zádrhel s počtem disků. Nicméně v brzké době bych chtěl svůj server poslat do důchodu a nahradit za xSeries 336. Se 4 disky už se dá dělat RAID5 snadno. Pak třeba budu mít klidnější spaní. :-D

    Bilbo avatar 5.9.2009 01:07 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jednak to neni 4 GB na proces, ale 2 nebo 3 GB (podle nastaveni v kernelu, teoreticky jde i 4 GB, ale je to pomale kvuli castemu prepinani mapovacich tabulek mezi kernel/user), jednak v tom prostoru jsou namapovane knihovny a dalsi veci, takze v praxi je to jeste o neco mene.

    Parkrat jsem osobne uz pri zpracovani vetsich dat spotrebu 2 GB na proces uz prekrocil, i kdyz asi nejsem zrovna typicky uzivatel co jen kouka na video :)

    Vyhoda x86_64 oproti x86 je krome 64bitove adresace (muzu si do pameti mmapnout 10 GB soubor, coz na 32bitech nejde) v novych registrech procesoru (je jich o dost vice nez na prostem x86), takze pokud je program pro 64bitu zkompilovan, pobezi o neco rychleji (vice veci v registrech -> mene sahani do pameti -> rychlejsi beh)

    Osobne si myslim ze 32bitovy OS vetsine lidi zatim staci, i kdyz doba kdy bezne programy (prvni tipuju ze budou hry, kdyz nepocitam profesionalni SW, kteremu 32bitu nestaci nekdy uz ted) zacnou narazet na 2gb limit per proces se blizi a pak holt budou vychazet nektere veci jen pro 64bit. systemy
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    6.9.2009 04:46 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ani v nejmenším nepochybuji o výhodách 64-bitových procesorů. Pouze mi vadí zbytečné výkřiky namířené proti těm 32-bitovým.

    Kdybych to měl přirovnat k něčemu podobnému ve světě software a sítí: Ve své síti mám samozřejmě všude IPv6. To mě ale ještě nenutí hulákat, jak je IPv4 strašný a podobně.

    Kromě toho je otázka, do jaké míry ty nové registry vyváží některé další vlivy. ;-) Například taková práce s obrovskými dynamickými strukturami. To máme 2x větší pointery -> 2x větší datový tok mezi procesorem a RAM a mnohem horší využití všech cache. Tady počet registrů není nic platný. Je tu i další problém: Drtivá většina software zatím nemá správně odladěno zarovnání větších datových struktur, takže manipulace s nimi se může na 64 bitech pořádně prodražit.

    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:40 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Proboha proč? To je nějaká retardace mít ten disk zbytečně rozdělený?

    Reagovali jiní. Přinejmenším se to hodí, když člověk chce změnit/upgradovat distribuci.

    Ono už je použitelný 64bit wine? Ááá, Atom a 32bit šmejďárny. Kvůli takovým křáp procesorům je tu stále kýbl šmejďárem (čti šmíďáren).

    Muhehe. Že jsi si nekopl do KDE4, když už jsem tam hodil tu narážku. Ale ten procesor je AFAIK 64bitový.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 4.9.2009 19:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Přinejmenším se to hodí, když člověk chce změnit/upgradovat distribuci.
    To mají některé distribuce instalátor, který neumožňuje neformátovat partition, na kterou instaluje?
    4.9.2009 22:31 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    nevim jak ted, ale starsi live cd od ubuntuho se vhementne domahaly formatovani /
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    Jendа avatar 4.9.2009 22:36 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Hmm, tak to je na zabití.

    (stejně nejradši instaluji debootstrapem nebo rsyncem z virtuální mašinky, kde si pěstuji základní instalaci Debianu :-))
    4.9.2009 22:46 Mti. | skóre: 31 | blog: Mti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    no, ja prave diky teto vlastnosti na instalaci pouzivam bud server nabo alt (kdyz uz teda ubuntu), takze nevim, jestli tim nove verze trpi :-D
    Vidim harddisk mrzuty, jehoz hlava plotny se dotyka...
    Jardík avatar 4.9.2009 21:39 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    jsi si
    fuj
    Věřím v jednoho Boha.
    4.9.2009 20:21 František Koudelka
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Retardace se projevuje v tvém případě. Až tvůj slepičím mozeček bude umět pořádně číst, tak zjistíš, že osazený Atom 330 podporuje 64bit. Jo a mimochodem, když jsi tak chytrý a víš nejlíp, jak to má vypadat, tak uveď na trh dokonalé miniPC s nízkou spotřebou.

    BTW: Dám ti radu, najdi si ženskou (nebo chlapa) a nekrm diskuze hnojem.

    Jardík avatar 4.9.2009 21:39 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nechci ženskou, mám poruchu osobnosti.
    Věřím v jednoho Boha.
    microcz avatar 5.9.2009 09:37 microcz | skóre: 18 | blog: Michalův zápisník | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    ja teda preferuji taky oddeleny home, uz jenom proto kdyz menim nebo preinstalovavam distribuci tak mohu v pohode cely / zformatovat a /home mizustane zachovan se vsemi daty a nastavenimi

    Jendа avatar 5.9.2009 14:08 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    A proč při přeinstalování/změně distribuce formátujete budoucí kořenový oddíl?
    6.9.2009 17:57 Andrej | skóre: 51 | blog: Republic of Mordor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Nevím jak předřečník, ale já chci třeba vyzkoušet jiný souborový systém. To bez formátování zkrátka nepůjde. ;-)

    11.9.2009 09:51 Vláďa J.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Pozor, nemáte tak úplně pravdu. Atom 330 použitý v tomto stroji, je plně 64bitový procesor - je tedy jen na výrobci, jakou verzi Linuxu použil a nasadil. 32bitové jsou pouze ořezaná jednojádra sázená do mininotebooků...

    4.9.2009 06:37 vzxcvzxvzxcv
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    a jak se firme dari? maji zisk?

    4.9.2009 08:10 Kulich
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ten větráček opravdu na všech Atomech hučí. Já jsem to vyřešil velkým pasivem a je klid.
    corwin78 avatar 4.9.2009 08:14 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    To je pravda. Opravdu nechápu logiku chladit všechno pasivně, a pak tam narvat 8cm cirkulárku místo vetšího a tichého chladiče - ostatně na tomto boxu by se jistě vešel.

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    belisarivs avatar 4.9.2009 09:00 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Taky si rikam. Nejaky 12 cm s 800 ot/min by byl tichoucky a chladil by skvele.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Taky si myslím, ale vešel by se tam?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    corwin78 avatar 4.9.2009 08:21 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Škoda, že není k sestavě přídávána kniha "Ubuntu - Příručka uživatele", nebo alespoň s malým příplatkem. Jinak fandím této aktivitě, určitě je to dobrý krok, otázka, zda se tento záměr s dobrou potáže...

