abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 04:44 | Nová verze

    Po roce vývoje od vydání verze 1.24.0 byla vydána nová stabilní verze 1.26.0 webového serveru a reverzní proxy nginx (Wikipedie). Nová verze přináší řadu novinek. Podrobný přehled v souboru CHANGES-1.26.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:33 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 6.2 živé linuxové distribuce Tails (The Amnesic Incognito Live System), jež klade důraz na ochranu soukromí uživatelů a anonymitu. Přehled změn v příslušném seznamu. Tor Browser byl povýšen na verzi 13.0.14.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 30.0.0 frameworku pro vývoj multiplatformních desktopových aplikací pomocí JavaScriptu, HTML a CSS Electron (Wikipedie, GitHub). Chromium bylo aktualizováno na verzi 124.0.6367.49, V8 na verzi 12.4 a Node.js na verzi 20.11.1. Electron byl původně vyvíjen pro editor Atom pod názvem Atom Shell. Dnes je na Electronu postavena celá řada dalších aplikací.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.0.0 otevřeného emulátoru procesorů a virtualizačního nástroje QEMU (Wikipedie). Přispělo 220 vývojářů. Provedeno bylo více než 2 700 commitů. Přehled úprav a nových vlastností v seznamu změn.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 23:22 | IT novinky

    Evropský parlament dnes přijal směrnici týkající se tzv. práva spotřebitele na opravu. Poslanci ji podpořili 584 hlasy (3 bylo proti a 14 se zdrželo hlasování). Směrnice ujasňuje povinnosti výrobců opravovat zboží a motivovat spotřebitele k tomu, aby si výrobky nechávali opravit a prodloužili tak jejich životnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 16:11 | Nová verze

    Bylo oznámeno (cs) vydání Fedora Linuxu 40. Přehled novinek ve Fedora Workstation 40 a Fedora KDE 40 na stránkách Fedora Magazinu. Současně byl oznámen notebook Slimbook Fedora 2.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 13:44 | Upozornění

    ČTK (Česká tisková kancelář) upozorňuje (X), že na jejím zpravodajském webu České noviny byly dnes dopoledne neznámým útočníkem umístěny dva smyšlené texty, které nepocházejí z její produkce. Jde o text s titulkem „BIS zabránila pokusu o atentát na nově zvoleného slovenského prezidenta Petra Pelligriniho“ a o údajné mimořádné prohlášení ministra Lipavského k témuž. Tyto dezinformace byly útočníky zveřejněny i s příslušnými notifikacemi v mobilní aplikaci Českých novin. ČTK ve svém zpravodajském servisu žádnou informaci v tomto znění nevydala.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 16
    včera 13:33 | Komunita

    Byla založena nadace Open Home Foundation zastřešující více než 240 projektů, standardů, ovladačů a knihoven (Home Assistant, ESPHome, Zigpy, Piper, Improv Wi-Fi, Wyoming, …) pro otevřenou chytrou domácnost s důrazem na soukromí, možnost výběru a udržitelnost.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:00 | Nová verze

    Společnost Meta otevírá svůj operační systém Meta Horizon OS pro headsety pro virtuální a rozšířenou realitu. Vedle Meta Quest se bude používat i v připravovaných headsetech od Asusu a Lenova.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:33 | IT novinky

    Společnost Espressif (ESP8266, ESP32, …) získala většinový podíl ve společnosti M5Stack, čímž posiluje ekosystém AIoT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (10%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 699 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Distribuční novinky - 51/2008

    23. 12. 2008 | Luboš Doležel | Různé | 4681×

    Poslední dění kolem Debianu: Údajně sexistický e-mail v konferenci; Hlasování o Lennym. Úspěch Chrome má vliv na vztahy Google a Mozilly. Nový technický ředitel Linux Foundation. ZevenOS 1.0. Linux Mint 6. Distribuční rada: přidáváme rozšíření do OpenOffice.org.

