abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 17:33 | Nová verze

    Canonical vydal (email, blog, YouTube) Ubuntu 24.04 LTS Noble Numbat. Přehled novinek v poznámkách k vydání a také příspěvcích na blogu: novinky v desktopu a novinky v bezpečnosti. Vydány byly také oficiální deriváty Edubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Cinnamon, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio, Ubuntu Unity a Xubuntu. Jedná se o 10. LTS verzi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    dnes 14:22 | Komunita

    Na YouTube je k dispozici videozáznam z včerejšího Czech Open Source Policy Forum 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 13:22 | Nová verze

    Fossil (Wikipedie) byl vydán ve verzi 2.24. Jedná se o distribuovaný systém správy verzí propojený se správou chyb, wiki stránek a blogů s integrovaným webovým rozhraním. Vše běží z jednoho jediného spustitelného souboru a uloženo je v SQLite databázi.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 12:44 | Nová verze

    Byla vydána nová stabilní verze 6.7 webového prohlížeče Vivaldi (Wikipedie). Postavena je na Chromiu 124. Přehled novinek i s náhledy v příspěvku na blogu. Vypíchnout lze Spořič paměti (Memory Saver) automaticky hibernující karty, které nebyly nějakou dobu používány nebo vylepšené Odběry (Feed Reader).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:55 | Nová verze

    OpenJS Foundation, oficiální projekt konsorcia Linux Foundation, oznámila vydání verze 22 otevřeného multiplatformního prostředí pro vývoj a běh síťových aplikací napsaných v JavaScriptu Node.js (Wikipedie). V říjnu se verze 22 stane novou aktivní LTS verzí. Podpora je plánována do dubna 2027.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:22 | Nová verze

    Byla vydána verze 8.2 open source virtualizační platformy Proxmox VE (Proxmox Virtual Environment, Wikipedie) založené na Debianu. Přehled novinek v poznámkách k vydání a v informačním videu. Zdůrazněn je průvodce migrací hostů z VMware ESXi do Proxmoxu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 04:11 | Nová verze

    R (Wikipedie), programovací jazyk a prostředí určené pro statistickou analýzu dat a jejich grafické zobrazení, bylo vydáno ve verzi 4.4.0. Její kódové jméno je Puppy Cup.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 22:44 | IT novinky

    IBM kupuje společnost HashiCorp (Terraform, Packer, Vault, Boundary, Consul, Nomad, Waypoint, Vagrant, …) za 6,4 miliardy dolarů, tj. 35 dolarů za akcii.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 12
    včera 15:55 | Nová verze

    Byl vydán TrueNAS SCALE 24.04 “Dragonfish”. Přehled novinek této open source storage platformy postavené na Debianu v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 13:44 | IT novinky

    Oznámeny byly nové Raspberry Pi Compute Module 4S. Vedle původní 1 GB varianty jsou nově k dispozici také varianty s 2 GB, 4 GB a 8 GB paměti. Compute Modules 4S mají na rozdíl od Compute Module 4 tvar a velikost Compute Module 3+ a předchozích. Lze tak provést snadný upgrade.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (72%)
     (9%)
     (2%)
     (17%)
    Celkem 755 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    Mark Shuttleworth: Czech translation

    11. 9. 2007 | Robert Krátký | Rozhovory | 26921×

    Mark Shuttleworth mluví o hrách pro Linux, KDE vs. Gnome v Ubuntu, překladech v systému Rosetta, patentových smlouvách Microsoftu, formátu OpenXML a mnoha dalších věcech. Prozradí samozřejmě i tajemství úspěchu a svoje nejoblíbenější české pivo.

    Linux, OSS

    1) Který úkol nebo překážku, s jejímž řešením může pomoci uživatelská komunita, považujete za největší zádrhel při snaze o masové rozšíření Linuxu na desktopu? Jinými slovy, co může udělat běžný uživatel, chce-li pomoci Linuxu?