    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Jendа avatar 4.9.2009 19:34 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Taky fandím, vypadá to na jeden z mála počítačů s nedomrveným linuxovým desktopem.
    Prokop Mikule avatar 4.9.2009 09:01 Prokop Mikule | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    No fuj, ten plech ze zadni strany je hnusne ohrabany. To PC montoval nekdo s rukama od moravskeho uzeneho asi...

    Max avatar 4.9.2009 09:42 Max | skóre: 72 | blog: Max_Devaine
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Proč myslíš? To jako, že se sám uživatel nemůže dotknout svého PC?
    Jinak pár otisků na lesklém plíšku bych nepřirovnával k moravskému uzenému ;-).
    Zdar Max
    Měl jsem sen ... :(
    Prokop Mikule avatar 4.9.2009 09:58 Prokop Mikule | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Dotknout se samozrejme muze, ale takhle to ohamptat? To me prijde, ze je z "vyroby". "Par otisku" si predstavuju jinak.

    belisarivs avatar 4.9.2009 13:12 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Smankote. Je to zezadu, a jeste to bude za chvili zaprasene. Takova prkotina ....

    IRC is just multiplayer notepad.
    Prokop Mikule avatar 4.9.2009 13:27 Prokop Mikule | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Nevypada to moc profesionalne. Text jsem necetl, ale pri prohlednuti obrazku (a zvlast toho "jednoho") jsem si rekl, ze je to nejaky "cesky" shit a ze to sklada nekdo na kolene a neumi si ani umyt ruce...

    belisarivs avatar 4.9.2009 13:37 belisarivs | skóre: 22 | blog: Psychobláboly
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ze to mohl zamatlat David te nenapadlo?

    Mne osobne by teda spis tankoval ten rvouci vetrak nez nejake mazance. Ani jsem si jich nevsiml.

    IRC is just multiplayer notepad.
    Prokop Mikule avatar 4.9.2009 14:11 Prokop Mikule | skóre: 9
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Jak uz jsem psal driv, prislo mi pravdepodobnejsi ze za "to" muze vyrobce a ze to tak dodal k tehle "recenzi". Rvouci vetrak problem asi je, urcite vetsi, to nepopiram, ale tak daleko jsem se nedostal a neresim to. To by me zajimalo az v okamziku, kdy by me recenzovana vec zaujala a chtel bych si podobny kram poridit.

    No, ja jsem si jich teda vsimnul...

    8.9.2009 08:32 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Ty bys, Prokope, hlavne potreboval holku nebo profackovat. Co je komu do toho i kdyby pocitac delali "na kolene"? To je opravdu o tolik lepsi cinska velkovyroba s testovanim na strane koncoveho zakaznika? Proc si myslis ze nektere vyrobky (hodinky, auta, obleceni) si lide porizuji prave proto ze jsou rucne vyrobeny? Pro me je naopak velkym plusem to pokud firma to dela v nejakych mensich podminkach protoze ze zkusenosti vim se je pak k testovani prihlizi mnohem vic nez u linky ktera to chrli po stovkach.

    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Plech? To spíš ta čelní strana, té se stačí dotknout a už je to hnus, ale na tom zbytku jsem si ničeho moc nevšiml. Ostatně, mimo ten předek to ani moc nevadí, neb to není vidět.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.9.2009 09:19 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše výkon

    skúšal si binárky optimalizované pre ATOM? Podľa mojich skúseností to robí niekedy podstatný rozdiel...(tak tretinu) 

    4.9.2009 10:13 M.O.
    Rozbalit Rozbalit vše Re: výkon

    Binárky ptimolizované pro Atom? Nějaká speciální distribuce? Napovězte prosím!

    4.9.2009 10:44 Radovan Garabík
    Rozbalit Rozbalit vše Re: výkon

    http://lwn.net/Articles/247003/

     

    Ja mám i386 debian, a kritické balíčky (X11, kernel, bash, urxvt....)  som stiahol z ubuntu lpia a nainštaloval s dpkg --force-architecture (http://kassiopeia.juls.savba.sk/~garabik/odds/sony_vaio_p_linux.html). Je to poznať.

     

    vain avatar 4.9.2009 11:19 vain | skóre: 16
    Rozbalit Rozbalit vše Re: výkon
    Fedora 12:

    x86 optimized for Atom - The 32 bit version of this release will be compiled for i686 with a specific optimization for Intel Atom processors used in many netbooks.

    If the only choice you've got is to do the wrong thing, then it's not really the wrong thing, it's more like fate.
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:31 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: výkon
    Ne-e. Jednak jsem o nich nevěděl, druhak mi šlo o dodávaný systém.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.9.2009 09:57 badger
    Rozbalit Rozbalit vše Wifi

    Trochu mi tam chybi wifi. Nebo aspon popis ty zakladni desky. sla by tam pripojit? Ma to miniPCI, nebo jen ten jeden PCI slo?

    Acci avatar 4.9.2009 10:06 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Wifi

    Základní deska je tam Pegatron IPX7A-ION, takže z rozšiřiujících slotů je tam jen PCIe.

    Cubic avatar 4.9.2009 10:38 Cubic | skóre: 24 | blog: obcasne_vyplody | Essex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    na jake frekvenci tika to tvoje Pentium M? nejak to nemuzu najit, jenom abych byl v obraze
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:30 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    1.73 GHz (druhé nejslabší s Dothanem)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    7.9.2009 11:34 Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Nevíte prosím někdo, jak je na tom celeron 200 (konkrétně tato deska... http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=66286) v porovnání s dvoujádrovým atomem?? Nezajímá mě spotřeba, ale výkon?? Nemáte ho někdo??

    Jinak, co se počítače týče, tahle skříň má hlučné větráčky (pokud vím, jsou tam dva, ne jeden),  což je u malého počítače neakceptovatelné, jejich výměna by měla být samozřejmostí...

    4.9.2009 10:43 Senior Database Programmer
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Tento ASRock sa mi zdá lepšia volba: viac pamäťe, väčší HDD, HDMI, 5.1 audiovýstup, menšia a praktickejšia skrinka ale zas nemá vpredu USB a vetrák je tiež hlučný. Hmm, teraz som si vśimol, že ten Simplix sa dá konfigurovať takže to čo som napísal v prvej vete neplatí.