    Obsah

    Letem světem

    link

    Vyšlo openSUSE 11.1, čtěte velkou recenzi zde na AbcLinuxu. GeeXboX 1.2 Beta 2 se zaměřuje na stabilizaci. Ubuntu 9.04 Alpha 2 rychle přechází na nové verze softwaru - jde například o Linux 2.6.28 a X.Org server 1.6. CDlinux 0.9.0 je malé živé CD s Xfce, nově umí ukládat stav systému. Nexenta Core Platform 2.0 Beta 1 kombinuje OpenSolaris sestavení 104+ a Ubuntu 8.04 LTS. sidux 2008-04 Pre 1 se zaměřuje na změny související s přechodem na Linux 2.6.27. pfSense 1.2.1 RC3 opravuje poslední drobnosti před vydáním, verze 1.2.1 by mohla vyjít o Vánocích. Bluewhite64 Linux 12.2 umožňuje instalaci přes sdílení Samba a obsahuje Linux 2.6.27.7, KDE 3.5.10, Xfce 4.4.3 a další. Parted Magic 3.3 přidává podporu NFS a program gFTP. Kiwi Linux 8.12 se oproti běžnému Ubuntu chlubí několika vylepšeními. Trisquel GNU/Linux 2.1 je 100% svobodná distribuce doporučovaná Free Software Foundation. CRUX 2.5 přechází na nové verze programů. iMagic OS 2009 mění svůj vzhled a integruje webové aplikace.

    Poslední dění kolem Debianu

    link

    Údajně sexistický e-mail v konferenci

    link

    Debian Lenny vinou nedořešených chyb stále ne a ne vyjít, ale komunita kolem projektu rozhodně neupadá do předvánoční relaxace. Josselin Mouette, jeden z vývojářů Debianu, zareagoval na spamovou zprávu v mailing listu debian-devel-announce humorným e-mailem, kde si dělal srandu z lidí vyznávajících gotický styl, transsexuálů, metrosexuálů a žen. Právě poslední skupině, která je mezi vývojáři Debianu viditelně zastoupena, přišel jeho e-mail sexistický a obhajování této myšlenky vedlo k dlouhým hádkám. Abyste mohli povahu zprávy sami zhodnotit, zde je částečný překlad:

    Ahoj, SmrdutýVlkodlak.com nabízí každému vývojáři Debianu slevu na celý svůj katalog parfémů a makeupů. Pokud splníte níže uvedené kroky, budete platit podle "Bombaaaaa ceníku", což v době psaní této zprávy znamená, že se do vás zamiluje o 20 % koček navíc! Splňte následující kroky:

    • Pokud ještě nevlastníte lahvičku parfému, kupte si nějakou v nejbližší večerce.
    • Pokud jste gotik, transsexuál, žena nebo prostě metrouš, budete si na stejném místě muset koupit i makeup.
    • Pošlete svůj soukromý GPG klíč od Debianu na více-koček@debian.org. Zmiňte značku svého parfému a barvu makeupu.
    • Čekejte na potvrzující odpověď a vaši noví "dobří přátelé" budou doručeni přímo k vám domů.

    Pokud nechcete kočky, stále byste si měli koupit parfém a makeup, protože, že jo, to neuškodí a v časech ekonomické krize odvětví Chtíče potřebuje vaši pomoc.

    O SmrdutýVlkodlak.com: [...] Smrdutý Vlkodlak je oddaný poskytování dostatku krve každému dle jeho potřeb, ať už skrze skrývání zápachu vašeho mrtvého těla během narozeninových oslav nebo skrze navádění koček přímo do vašeho domu. Ve zkratce umožňujeme lidem získání nových sexuálních otroků pro velmi osobitý zážitek profesionální kvality. [...]

    Podle jedné z vývojářek tento e-mail stereotypně ponižuje ženy na úroveň sexuálních objektů. Celkem dvě vývojářky naznačovaly, že by kvůli zprávě i opustily celý projekt. Na závěr bylo rozhodnuto, že se kauza vyřeší odebráním práva k přispívání do tohoto mailing listu.