    První věc, kterou může podle mě udělat kdokoliv, je seznámit se s Linuxem, využívat jeho schopností a používat ho tam, kde se to hodí. Čím více budeme mít běžných uživatelů, tím větší bude obecné povědomí o Linuxu, a o to bude pro lidi snazší si Linux vybrat pro menší projekty nebo specifická nasazení. Linux je už teď ohromně schopná platforma, takže hlavní překážkou jeho šíření je nedostatek znalostí, kvůli kterému veřejnost neví, čeho je možné s platformou založenou na svobodném softwaru dosáhnout, a jak je spolehlivá a snadno spravovatelná. A proto velmi přispějete, pokud budete Linux prostě používat a také dalším lidem ukazovat, jak ho používat.

    Pak jsou tu i jiné věci, které vyžadují trochu více zkušeností nebo trochu více znalostí. Můžete například přispívat překlady, aby byl systém kompletněji přeložen do vašeho jazyka, čímž usnadníte používání novým uživatelům. Také se můžete aktivněji angažovat při získávání nových uživatelů – třeba se účastnit konferencí a veletrhů a přesvědčovat lidi, aby Linux zkusili.

    2) Jak byste navrhoval přesvědčit herní průmysl, aby své produkty vyvíjel i pro Linux? Jde tu pouze o počet uživatelů, nebo vidíte i jiné problémy?

    To je velmi dobrá otázka, protože hraní je jednou z klíčových věcí, která na Linux ještě nedorazila. Myslím, že máme dva zásadní problémy. Prvním je roztříštěnost linuxové platformy. Pro vývojáře proprietárních aplikací je tato roztříštěnost problematická. Musíme proto spolupracovat s dalšími distribucemi, abychom vytvořili lepší standardizaci pro vývojáře proprietárních aplikací.

    Druhá věc: měli bychom se více zaměřit na vlastní přednosti. Linux je velmi dobrý real-timový systém se skvělou podporou síťování. A proto si myslím, že existují druhy her, které jsou možné na Linuxu, ale ne na Windows. Bylo by fajn, kdyby se vývojáři her zaměřili na linuxovou platformu, aby z ní dostali co nejvíce, a vytvořili nové druhy her, které by byly speciálně pro Linux.

    Ubuntu

    3) Překvapil vás úspěch Ubuntu? Byli jste nuceni v souvislosti s tím nějak zásadně měnit plány?

    Úspěch Ubuntu byl pro mě docela překvapení. Hlavním důvodem úspěchu je myslím to, že jsme vybudovali tak skvělou komunitu. Lidé cítí, že se mohou zapojit, ptát se a pomáhat ostatním nebo přispívat překlady. Komunita je tedy fantastickou částí celého projektu Ubuntu.

    Je pravda, že jsme museli provést poměrně výrazné změny v plánech, abychom drželi krok s růstem komunity. Ale to je velmi dobré znamení, dobrá věc.

    4) Jak se těšíte na KDE 4? Je nějaká šance, že by KDE 4 někdy nahradilo Gnome jako výchozí desktop v Ubuntu?

    To je zajímavé. Velmi se těším na Plasmu - všiml jsem si, že už se začíná objevovat v posledních vývojářských verzích KDE 4. Děje se tam spousta úžasné technologické práce.

    Nepřipadá mi však pravděpodobné, že by KDE nahradilo Gnome jako výchozí desktop. Hlavním důvodem je to, že v tuto chvíli nemáme takovou důvěru ve schopnost projektu KDE zaručit předvídatelný cyklus vydávání nových verzí. Plán vydávání nových verzí je totiž velmi důležitou součástí Ubuntu a Gnome má v tomto směru přesně stejný náhled na věc jako my – totiž že je důležité vydat novou verzi každých šest měsíců. A protože to KDE nedělá, bylo by mnohem těžší zajistit pro náš operační systém stejnou úroveň předvidatelnosti a plánování. Proto zatím zůstaneme u Gnome.