    Genunix avatar 4.9.2009 11:02 Genunix | skóre: 17 | blog: Memdump
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nápad té firmy hezký, ale podle méno nicmoc provedení. Mohli alespoň ten systém nebo třeba jen kernel optimalizovat pro sestavu, se kterou ho dodávají. Oni jen sestavili malé PC a nakopali do něj Ubuntu, kterému změnili background.
    Co se týká rozdělení disku, tak systém i lépe přistupuje k samostatným oddílům než k jednomu velkému. Jedinou nevýhodu, kterou na Linuxu a jeho FS vidím je riziko vytvoření příliž malého nebo příliž velkého oddílu. Každopádně bych na takto dodávaném systému vytvořil minimálně oddíl na swap, na systém (reiserfs) a na home (EXT4), případně ještě oddělený boot (EXT2).
    *´¨`*.¸.·´¨`*.¸.·*´`*·>>>
    Jendа avatar 4.9.2009 19:39 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Co se týká rozdělení disku, tak systém i lépe přistupuje k samostatným oddílům než k jednomu velkému.
    Jak? Proč?
    4.9.2009 21:09 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Fragmentace a fibrace (jak se to řekne česky? No prostě sdružování podobných souborů k sobě).
    make menuconfig, not war!
    Jendа avatar 4.9.2009 21:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jo ták, jako že všechny binárky a potřebné knihovny budou u sebe (v rozsahu 15GB). No jo.
    4.9.2009 22:14 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    No prostě sdružování podobných souborů k sobě
    To má v době výtahových algoritmů I/O plánování a logického adresování, které vůbec nemusí odpovídat fyzickému umístění bloků na disku, ještě nějaký smysl? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    4.9.2009 22:19 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Podívej se na benchmarky Reiser4. On není nejrychlejší* jen tak, ale proto, že Hans přenesl své schopnosti do killing feature zvané právě kvalitní fibrace. Takže smysl to určitě má.

    *S malými soubory, které nejsou měněny atd.

    make menuconfig, not war!
    4.9.2009 23:20 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    No, je fakt, že Hansovy zfetované stromy a snaha o maximální využití bloků (zpožděná alokace, slučování malých souborů apod.) určitě mají nějaký efekt. Ale to moc nesouvisí s rozdělením disku na oddíly, si myslím.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    5.9.2009 09:13 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nejde o stromy a tight-packing, Reiser4 může (pokud si ho tak nastavíš) např. sdružovat k sobě .o soubory, čímž se ohromně zrychlí běh kompilace. Podobný efekt by ale měl ext3 oddíl o půl gigabajtu, mountnutý do kompilačního adresáře, kam by se .o soubory házely.
    make menuconfig, not war!
    5.9.2009 15:15 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jestli by nemělo větší efekt mít ten "oddíl" v paměti :-) Ale že R4 umí takovéhle věci jsem teda netušil.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    5.9.2009 20:18 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    … mít ten "oddíl" v paměti …
    Zkompiluj mi OpenOffice, prosím :-)! Navíc většina buildsystémů nestrká .o do zvláštního adresáře, ale nechává je tam, kde jsou jejich zdrojáky, takže by se to muselo nějak nastavit nebo odchytávat zápisy, prohánět je regexpem a pak to linkovat …
    Ale že R4 umí takovéhle věci jsem teda netušil.
    Jéje, ten toho umí! Pluginy jsou pluginy (100% pravdivá věta, to se málokdy povede).
    make menuconfig, not war!
    Bilbo avatar 6.9.2009 17:10 Bilbo | skóre: 29
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    … mít ten "oddíl" v paměti …
    Zkompiluj mi OpenOffice, prosím :-)!
    Matne si pamatuju ze gentoo varoval o zabranych 5 GB mista pri kompilaci OpenOffice, takze na compu s 8 GB pameti by to snad uz jit mohlo, sestigigovy tmpfs by na to mohl stacit.
    Big brother is not watching you anymore. Big Brother is telling you how to live...
    6.9.2009 18:40 M. Lox | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Z mých zkušeností vyplývá, že OO.org potřebuje něco kolem jedenácti giga, i když už je to asi rok, co jsem ho kompiloval naposledy.
    make menuconfig, not war!
    4.9.2009 11:02 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nevite jestli ten CASE je kupovany nebo si ho vyrabeli?
    Acci avatar 4.9.2009 11:14 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Je kupovaný.

    4.9.2009 11:17 faha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Vite oznaceni nebo lepe rovnou web vyrobci / eshopu?
    4.9.2009 16:37 _radek | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    4.9.2009 11:21 Petr
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     I kdybych si z věcí, co se mi na tom nelíbí, vybral jen jednu (hlučnost), tak uplně stačí k tomu, abych to nechtěl domu ani zadarmo. A to mluvím o browsení po netu, chtít to jako HTPC je nereálné naprosto.

    Tarmaq avatar 4.9.2009 12:12 Tarmaq | skóre: 39
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nejak se mi nezda, ze by se podarilo spocitat Ludolfovo cislo s presnosti na 1000000 desetinnych mist za 20s... Jsi si tim jist? Pro ukazku vkladam vypocet tehoz s presnosti na 3000 desetinnych mist, trvajici cca stejne dlouho..
    $ time echo 'scale=3000;4*a(1)' | bc -l
    3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592307\
    81640628620899862803482534211706798214808651328230664709384460955058\
    22317253594081284811174502841027019385211055596446229489549303819644\
    28810975665933446128475648233786783165271201909145648566923460348610\
    45432664821339360726024914127372458700660631558817488152092096282925\
    40917153643678925903600113305305488204665213841469519415116094330572\
    70365759591953092186117381932611793105118548074462379962749567351885\
    75272489122793818301194912983367336244065664308602139494639522473719\
    07021798609437027705392171762931767523846748184676694051320005681271\
    45263560827785771342757789609173637178721468440901224953430146549585\
    37105079227968925892354201995611212902196086403441815981362977477130\
    99605187072113499999983729780499510597317328160963185950244594553469\
    08302642522308253344685035261931188171010003137838752886587533208381\
    42061717766914730359825349042875546873115956286388235378759375195778\
    18577805321712268066130019278766111959092164201989380952572010654858\
    63278865936153381827968230301952035301852968995773622599413891249721\
    77528347913151557485724245415069595082953311686172785588907509838175\
    46374649393192550604009277016711390098488240128583616035637076601047\
    10181942955596198946767837449448255379774726847104047534646208046684\
    25906949129331367702898915210475216205696602405803815019351125338243\
    00355876402474964732639141992726042699227967823547816360093417216412\
    19924586315030286182974555706749838505494588586926995690927210797509\
    30295532116534498720275596023648066549911988183479775356636980742654\
    25278625518184175746728909777727938000816470600161452491921732172147\
    72350141441973568548161361157352552133475741849468438523323907394143\
    33454776241686251898356948556209921922218427255025425688767179049460\
    16534668049886272327917860857843838279679766814541009538837863609506\
    80064225125205117392984896084128488626945604241965285022210661186306\
    74427862203919494504712371378696095636437191728746776465757396241389\
    08658326459958133904780275900994657640789512694683983525957098258226\
    20522489407726719478268482601476990902640136394437455305068203496252\
    45174939965143142980919065925093722169646151570985838741059788595977\
    29754989301617539284681382686838689427741559918559252459539594310499\
    72524680845987273644695848653836736222626099124608051243884390451244\
    13654976278079771569143599770012961608944169486855584840635342207222\
    58284886481584560285060168427394522674676788952521385225499546667278\
    23986456596116354886230577456498035593634568174324112515076069479451\
    09659609402522887971089314566913686722874894056010150330861792868092\
    08747609178249385890097149096759852613655497818931297848216829989487\
    22658804857564014270477555132379641451523746234364542858444795265867\
    82105114135473573952311342716610213596953623144295248493718711014576\
    54035902799344037420073105785390621983874478084784896833214457138687\
    51943506430218453191048481005370614680674919278191197939952061419663\
    42875444064374512371819217999839101591956181467514269123974894090718\
    6494231960
    echo 'scale=3000;4*a(1)'  0.00s user 0.00s system 0% cpu 0.006 total
    bc -l  18.05s user 0.03s system 88% cpu 20.444 total
    