    Hlasování o Lennym

    link

    Vrátíme se zpět k Debianu Lenny. Jeho vydání předchází hlasování, které se týká povolených porušení pravidel svobodného softwaru Debianu u některých balíčků. Jde často o věci spojené s distribucí firmwaru, jehož uzavřenost je nadále horkým tématem. Hlasování skončilo 21. prosince, nicméně už v jeho průběhu se objevily námitky k nabízeným možnostem. Přípravu hlasování měl na starosti Manoj Srivastava, dlouholetý vývojář a tajemník Debianu, který uznal svá pochybení a na pozici tajemníka ihned rezignoval. Mezitím se však objevil tlak na to, aby Manoj opustil projekt úplně, nicméně nejméně dva další senior vývojáři naznačili, že pokud by Manoj byl vyzván k odchodu, šli by s ním.

    Manoj cítí, že mu projekt dále nevěří, mj. proto, že je obviňován z manipulování hlasování ve svůj prospěch. Poukazuje však také na to, jakým způsobem se zhoršuje komunikace v rámci celého projektu. Dříve i lidé, kteří se spolu ve flamewarech pohádali, byli nadále přáteli, nicméně v současnosti prý dobré vztahy ustupují.

    Úspěch Chrome má vliv na vztahy Google a Mozilly

    link

    Prohlížeč Google Chrome postavený na vykreslovacím jádře WebKit dokázal v prvních dnech po svém uvedení nečekané. Zájem o něj byl takový, že si ihned získal nějaké to procento ve statistikách použitých prohlížečů. Miláčkem firmy Google přitom do té doby byl Mozilla Firefox se stále rostoucím podílem na trhu prohlížečů. Příjmy od Google (za vyhledávání přes Firefox) jsou pro Mozillu nyní klíčové, přičemž současná tříletá smlouva platí až do roku 2011. Vypadá to, že Google si chce hrát na vlastním písečku, ale silná pozice Firefoxu je zatím důležitější. Mozilla se tak dostává do situace, kdy konkuruje produktu pocházejícímu od svého nejvýznamnějšího zdroje příjmů. K této věci se vyjádřil výkonný ředitel Mozilly John Lilly - ten tvrdí, že i nadále jsou vztahy s Google v pořádku. Uznává nicméně, že od vydání Chrome se vyjednávání poněkud komplikuje. Uvědomuje si i to, že v budoucnu bude nutné získat nové partnery: „Naším cílem je být stoupencem webu po dalších 50 nebo dokonce 100 let, a to nemůžete záviset na jakékoliv jediné organizaci.“

    Nový technický ředitel Linux Foundation

    link

    Po zvolení nových členů technické rady Linux Foundation došlo k výměně na postu technického ředitele. Stal se jím Ted Ts'o, který je známý tím, že byl prvním vývojářem Linuxu v Severní Americe. Jeho historie zaměstnání se snad celá pohybuje kolem Linuxu a open source - jmenujme, že od prosince 2001 pracoval pro IBM na zlepšování výkonu a škálovatelnosti Linuxu. V Linux Foundation pracuje od roku 2007 s plánovaným návratem do IBM na konci roku 2009. Na pozici technického ředitele nahrazuje Markuse Rexe, který se vrací do Novellu. V náplni jeho práce je dohled nad Linux Standard Base a pracovními skupinami jako Open Printing. Stává se také spojujícím bodem s členy Linux Foundation a zmiňovanou technickou radou, jež zastupuje komunitu kolem jádra. „I nadále věřím v sílu hromadné spolupráce a v práci, která může být odvedena komunitou vývojářů, uživatelů a zástupci průmyslu. Těším se na převod této síly v pevné milníky, zvláště pro LSB, a také Linux všeobecně, během roku, který je před námi.“

    ZevenOS 1.0

    link

    ZevenOS je distribuce na bázi Ubuntu. Jejím cílem je poskytnout rychlý a snadno použitelný systém s uživatelským rozhraním ve stylu BeOS a podporou pro starší hardware. Ve verzi 1.0 byly xfdesktop a panel Xfce nahrazeny, místo nich najdete PCManFM a LXPanel jako desktopové komponenty. Přibylo nové statické menu deskbaru, výchozím souborovým systémem je JFS a dále došlo k různým změnám ve vzhledu.

