abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 13:33 | Nová verze

    Vyšlo Pharo 12.0, programovací jazyk a vývojové prostředí s řadou pokročilých vlastností. Krom tradiční nadílky oprav přináší nový systém správy ladících bodů, nový způsob definice tříd, prostor pro objekty, které nemusí procházet GC a mnoho dalšího.

    Pavel Křivánek | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Zajímavý software

    Microsoft zveřejnil na GitHubu zdrojové kódy MS-DOSu 4.0 pod licencí MIT. Ve stejném repozitáři se nacházejí i před lety zveřejněné zdrojové k kódy MS-DOSu 1.25 a 2.0.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 19
    včera 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 13
    včera 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    včera 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    24.4. 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 14
    KDE Plasma 6
     (73%)
     (9%)
     (2%)
     (16%)
    Celkem 788 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Hardware v roce 2016: čekání na Godota od AMD

    29. 12. 2016 | David Ježek | Hardware | 2919×

    Rok se s rokem sešel, a tak si pojďte přečíst snad již tradiční oddychové téma z této kategorie, rekapitulaci toho významného, co se v oblasti hardwaru v roce 2016 objevilo.

    Úvodem mi dovolte připomenout, že rekapitulace roku 2015 byla v režii mnoha autorů mnoha českých IT webů. Letos to bude jinak, společné ohlédnutí se nekoná, takže se toho chápu já, formou stručnější.

    HWN

    Každý rok se koná akce CES v americkém Las Vegas. Na té letošní se objevila spousta nových foťáků, od 100Mpix středoformátů až po větší přítomnost kompaktů se 4k videem. Objevilo se první 1TB M.2 SSD a o několik dnů později představil Dell takovou revoluci v monitorech, první 30palcový 4k OLED model. A Lenovo s HP ukázaly notebooky s OLED panely. Mezi zdroji v lednu Seasonic představil jeden s certifikací 80Plus Titanium a 10letou zárukou. Seagate zase popřel svá slova a uvedl první disky plněné heliem. AMD dokončila Opterony A110 s ARM jádry, no a Intel přiznal, že tempo tick-tock vývoje nestíhá a přechází na tick-tack-tock (či přesněji řečeno PAO) – což ostatně platilo již pro v té době existující architektury CPU.

    HWN

    Někdy v únoru se objevily první informace o tom, že AMD Zen pro servery nabídne až 32jádrové procesory. Toto téma se táhne dodnes a uvidíme, jestli to stihne dříve AMD, nebo Intel. V téže době skončilo mnohaleté čekání. Čekání na den, kdy výrobce, který jako první na světě prezentoval full-frame D-SLR, ji skutečně uvede. Pentax K-1 ukázal, že konkurence si nemůže dovolit spát, ani šroubovat ceny vzhůru.

    HWN

    Po embedded verzi se objevilo i standardní kabelové rozhraní DisplayPort 1.4 s podporou až 8k monitorů. Sigma představila obří Foveon s 1,2× cropem, Nikon zase vynikající kompakty s 1" snímači, které však dodnes nevyrábí (kvůli zemětřešení v Kumamoto, které postihlo výrobnu snímačů Sony a jiné subjekty).

    HWN

    V dubnu se začaly objevovat první Pascaly od Nvidie, resp. informace a fotografie reálných produktů. Dozvěděli jsme se také, jak to bude s novými architekturami GPU od AMD.

    HWN

    Na začátku května se Intel přestal považovat za výhradně PC firmu. Objevil se zvláštní fotoaparát, digitální Leica bez displeje. Na trh přišla první grafika s FinFET GPU, Nvidia GeForce GTX 1080 a krátce po ní GTX 1070. Canon předvedl svou příští generaci, tedy 120Mpix zrcadlovku.

    HWN

    V červnu se objevila nejnovější generace neorganických záznamových médií, Verbatim představil 100GB BDXL-R média typu MDISC.

    HWN

    AMD na začátku prázdnin přichází se svou první FinFET grafikou, Radeonem RX 480. Na trhu se objevuje první 4TB 2,5" SATA SSD, Samsung EVO 850. Víme, jak bude vylepšena PlayStation 4 v očekávané verzi Neo.

    Doslova revoluci ohlašuje v srpnu Intel: bude vyrábět pro fabless partnery ARM čipy 10nm procesem.

    HWN

    V září přichází žeň novinek o SSD. Víme, že výrobci jsou schopni jít na desítky TB. O něco později uvádí AMD Radeony RX 470 a RX 460. Canon představuje 30Mpix EOS 5D Mark IV. Hovoří se o tom, že si Samsung možná licencuje GPU technologie od AMD či Nvidie. O dva měsíce později tak učiní Intel u AMD.

    HWN

    V říjnu se objevuje první 1TB SDXC karta. Nvidia uvede vedle GeForce GTX 1050 také verzi Ti. Ale nesmíme zapomenout na výstavu Photokina, která toho každé dva roky přinese opravdu hodně. Takže namátkou je tu nový Olympus OM-D E-M1 Mark II či Panasonic GH5 se sice jen 4k videem, ale zato v 60p a 10bit HDR a se vzorkováním barev 4:2:2. Nesmím zapomenout ani na 42,4Mpix Sony A99 Mark II, 50Mpix středoformát od Fujifilmu či nový standard paměťových karet CFexpress s rychlostí až 8 GB/s.

    HWN

    Na UC Berkeley dokázali vyrobit revoluční 1nm tranzistor řízený uhlíkovou nanotrubičkou. A po zbytek roku se vlastně už jen čekalo, jestli tedy AMD uvede ten Zen ještě v roce 2016, nebo až 2017. V době, kdy píši tyto řádky, to ještě plně jasné není.

    Ale což, bez ohledu na Zen byl tohle opět hodně zajímavý rok. Po pár letech přešlapování konečně došlo na grafické karty s FinFET GPU, které představovaly skok vpřed. Na poli CPU se sice nic zásadního nedělo, ale dokud se neobjeví Zen reálně v obchodech, nemůžeme soudit, jakou změnu na trhu vyvolá. Všechno ostatní jsou „jen“ evoluční kroky, snad jen na ty umělé formy uhlíku můžeme dychtivě vyhlížet, ať už jde o nanotrubičky, nebo grafen jako takový.

           

    Hodnocení: 50 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.