    Don't panic!
    Jardík avatar 4.9.2009 15:28 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Intel Core 2 Duo 2GHz v powersave (tj. 1GHz) - 13.114s, performance 8.268s
    Věřím v jednoho Boha.
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 17:28 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    $ time pi 1000000
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Daniel Kvasnička ml. avatar 5.9.2009 21:52 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Kde jsou ke stazeni zdrojaky toho programu? Je to ten, co se dodava s http://www.ginac.de/CLN/ ? (tedy tusim ten, co je defaultne v Ubuntu repos)
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 22:20 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Kde jsou ke stazeni zdrojaky toho programu?

    Nevím?

    Je to ten, co se dodava s http://www.ginac.de/CLN/ ? (tedy tusim ten, co je defaultne v Ubuntu repos)

    To je on.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Daniel Kvasnička ml. avatar 7.9.2009 08:54 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Zhruba 4,5 roku stary Mac Mini s PowerPC G4 1.25 GHz
    mac-mini:examples user$ time ./pi 1000000 >> /dev/null
    
    real	0m42.357s
    user	0m40.899s
    sys	0m1.047s
    
    Atom je sice rychlejsi, ale vzhledem k stari obou stroju o dost malo rychlejsi... Dat za tohle temer 7000, kdyz je to vyrazne vetsi a hnusnejsi nez Mac Mini (a podle recenze asi i vyrazne hlucnejsi) a vykonove ne zas o tolik lepsi (zvlaste s nestabilnimi nepouzitelnymi ovladaci, ktere maji delegovat HD video na GPU), to si nedokazu predstavit. Za 7000 uz se daji v bazarech najit i starsi intelove Mac Mini (za 9000 jsem videl Core Duo Mini), za $29 se k nim dokoupi Snow Leopard a z tehle cerne krabice je razem spatny vtipek......

    Jiste, daji se tam dat Widle, ktere umi diky ovladacum Ion poradne vyuzit a pak to s tim HD videem asi vypada uplne jinak a to je pak dost padny argument... Ale s Linuxem jsou to vyhozene penize. Stejne tak pokud to chce nekdo, koho HD video nezajima, neni to pro nej padny argument a tedy mu muze byt hlavni deviza Ionu celkem fuk...

    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    Daniel Kvasnička ml. avatar 7.9.2009 08:56 Daniel Kvasnička ml. | skóre: 52 | blog: The Joys and Sorrows of Being an IT Freak | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    A to jsem nijak nestudoval ani neupravoval makefiles (tzn nevim jak moc bral kompilator v potaz AltiVec) a pouzil jsem jeste dost stare GCC (4.0.1)...
    FSF: “screw you for not wanting the stuff we produce”, People: “screw you for not producing the stuff we want."
    6.9.2009 12:03 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Při výkonu dnešních prcesorů to je spíš hodně... ;-)
    Grunt avatar 4.9.2009 12:18 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Za ďábelskou cenu 6699,-
    Pro firmu Simplix bych měl jeden jediný odkaz a to tento.
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    4.9.2009 20:19 ronny | skóre: 15 | blog: lake bodom | 3nec / Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Hmm.. takže to HD umět nebude (ale teď umí)? Byla by to celkem pěkná věc k TV :-)
    Metal smajdalfe, METAL!
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 20:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    HD to umí, ale Simplix nechce dodávat příliš čerstvé ovladače. Dodělej doma.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 4.9.2009 21:33 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nedá mi to nerýpnout si do vlny moravismu, která se tu nedávno přehnala.

    Shippují i do zahraničí - do Čech?
    Fluttershy, yay! avatar 4.9.2009 22:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Dostal jsem to přes Prahu(!), takže asi ano.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    4.9.2009 23:44 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Zdravím všechny,

    vídím, že kolem našeho počítače se strhla opravdu velká diskuze. V Simplixu se starám o softwarové vybavení, takže se pokusím všechno uvést na pravou míru.

    Nejvíc komentářů tady vidím ohledně rozdělení disku. Snažíme se na počítače instalovat systém, který může okamžitě používat i začátečník. Proto nevytváříme samostatný oddíl pro /home - jednolitý disk je řešení přece jenom nejflexibilnější a začínající uživatele by mohlo LVM jedině mást a rozdělení na oddíly by mohlo způsobit problémy s nedostatkem volného místa na /. Pokud má uživatel dostatek zkušeností, může si samozřejmě nahrát vlastní distro a disk si rozdělit podle svých potřeb. Řešila se tu také otázka swapu. Tady je bohužel v recenzi malá chybka - disk MÁ samostatný oddíl pro swap! Je to výchozí nastavení Ubuntu a není jediný důvod, proč to měnit. Zase jde především o to, aby všechno fungovalo bez problémů (teď mám na mysli třeba uspávání na disk). Tady jenom malou odbočku - z toho samého důvodu nahráváme 32-bitový systém. 64-bit má samozřemě svoje výhody, ale bohužel přináší také některé obtíže, např. pro něj neexistuje Sun Java nebo jsou problémy s wine. Jakmile bude podle nás 64-bitový systém plně připravený pro každodenní použití opravdovým začátečníkem, rádi ho začneme nabízet. Do té doby však necháme tuto volbu pouze pro odborníky.