    zevenos zevenos zevenos zevenos

    Linux Mint 6

    link

    Je tu Linux Mint 6 s kódovým označením Felicia. Distribuce staví na Ubuntu 8.10 a přichází tedy s Linuxem 2.6.27, GNOME 2.24 a X.Org 7.4. Nemá cenu opakovat novinky, které má Linux Mint díky Ubuntu; přejdeme tedy rovnou k vlastním nástrojům. mintInstall 5 je nová verze programu pro správu instalovaného softwaru - nyní umožňuje offline prohlížení, podporuje softwarové portály třetích stran a poskytuje uživateli více zpráv o balíčcích. mintUpdate 3 je inovovaný program pro instalaci aktualizací - pyšní se novým GUI, zobrazováním historie instalovaných aktualizací a vyšší stabilitou. mintUpload 2 slouží ke snadnému sdílení souborů s přáteli - kromě serverů Mint zvládá upload také na vlastní FTP server. K blokování určitých domén pomůže mintNanny a díky mint4win (Wubi) je možné distribuci nainstalovat i do Windows. Samozřejmě přibyly i nové programy třetích stran - Giver pro posílání souborů po místní síti, Gufw pro snadné nastavení firewallu nebo Flegita pro obsluhu skenerů.

    linux mint linux mint

    Distribuční rada: přidáváme rozšíření do OpenOffice.org

    link

    Snad právě rozšiřitelnost je jedním z hlavních důvodů, proč jsou Mozilla Firefox a Thunderbird mezi uživateli tak populární (vizte články Rozšiřte si Firefox!, Rozšiřte si Thunderbird! a seriál Rozšírte si Firefox a Thunderbird - sami!). Ne každý však ví, že se podobným způsobem dá rozšiřovat i kancelářský balík OpenOffice.org (vizte Rozšiřujeme OpenOffice.org). Stačí v menu zvolit Nástroje - Správce rozšíření, odkud nás odkaz dovede na web s nabídkou dostupných rozšíření. Mezi rozšířeními najdeme i zpopularizovaný PDF Import v betaverzi. Nejprve stáhneme soubor s příponou oxt pro platformu naší volby a soubor necháme přidat ve správci rozšíření.

    openoffice.org

    Rozšíření se okamžitě načte a můžeme jej vyzkoušet. Spustíme OpenOffice.org Draw, otevřeme soubor ve formátu PDF a zkusíme provést nějaké úpravy.

    openoffice.org

    Změny můžeme uložit přes PDF export. Při mém testování bohužel došlo u některých znaků v upravovaném souboru ke změně fontu.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    23.12.2008 01:49 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    která je mezi vývojáři Debianu viditelně zastoupena

    Tohle bylo ubohý. Místo překladu, kterej je úplně mimo jsi tam mohl hodit originál, puso.

    "Pusa", "pusinka", "buchta" je v kontextu mnohem přesnější překlad než "kočka". Kočka se běžně používá jako kompliment, "chick" nikoliv. Tak proto ten hnusný osobní útok, který měl posloužit jako demonstrace toho jak ten výraz vyzní.

    Než se do mě někdo pustí... Vtipy jsou vtipy, od toho, že přehání a ty co nepřehání většinou nejsou vtipné. To je něco co někteří PC lidi asi neumí pochopit. Na druhou stranu obhajovat to, že ty vtipy vlastně nepřehání (nesteoretypizují, apod.) je stejná magořina jako požadovat aby žádný to žádný vtip nedělal. Obojí pro mě bylo pěkná blbost (podrážděná reakce na vtip i obhajování, že se ten vtip nezakládá na nějaké formě mírného despektu a stereotypizování).

    23.12.2008 02:17 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Tohle bylo ubohý. Místo překladu, kterej je úplně mimo jsi tam mohl hodit originál, puso.
    Kdybys nebyl úplně mimo, buchto, tak v textu předtím najdeš odkaz na originál.
    Quando omni flunkus moritati
    23.12.2008 11:03 ...
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Buchty "úplně mimo" byl jenom eufemismus pro (záměrně?) "manipulativní".

    To "ubohý" se ale vztahuje pouze k té dvojsmyslné větě o "viditelném zastoupení", ne k překladu.