    Dále se tu řešila míra hluku. Ten jediný větrák ve skříni je tam spíš jako pojistka a měl by se spouštět jenom při zvýšené záteži. Předpokládám, že ho z tama zkusíme ještě vytáhnout a pořádně otestujeme stabilitu sestavy. Jinak použití jako HTPC rozhodně nic nebrání - počítač jsem sám měl zapojený u televize, pouštěl na něm HD filmy a žádný větrák mě nerušil.

    Pokud se jedná o výkon procesoru, tak je samozřejmé, že Atom rozhodně není základ pro herní sestavu. Porovnání délky výpočtu pí to jenom potvrzuje, i když tady musím upozornit, že Atom byl výrazně znevýhodněn, protože má dvě jádra a test používal jenom jedno. Sestava je určená především na kancelářskou práci a tam zastane svou práci víc než dobře. Ion jí pak dodává "boost" pro použití s multimédii.

    Když už zmiňuji Ion, tak ještě musím reagovat na akceleraci HD videa. Ion je podporovaný pouze v beta ovladačích nVidia - ty předinstalováváme přes repozitáře Avenard. Akcelerace videa (tedy technologie VDPAU) je pak podporovaná zatím pouze ve vývojových verzích MPlayeru, MythTV a Xine a chystá se tuším podpora ve VLC. Nicméně použití zatím rozhodně není připraveno pro běžné uživatele. Stejně jako všude tedy spoléháme na to, že pokročilí uživatelé (což předpokládám čtenáři abclinuxu.cz jsou) jsou v případě zájmu schopni tyto přehrávače zprovoznit (pro Ubuntu existují repozitáře, které tyto verze přehrávačů obsahují). Jakmile se VDPAU dostane i do stabilních verzí aplikací, objeví se určitě v repozitářích Ubuntu. Do té doby jsme se z výše zmíněných důvodů rozhodli zbytečně nemást začátečníky.

    Pak tady ještě byl komentář na téma příručky o Ubuntu. Tuto možnost jsme samozřejmě zvažovali. Pokud vím, tak ale česká přiručka k Ubuntu 9.04 neexistuje (opravte mě, jestli se mýlím, ale vím jenom o přiručce k Intrepid). Proto jsme do systému nahráli offline verzi wiki.ubuntu.cz, jejíž zástupce je přímo na ploše a uživatel tedy má ihned po prvním spuštění po ruce podrobné návody na instalaci programů i zprovoznění hardware. 

    Poslední poznámku bych věnoval velikosti operační paměti. Testovaný počítač měl 1 GB, což je u nás základ. Nabízíme ale možnost konfigurace a tedy i osazení jejím větším množstvím. Zkušenější uživatelé si samozřejmě můžou přidat paměti dle libosti - základní deska má dva SODIMM DDR2 sloty.

    Doufám, že jsou teď důvody našich rozhodnutí jasnější. V mnohém souhlasím s názory, které se zde objevily - například na svém počítači mám oddíl pro /home. Lidé, kteří Linux neznají, by ale s těmito pokročilejšími úpravami mohli mít potíže, a proto je nepoužíváme. Pro zkušeného Linuxáka je taková úprava naopak otázka několika příkazů v terminálu, takže by to ani pro ně nemělo představovat žádnou větší překážku.

    Diskuzi budeme sledovat i nadále a budeme se snažit na komentáře reagovat. V případě individuálních dotazů neváhejte psát na podpora@simplix.cz. Vaše dotazy rádi zodpovíme.

    David Brázdil
    www.simplix.cz
     

    5.9.2009 00:39 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Příloha:
    64-bit má samozřemě svoje výhody, ale bohužel přináší také některé obtíže, např. pro něj neexistuje Sun Java

    Nechci kverulovat, náčelníku, ale co to tedy u Sunů nabízejí ke stažení (viz příloha)?
    5.9.2009 09:09 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Máte samozřejmě pravdu. Problém ale je, že zatím není dostupný Java Plugin, takže Javu nemůžete použít v prohlížeči (třeba k přistupu k bance). Existuje jakýsi wrapper, který to obchází, ale to mi přijde jako polovičaté řešení. Samozřejmě se velice těším, až budou i tyto uzavřené technologie dostupné pro 64-bit a budeme moci bez obav takový systém nabízet.

    5.9.2009 09:48 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Máte zastaralé informace, podpora pro čtyřiašedesátibitové prohlížeče byla přidána už loni ve verzi 1.6.0_12 (viz zprávička).
    5.9.2009 09:44 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Opět máte pravdu, ale opět je v tom také háček. Java Plugin 64-bit je dostupný pouze pro Microsoft Windows. Na oficiálních stránkách Sunu je v sekci Download -> Linux (a také Solaris) hvězdička:

    Please use the 32-bit version for Java applet and Java Web Start support.

    5.9.2009 09:51 Honza Jaroš | skóre: 6 | blog: moje_strana_plotu | Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Omyl, viz diskuse u té zprávičky.
    5.9.2009 10:52 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Hmm, pro nás je bohužel směrodatná oficiální podpora a dostupnost okamžitě fungujících aplikací v repozitářích Ubuntu :-(. Zákazníci mají samozřejmě právo si na svůj počítač nahrát, co budou chtít. Naši podporu v tomto směru ovšem zatím prostě neplánujeme.

    5.9.2009 11:20 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Hmm, pro nás je bohužel směrodatná oficiální podpora a dostupnost okamžitě fungujících aplikací v repozitářích Ubuntu
    apt-get install sun-java6-plugin
    To není dostatečná oficiální podpora a dostupnost okamžitě fungujících aplikací v repozitářích Ubuntu? Neber to jako urážku, ale když se staráš o softwarové vybavení, možná bys měl věnovat víc práce tomu udržovat si větší přehled. Prostě.
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 08:56 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Díky za reakci.

    Proto nevytváříme samostatný oddíl pro /home - jednolitý disk je řešení přece jenom nejflexibilnější...

    Ehm, no právě, že mně to nejflexibilnější nepřijde. Co když si tam někdo bude chtít dát jiné distro? Jiný operační systém (MS Windows)? Co se zálohou uživatelských dat? (Jistě, ext3 se dá zmenšit...)

    Tady je bohužel v recenzi malá chybka - disk MÁ samostatný oddíl pro swap!

    V recenzi o swapu není ani zmínka. To je možná ta chybka. Že si z toho někdo vydedukuje, že tam ten swap vůbec není, mě při při psaní toho článku jaksi vůbec nenapadlo.

    Ten jediný větrák ve skříni je tam spíš jako pojistka a měl by se spouštět jenom při zvýšené záteži.

    Nespouštěl. '.' Valil furt.

    Porovnání délky výpočtu pí to jenom potvrzuje, i když tady musím upozornit, že Atom byl výrazně znevýhodněn, protože má dvě jádra a test používal jenom jedno.

    Ony všechny aplikace používají dvě jádra? A ten výpočet nebyl jediným "testem".

    Do té doby jsme se z výše zmíněných důvodů rozhodli zbytečně nemást začátečníky.

    Napadá mě, budete stávající majitele sestavy nějak informovat o stabilních ovladačích?

    Proto jsme do systému nahráli offline verzi wiki.ubuntu.cz, jejíž zástupce je přímo na ploše...

    Nebyl. Změnilo se to? Ano? Skvělé!

    Ještě dotaz: co heslo? Budete používat jedno, budete je měnit, upozorníte uživatele na potřebu změny hesla, nebo jak?

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.9.2009 09:28 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ano, záloha dat je přesně ten důvod, proč sám mám na svém Archu oddělený /home. Ale musím znovu zdůraznit, že systém je připravený pro lidi, kteří systému vůbec nerozumí, a proto se nedá předpokládat, že by s počítačem dělali takové vylomeniny. Pokud zákazník o takové věci stojí, věřím, že má dostatek zkušeností na to, aby si je zprovoznil sám. Bohužel se nedá vyhovět všem najednou, a proto jsme se rozhodli pro řešení, které uspokoji lidi, co si to neumí nebo netroufají měnit sami.

    K testu výkonu. Nikdo se nehádá, že Intel Atom je nabušené dělo. Jenom jsem chtěl upozornit, že pokud testujete opravdový výkon procesoru, měl byste zohlednit jeho vlastnosti, tedy např. dvě jádra. Nepředpokládám, že by Atom to Pentium porazil ani tak, ale byl výrazně znevýhodněný, protože test prostě nevyužil plně jeho potenciál, zatímco u Pentia ano. Jinak teda sestavu nabízíme jako kancelářskou. Rozhodně není určená na kódování videa apod.

    Omlouvám se, ale otázku na stabilní ovladače jsem asi úplně nepochopil. Na web bych ještě během dneška měl dát informace, jak zprovoznit Ion pod Ubuntu, a taky nějaké základní informace, jak ho zprovoznit pod jinými distry.

    A ohledně zástupce na ploše. Ano, přidali jsme ho tam na Váš námět . Celá recenze pro nás byla velice přínosná a podnětná a na všech zmíněných obtížích pracujeme. Tímto bych Vám tedy za ni chtěl poděkovat. :-)

    David Brázdil
    www.simplix.cz

     

     

    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 09:49 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    OK, OK, OK.

    Omlouvám se, ale otázku na stabilní ovladače jsem asi úplně nepochopil.

    Když si teď nějaký Franta koupí tu sestavu... bez aktuálních (nestabilních) ovladačů... a nebude mu tedy fungovat HW akcelerace videa... pak vyjdou stabilní ovladače... upozorníte ho na to nějak, nebo další starání se bude na jeho bedrech?

    Celá recenze pro nás byla velice přínosná a podnětná a na všech zmíněných obtížích pracujeme. Tímto bych Vám tedy za ni chtěl poděkovat. :-)

    Děkuji, doufám totiž, že se z toho vyklube sestava, kterou bych si i koupil.

    Ale heslo, heslo, heslo?!

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    5.9.2009 10:03 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Upozornění na nové ovladače je zajímavý a užitečný nápad, ale osobně si nedovedu představit, jakým způsobem bychom to provozovali. Při objednávce je sice potřeba zadat e-mailovou adresu, ale jednak bychom neradi o uživatelích dlouhodobě shromažďovali jakékoliv informace (nevážou se na to dokonce nějaké zákony?) a navíc bychom takto rozhodně nepokryli 100% zákazníků (např. tatínek koupí PC synovi). Teoreticky by to mohlo jít přes nějaký balík v našem repozitáři, který by sloužil jenom k jednomu účelu - po updatu z naší strany by zobrazil nějakou hlášku. Jenže to zase nepokryje uživatele, kteří si nahrají jinou distribuci nebo systém. Pokud máte nějaký nápad, jak to po technické stránce zrealizovat, určitě ho oceníme.

    Otázku na heslo jsem opomněl, promiňte. V recenzi zmiňované automatické přihlašování jsme zase zvolili kvůli jednoduchosti. Heslo budeme generovat náhodné a jiné pro každý kus. Uživatel ho dostane v letáku k počítači. Snad jeho "nezapamatovatelnost" bude dostatečnou motivací k jeho změně podle přání uživatele. Úplně nejlepším řešením by samozřejmě bylo nechat uživatele vytvořit si účty a nastavit hesla při prvním spuštění podobně, jako tomu je u MS Windows nebo tuším u OpenSUSE. Ubuntu ale uživatele vytváří už při instalaci. Samotného mě tato otázka bezpečnosti trochu znepokojuje, ale úprava Ubuntu v tomto směru by vyžadovala delší čas. Opět platí, že pokud někdo ze čtenářů AbcLinuxu zná nějaké otevřené řešení, rádi se přiučíme.

    5.9.2009 11:11 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Pokud je mi znamo, existuje moznost nainstalovat "oem" ubuntu, ktere se pri prnvim spusteni pta na jazyk, vytvari uzivatele a tak podobne.
    5.9.2009 11:29 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     Ty jo... Díky moc! Z googlu hned vylezl balík oem-config, který při dalším spuštění zapne dialog pro nastavení jazyka, vytvoření výchozího uživatele a také automatického přihlašování. Tím teda máme vyřešenou tuhle bezpečnostní stránku. Ještě jednou díky :-)

    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 11:17 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Představoval bych si to tak nějak, že po (prvním?) spuštění systému se ukáže nějaký "uvítací dialog" trošku jako ten v openSuSE, v němž budou informace o bezpečnostních záležitostech (třeba to heslo), možnostech sestavy (třeba ty ovladače) apod.

    Komunikaci se zákazníky lze zajistit přes web, případně přes RSS -- do RSS čtečky by šlo přidat dotyčný zdroj a nějak si pohrát s notifikacemi. Pokud si tam někdo hodí jiný systém, dá se předpokládat, že si problémy tohoto druhu vyřeší sám.

    Nicméně to s tím repozitářem je zajímavé, ale tak mě napadá, že nikde (mimo tu wiki) není ukázána podstata používání repozitářů -- to by šlo narvat do toho "uvítacího dialogu" (viz začátek).

    Po prvním spuštění by se mohl ukázat nějaký průvodce pro přenastavení hesla (povinná změna hesla), který by upozorňoval na pravidla pro tvorbu bezpečných hesel (slovníková hesla, lístečky na monitoru apod.).