    23.12.2008 02:24 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Quando omni flunkus moritati
    23.12.2008 08:38 J. M. | skóre: 23 | blog: JMblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Lepší nekvalifikovaný kecal, než kvalifikovaný pokrytec. Myslím, že mínění veřejnosti jednoznačně ukázalo, jaká banda pokrytců to je, a co si lidé myslí o lhářích, kteří nejdřív podlehnou nesmyslné hysterii rouzpoutané nějakou pomatenou slečnou, která tak dlouho kecá něco o sexismu, až radši chudáka vtipálka za sexismus zablokují jenom proto, aby už od ní měli pokoj, a když se lid diví, co na tom bylo sexistického či urážlivého, začnou se trapně jak malí haranti přistižení při činu vymlouvat, že i kdyby to sexistické či urážlivé nebylo, bylo to off-topic a dětinské a tím pádem mají pravdu. No houby mají. Pokrytci a lháři nemají nikdy pravdu. Ti se jenom vykrucují čímkoli, co jim zrovna přijde pod ruku.
    23.12.2008 07:06 hydrandt | skóre: 35 | blog: Kanál | Herzogenburg
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Jsem pro úpravu "pokud máte rádi gotiku" na "Pokud jste Gót", myslím, že už jen díky IT Crowd to bude srozumitelnější : )

    Jinak holky v Debianu mají opravdu smysl pro humor a dokáží se povznést.
    I am Jack's wasted life.
    stativ avatar 23.12.2008 09:25 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Jsem pro úpravu "pokud máte rádi gotiku" na "Pokud jste Gót", myslím, že už jen díky IT Crowd to bude srozumitelnější : )

     

    Na tom něco bude. Gotiku (ve smyslu gotickou architekturu) mám rád, ale Gót nejsem.

    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    23.12.2008 18:08 kavol | skóre: 28
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    přidávám se, taky mě to praštilo do očí ...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.12.2008 19:28 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Opraveno :-)
    24.12.2008 13:56 Ash | skóre: 53
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Nojo, já zase IT Crowd nesleduji, takže Gót by mi moc neřeklo, "gotiku" jsem v tomto kontextu naopak pochopil snadno.
    24.12.2008 14:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Jsem na tom podobně.

    24.12.2008 14:12 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Sice IT Crowd sleduju, ale ne s pochybným a mimózním českým překladem... :)

    24.12.2008 14:41 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    V originále je imho "Goth", tedy ekvivalent. Ale jinak souhlas - koukat to v češtině, to se člověk připravý o skvělý jazykový zážitek ;-)
    24.12.2008 14:42 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    eh, připraví tam má bejt, já už dneska ňák nemůžu... Huž aby byl večer...
    24.12.2008 14:46 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    No možná bys na to měl koukat v češtině, ale se slušným překladem. Viděl jsi snad v tom seriálu nějakého Góta?

     

    stativ avatar 24.12.2008 17:00 stativ | skóre: 54 | blog: SlaNé roury
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Já taky ne, ani nevím, že to odtamtaď je, ale na druhou stranu původní vyjádření je dost nejednoznačné.

    Ať sežeru elfa i s chlupama!!! ljirkovsky.wordpress.com stativ.tk
    24.12.2008 14:04 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Trochu mimo, ne? Především "Gót" by byl příslušník národa Gótů, což jistě vyznavači novodobného goth stylu obecně nejsou.

    24.12.2008 14:45 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    V angličtině je "Goth" taky příslušník germánského kmene (viz tady). Takže českej překlad "Gót" je přímý ekvivalent.
    24.12.2008 14:47 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Viz tady

     

    Vidíš tam nějaké Góty? :)

    24.12.2008 14:49 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    To nic nemění na tom, že označení pro germána i pro člena moderní subkultury je totožné ;-) ("Goth(s)")
    24.12.2008 14:50 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Když už, tak v češtině by člen moderní subkultury byl s malým g.

    24.12.2008 15:14 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    24.12.2008 15:53 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    IMHO by to v češtině mělo být gotik, [gG]ót je ptákovina na entou.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.12.2008 15:56 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Hmm, na Goth mi slovník vyhodí (Hist) Gót.
    24.12.2008 16:02 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    To nerozporuju. Ale pokud vím, je anglické označení "bláznů v černém" Goth vlastně zkrácené slovo gothic. Bohužel ta zkrácenina koliduje se slovem Goth jako označením východogermánského etnika :-) V češtině se to AFAIK nezkracuje.
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    24.12.2008 16:06 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Ono ale to gothic je přídavné jméno. Gothic novel, gothic rock, gothic chick atd.

    24.12.2008 16:14 Ladicek | skóre: 28 | blog: variace | Havlíčkův brod
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Myslím, že to je nějak jako goth ∈ gothic people :-)
    Ještě na tom nejsem tak špatně, abych četl Viewegha.
    24.12.2008 16:18 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    No, a goth je pablb, co má rád ty gothic věci.

    Sešívaný avatar 25.12.2008 15:05 Sešívaný | skóre: 23 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Já už jsem i výraz Goth slyšel jako přídavné jméno. V posledním díle South Parku jsou Goth Kids naštvaní, že je lidi zaměňují s povrchním trendem Vampires :-)
    24.12.2008 16:02 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Ale o ten historický význam tu nejde, že?

    24.12.2008 16:00 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Ano, párkrát jsem se setkal s výrazem "gotik". Nikdy s výrazem "gót" v tomto smyslu.

     

    emorjino avatar 24.12.2008 17:58 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    no, podle sestry se v češtině požívají výrazy gotik/gotička. když se na ni podívám, tak jí v tomhle ohledu celkem věřím..

    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    Nicky726 avatar 25.12.2008 16:47 Nicky726 | skóre: 56 | blog: Nicky726
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    :-D

    Enjoy the detours. There you’ll find the things more important than what you want. (Hunter x Hunter)
    24.12.2008 21:52 Vskutečnosti Saýc | skóre: 7
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    jo, gotik je standardni nazev. ale tak, neda se cekat ze se gotici moc potkaji s linuxovymi nadsenci ;)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.12.2008 16:17 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Dal jsem tam gotika, prošlo to i kontrolou pravopisu.
    24.12.2008 16:34 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Souhlas s obojím
    Quando omni flunkus moritati
    24.12.2008 14:22 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

     

    Jsem pro úpravu "pokud máte rádi gotiku" na "Pokud jste Gót"

    Ale goth přeci vychází z gotiky, ne od Gótů.

     

    srigi avatar 23.12.2008 07:47 srigi | skóre: 10 | blog: sricont
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Parted Magic 3.4  - minor bug fix release.
     

    Be kind to newbies.
    23.12.2008 10:03 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Přípravu hlasování měl na starosti Manoj Srivastava, dlouholetý vývojář a tajemník Debianu, který uznal svá pochybení a na pozici tajemníka ihned rezignoval. Mezitím se však objevil tlak na to, aby Manoj opustil projekt úplně, nicméně nejméně dva další senior vývojáři naznačili, že pokud by Manoj byl vyzván k odchodu, šli by s ním.
    Tohle neni pravda. Manoj rezignoval proto, ze na nej nekteri hazeli spinu a mel pocit, ze sekretar by mel mit duveru a uz ji necitil (treba proto, ze nekteri chteli petici za jeho odvolani z pozice sekretare). Ne proto, ze by mel pocit, ze chyboval. A sam napsal, ze zvazuje dalsi setrvani v Debianu jako takovem (coz nikdo z jeho odpurcu nechce). Podporu ziskaval v pripade, ze by byl odvolan petici (coz se nestalo).

    Uz takhle cela kauza ukazuje na to, jak moc se Debian vnitrne zmenil, neni dobre to jeste nepresnymi vyroky dal zhazovat.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.12.2008 12:14 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Což je to, co popisuju hned v dalším odstavci.
    23.12.2008 12:28 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    A coz je presne vetu po vete v rozporu s tim, co tvrdis v tom, ktery cituju.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.12.2008 12:36 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    On v tom e-mailu přesně nespecifikuje, že jen ty vztahy jsou důvodem jeho odchodu. Proto to přece dál rozepisuju...
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.12.2008 12:37 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    A sam napsal, ze zvazuje dalsi setrvani v Debianu jako takovem (coz nikdo z jeho odpurcu nechce).
    As to the people who emailed me that they are putting together a petition for the DAM to have me removed from the project
    Pokud to špatně chápu, prosím vysvětlit.
    23.12.2008 13:00 Milan Jurik | skóre: 21 | blog: Komentare | Ova
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Kdyz jsem si prosel dostupne mnozstvi (mimo vetsinu sajrajtu v mailing listech) komentaru, na ktere odkazuje (treba planet), tak tam nikdo z prudicu neskanduje, aby Manoj okamzite byl petici vyhozen z projektu, pouze aby opustil misto sekretare a hlasovani bylo znovusestaveno. Ten Manojuv e-mail je hodne emotivni (a ja ho chapu), ale chtelo by to vice patrani nez takhle sestavit sled udalosti.