    BTW to s tím automatickým přihlášením z GDM vidím jako špatný nápad... proč se lidé obvykle odhlašují? (Pomíjím restart nějakých služeb nebo přepínání uživatelů.)
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 5.9.2009 14:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Co když si tam někdo bude chtít dát jiné distro?
    Nevytvoří při instalaci na tom oddílu nový FS?
    Jiný operační systém (MS Windows)?
    Tak to asi nebude přistupovat k datům na ext3 partici.
    Co se zálohou uživatelských dat?
    Co by? Ty zálohuješ uživatelská data tak, že uděláš image partition? No já teda ne, ale proti gustu...
    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 15:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Nevytvoří při instalaci na tom oddílu nový FS?

    Jak je to s upgradem ext3→ext4/btrfs?

    Tak to asi nebude přistupovat k datům na ext3 partici.

    Proč ne?

    Co by? Ty zálohuješ uživatelská data tak, že uděláš image partition?

    Ne. Mám oddělené /home a všechny systémové změny jdou prakticky zcela mimo uživatelská data. Víš, co všechno se může posrat? Navíc není problém celý oddíl jednoduše mirrorovat na jiný disk.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 5.9.2009 15:18 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jak je to s upgradem ext3→ext4
    Jednoduché
    /btrfs?
    Prý to také jde, ale nezkoušel jsem.
    Proč ne?
    Absence žurnálu a fsck v ovladačích pro okna?
    Víš, co všechno se může posrat?
    Vím, ale to se může posrat i na samostatných oddílech.
    Navíc není problém celý oddíl jednoduše mirrorovat na jiný disk.
    Jako RAID? Já tedy osobně také mirroruji /home/* na jiný disk (server v komoře), rsyncem.
    Fluttershy, yay! avatar 5.9.2009 16:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jednoduché Prý to také jde, ale nezkoušel jsem.

    Murphyho zákon je sviňa a decentralizace vládne.

    Absence žurnálu a fsck v ovladačích pro okna?

    No a? Já zase občas potřebuji sosnout něco z NTFS.

    Vím, ale to se může posrat i na samostatných oddílech.

    Ale posere se to samostatně, ne všechno najednou.

    Jako RAID?

    Třeba.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jardík avatar 6.9.2009 11:06 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    V recenzi o swapu není ani zmínka. To je možná ta chybka. Že si z toho někdo vydedukuje, že tam ten swap vůbec není, mě při při psaní toho článku jaksi vůbec nenapadlo.
    No nevím, ale v článku je toto:
    Ovšem celý ten prostor je zabrán jediným ext3 oddílem!
    Je tam napsáno, že je na disku jediný oddíl, takže z toho se do opravdu vydedu..co?.. dá.
    Věřím v jednoho Boha.
    6.9.2009 15:49 boriz | skóre: 4 | Localhost
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    promin jardiku, ale cely prostor je zabran jedinnym ext3 oddilem si vykladam tak, ze je tam jenom jeden ext3 oddil a k nemu treba ntfs, jfs, swap, reiser4... o tom ze by to byl jedinny ext3 oddil a zaroven jedinny na celem disku tam neni zminka

    I slackwaristi maji sve dny
    6.9.2009 15:55 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Můžu se zeptat, jak si vykládáte slovo celý? Jako že celek nemusí být tak úplně sto procent? Jako že dvě a dvě je pět při dostatečně velkých hodnotách dvou? :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Jardík avatar 6.9.2009 16:36 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    :-)
    Věřím v jednoho Boha.
    Jardík avatar 6.9.2009 16:37 Jardík | skóre: 40 | blog: jarda_bloguje
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jako promiň borízku, ale Ladicek tě utřel, viď?
    Věřím v jednoho Boha.
    7.9.2009 14:04 R
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Bez ventilatora by som to rozhodne nenechaval. Sice to bude tiche, ale ked 90% kusov odide v zaruke, tak to nebude velmi ziskove. A ked odide 90% do pol roka po zaruke, tak vela spokojnych zakaznikov nebude. Na doske vyzeraju byt kondenzatory kvalitne (podla fotky Panasonic a Nippon). V zdroji to vsak moze byt horsie.
    6.9.2009 08:52 xurpha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    ...úsporný Intel Atom...

    hahaha, a teď tu o perníkové chaloupce...

    6.9.2009 09:42 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Atom je úsporný, ale ten čipset okolo něj...
    Quando omni flunkus moritati
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2009 10:54 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Je rozhodně úspornější než běžné desktopové procesory, ale ten čipset se opravdu moc nepovedl.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Nicky726 avatar 6.9.2009 14:10 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Uh, tak jako ten NVidií čipset není zas až tak neúsporný, vzhledem k realativně moderní grafice. Ten itelí, to už je o něčem jiném no.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2009 14:34 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Jako jo... ale na poměry (pokud srovnáváme s opravdu úspornými řešeními) to fakt není žádná sláva. Na druhou stranu ve srovnání s normálním desktopem je to paráda.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2009 14:44 loketnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Kam ten svet speje. Za ani ne sedm-tisic se to zda autorovi clanku nic moc. Kde to jsme, kdyz nove pocitace stoji sedm tisic. Za chvilku uz to fakt nebude nikdo prodavat. Vzdyt na tom nic nevydelaji. To je teda bus[yi]ness...

    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2009 15:18 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Za ani ne sedm-tisic se to zda autorovi clanku nic moc.

    Doporučuji se podívat na ceny sestav recenzovaných na Phoronixu.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2009 15:25 loketnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Bylo to spise obecne povzdechnuti nad katastrofalne nizkou cenou pc sestav nez nejaka kritika. Samozrejme ze vim, ze lowend(cti shit) computer se da postavit za par korun, ale je to hruza... ;-)

    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2009 15:53 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    Ale to není low-end, potažmo shit PC. To je HTPC, do nějž není nutno, ani radno cpát supervýkonné (a navíc drahé a ne právě tiché/úsporné) komponenty.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    6.9.2009 15:55 loketnik
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Dobre, u toho HTPC dejme tomu ;-). Ale stejne to je sakra levne. Humus ;-)

    Fluttershy, yay! avatar 6.9.2009 16:00 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC
    A co teprve takový telefon za tři tisíce?! To je taky počítač!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    8.9.2009 21:44 Scaldoríni
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Už popáté používáš slovo "úsporný" (v článku dvakrát, v diskusi třikrát). Kolik wattů ta věc vlastně žere?