    Co jsem nasel, tak to bylo tak, ze nejdrive zacala nekonecna serie o kvalite posledniho GR, zacal byt nekterymi jedinci napadan na listech, blozich a zjevne i soukrome, ze se snazi manipulovat, a tak rezignoval na post sekretare s tim, ze si rozmysli, zda zustane v Debianu jako takovem. Nenasel jsem, ze by jeho vyhazov nekdo chtel (a navic az po rezignaci).

    Pokud se mylim (coz je mozne) a nekde dostupne lezi vyzva k petici k odvolani Manoje z Debianu, prosil bych odkaz. A pak zacnu byt o to vice zklamany z vyvoje v Debianu za posledni cca 3 roky.
    Luboš Doležel (Doli) avatar 23.12.2008 13:10 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Pokud se mylim (coz je mozne) a nekde dostupne lezi vyzva k petici k odvolani Manoje z Debianu, prosil bych odkaz. A pak zacnu byt o to vice zklamany z vyvoje v Debianu za posledni cca 3 roky.
    Píše, že mu to psali, takže to asi bude osobní e-mail.
    23.12.2008 14:38 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    (...) Jejím cílem je poskytnout rychlý a snadno (...)
    24.12.2008 14:46 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    hm? Nikdo to neopraví? je to v tý první větě u ZenevOSu ;-)
    Luboš Doležel (Doli) avatar 24.12.2008 15:27 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Hotovo, dík.
    26.12.2008 12:03 Laco
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Vidim ze debianisti su pekna banda k**tov ked sa nevedia povzniest nad nejakym mailom, tie frigidne zenske mali poslat do pecka nech neafektuju a celu tu vec ignorovat. Tvaria sa ako seriozna velka komercna firma ktora jebe svojich ludi... No pekne, pekne hovada

    30.12.2008 22:51 ..... Izak ..... | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    No ja bych vyhodil tu zenskou, krava, co nerozumi humoru neumi ani programovat, neumi de fakto nic, protoze technicky zdatna zenska se umi nad tyhle prkotiny povznest, coz vim z vlastni zkusenosti, s tech. zdatnou zenskou se da i rozumne pokecat, dokonce i o krase tenecnic ;-))

    De fakto vsechno, co lidi delaji je asi sexisticke ;-))

    26.12.2008 20:35 kralyk z abclinuxu | skóre: 29 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Mně by zajímalo, v kterém místě konkrétně je ten mail sexistický. Připadá mi ta "aféra" přinejmenším přitažená za vlasy...
    Grunt avatar 26.12.2008 22:01 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Tak ještě jednou. Nebyl zaslán BAN kvůli tomu, že by byl post "sexistický". Sexistickým se stal až v době, když se vůbec hledalo odůvodnění proč BAN. No přeci si nemůžou dovolit jako důvod BANu, že zesměšňuje zaměstnavatele několika vývojářů/sponzorů.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    26.12.2008 23:10 Drew | skóre: 15 | blog: Supi_hnizdo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    a ti zaměstanvatelé jsou?
    Grunt avatar 26.12.2008 23:19 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!
    Luboš Doležel (Doli) avatar 27.12.2008 00:04 Luboš Doležel (Doli) | skóre: 98 | blog: Doliho blog | Kladensko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008
    Spíš spammer, co se koukám.
    Grunt avatar 27.12.2008 17:32 Grunt | skóre: 23 | blog: Expresivní zabručení | Lanžhot
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Distribuční novinky - 51/2008

    Vždyť o tom také mluvím.

    Na co 64-bitů když to jde i s jedním? | 80.78.148.5 | Hack (for) free or Die Hard!

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.