    8.9.2009 08:09 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Pocitac vypada supr, mam jen jeden problem: 1GB RAM. Myslim ze v dnesni dobe cenove je nesmyslne nedodavat 2GB. Koupil jsem netbook Mivvy L310 jen proto ze ma 2GB a kopim i tento mini-pocitac (pro tchana, na browsdani apod.) az bude mit v nove verzi 2GB. On mozna 2GB ani nevyuzije ale je mi proti srsti kupovat v dnesni dobe pocitac s 1GB.

    Acci avatar 8.9.2009 10:13 Acci | skóre: 3 | blog: Jen na chvíli…
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

    Ten počítač jde částečně konfgurovat, za 313 Kč navíc získáte další giga paměti.

    8.9.2009 16:03 linear | skóre: 9 | blog: pozor
    Rozbalit Rozbalit vše Re: ecoSimplix – moravské linuxové PC

     dekuji za informaci, nemam dalsich namitek. :-)

    8.9.2009 09:19 Vladki
    Rozbalit Rozbalit vše Decentni modra LED ??

    Decentni modra LED? To je nejaky vtip nebo co? Jeste jsem nevidel modrou led ktera by byla decentni. Mozna mam blby oci ale jestli neco nesnasim tak je to modra led svitici v temne mistnosti. Nejlepe kdyz takhle sviti vypnute zarizeni, to muzu vyletet z kuze. Zajimalo by mne co je na tech modrych led tak strasne IN, ze je vsichni vsude cpou? To jsou zelene, zlute a cervene led o tolik drazsi, nebo by se to zarizeni bez modre led neprodavalo? Navic pokud to ma fungovat jako domaci kino tak bych jakakoli svetylka navic minimalizoval.

    8.9.2009 14:02 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Nejlepe kdyz takhle sviti vypnute zarizeni, to muzu vyletet z kuze. Zajimalo by mne co je na tech modrych led tak strasne IN, ze je vsichni vsude cpou? To jsou zelene, zlute a cervene led o tolik drazsi, nebo by se to zarizeni bez modre led neprodavalo?
    Právě naopak. Zelené, žluté a červené LED byly vždycky levnější než modré (i desetkrát levnější), takže se modré LED do zařízení nedávaly, pokud to nebylo úplně nutné. Pak trochu zlevnily a začaly se montovat jako frajeřina; dneska stojí skoro stejně jako ostatní barvy, takže se návrháři utrhli ze řetězu a cpou je všude.

    Nakopat je za to tam, kam jim slunce nesvítí
    Quando omni flunkus moritati
    8.9.2009 14:57 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    +1
    Modrý ledky jsou vhodný takakorát na casemodding a i tam by měly být vypínatelný...
    Fluttershy, yay! avatar 8.9.2009 18:33 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Bude to znít divně, ale opravdu mi přišla decentní. Svítila jen při zapnutém počítači, světlo do prostoru nevydávala skoro žádné a z úhlu nebylo ani moc poznat, že vůbec svítí. Ta oranžová při práci disku byla výrazně... výraznější. Ale ani ta mi nevadila a to jsem na podobné věci také docela háklivý. Ovšem na druhou stranu je to jednou signalizační dioda, tak ať signalizuje!
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Nicky726 avatar 8.9.2009 19:00 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Když ona je modrá led a modrá led. Ta co mám na case byla už několikrát zabarvena různými lihovkami a stále ozáří celý pokoj. Ta co je na reprácích tak šílená zdaleka není.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    Fluttershy, yay! avatar 8.9.2009 19:48 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    BTW Modrá je dobrá.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    Jendа avatar 9.9.2009 13:44 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Já je přelepuji, začmárat jsem je ani nikdy nezkoušel.
    9.9.2009 21:25 Smajchl | skóre: 39 | blog: Drzy_Nazory | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Nevim kde ale nekde jsem videl modrou led co neni supersvitiva, ze je takova matna a sviti malo a do sirokyho uhlu, ta byla skutecne pekna, ty co se dneska vsude cpou sou akorat k vzteku sou ciry a vyzarujou v uzkym kuzelu kde je svetlo fakt intenzivni ze to dosviti az na druhej konec pokoje... nahovno jako signalizacni dioda, do svitilny by to slo, ale toto?
    My máme všechno co chcem, my máme dobrou náladu!
    10.9.2009 12:56 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Jako by byl problém ji prostě odpojit...
    Nicky726 avatar 10.9.2009 13:13 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Jak se to vezme. Že komp běží poznám podle větráčků, ale že se třeba zrovna hrabe na disk, od doby, co mám nový tichý, už poznám jen podle LEDky (stejného typu). Nějaká kontrola je tedy potřeba.
    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    9.9.2009 19:14 petris_ | skóre: 12
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    Decentni modra LED? To je nejaky vtip nebo co? Jeste jsem nevidel modrou led ktera by byla decentni.
    tu (okolo vypinaciho tlacitka)
    10.9.2009 14:26 kkaarreell | skóre: 6 | blog: perkele
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Decentni modra LED ??
    no nevim, koukat se ve (skoro) tme na nejakej film, tak by me teda pekne srala
    11.9.2009 13:21 brucus
    Rozbalit Rozbalit vše skoro idealne HTPC

    Uz dlho uvazujem o kupe nejakeho podobneho PC za ucelom HTPC. Zatial som mal vyhliadnuty asrock ION 330 (http://www.alza.cz/asrock-ion-330-cerny-d128515.htm). A chcel som tam dat Linux (Mint).

    Takze tento Simplix by bola idealna volba.

    Keby:

    - HDD bol rozdeleny na 100GB / a zvysok /home

    - povoleny SWAP na uspavanie

    - ale hlavne povolena hardwarova akceleracia HD videa (H.264)

    Bez akcelerovania videa ma tato zostava len maly zmysel. Teda aspon ako HTPC.

    Podla stranky usudzujem ze by bolo mozne sa dohodnut, takze mozno do toho pojdem.

     

     

     

    11.9.2009 16:44 simplix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: skoro idealne HTPC

    Dobrý den,

    těší nás Váš zájem o naši sestavu.

    Swap vytváříme na disku automaticky. Pokud byste měl zájem také o samostatný oddíl pro /home můžete se s námi individuálně domluvit a my Vám ho rádi vytvoříme.

    Hardwarovou akceleraci mají naše počítače aktivovanou, potřebujete jen aplikace, které ji dokážou využívat. Pro použití jako HTPC se tedy nabízí MythTV, který akceleraci v beta verzi podporuje. Repozitáře jsou v našem Ubuntu připravené, jenom si musíte programy nahrát přes Synaptic.

    V případě jakýhkoliv dotazů můžete psát na sestavy@simplix.cz

    S pozdravem
    David Brázdil
    www.simplix.cz

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.