    5) Takže nejde jen o technické otázky. Podstatná je dostupnost a možnost založit vydávací plán na Gnome?

    Jo, pro výběr Gnome jako výchozího desktopu jsme měli dva hlavní důvody. Prvním důvodem byl slib Gnome dodržovat šestiměsíční vydávací cyklus – a v tu dobu už dokázali, že to opravdu dodržují. A věřím, že by to dokázalo i KDE. Snažím se KDE přesvědčit, aby přijali stejný vydávací režim jako Gnome, protože si myslím, že by pak KDE testovalo a používalo více lidí.

    A druhý důvod byla opravdová snaha Gnome o snadnost použití. Skutečně jim záleží na tom, jak snadné je desktop používat. KDE bylo v tu dobu více zaměřeno na efektní funkce. Takže ačkoliv je na světě dost místa pro oba tyto přístupy, jeden si musíme vybrat. A hodnoty Gnome byly blíže tomu, co jsme hledali. Tak jsme si vybrali Gnome.

    Máme však fantastický komunitní projekt Kubuntu, který s KDE velmi úzce spolupracuje. Byl bych rád, kdyby bylo Kubuntu častěji stahováno, více rozšířeno a vůbec se o něj zajímalo více lidí. Ale v tuto chvíli se KDE nemůže stát výchozím desktopem pro Ubuntu.

    6) Někteří upstream [původní autoři] vývojáři a překladatelé jsou trochu rozladěni systémem Rosetta. Mnohé z překladů se nedostanou do upstreamu a někdy ani do nových verzí Ubuntu. V čem je chyba a jak to napravit?

    Backend Rosetta je velmi komplexní, protože sleduje zároveň dění v upstreamu, dění v distru i aktuální stav v rámci konkrétního balíčku – a potřebuje rozeznávat, co je právě v databázi. Ještě jsme nenasadili infrastrukturu, která by automaticky tlačila řetězce z jedné verze do druhé nebo z Ubuntu do upstreamu.

    Nicméně, upstream může velmi snadno vytáhnout překlady do svých vlastních překladových souborů. A máme standardizované mechanismy určené právě pro tento účel. Takže bych prozatím upstreamu doporučil aktivně stahovat překlady z Rosetty, aby se zlepšil pohyb těchto překladů do upstreamu a tím pádem i do dalších distribucí.

    7) V rámci oznámení verze Gutsy Gibbon jste zmínil novou variantu Ubuntu: distribuci s výhradně svobodným softwarem, bez binárních ovladačů nebo firmwaru. Proč myslíte, že je důležité mít takovou verzi Ubuntu?

    Považuji za důležité lidem ukázat, co všechno je možné dělat s výhradně svobodným softwarem. A jít ještě dále a říci, co je možné s obsahem, který je také svobodný – a to ještě žádná distribuce neudělala. A proto jsme vytvořili Gobuntu, kde bude možné na těchto věcech pracovat. Je to poměrně malý projekt, ale myslím, že je důležité předvést možnosti čistě svobodné platformy.

    8) Bude Canonical vždy financována z jiných zdrojů, nebo byste rád, aby přijala obchodní model, který by jí umožnil si na sebe vydělat?

    Myslím, že je důležité, aby měl projekt neziskové i ziskové cíle. Takže máme dvě samostatné jednotky – Ubuntu a Canonical. Canonical poskytuje věci jako technickou podporu, profesionální služby, poradenství a certifikovaná řešení. A v projektu Ubuntu pracuje komunita. Je pro nás tedy důležité mít obě části, ale očekávám, že Canonical poroste zároveň s tím, jak bude Ubuntu nabývat na oblíbenosti. Pak by mohla Canonical převzít roli financování práce probíhající v rámci Ubuntu. Já budu Ubuntu financovat i nadále – bez ohledu na to, jak se to vyvine – protože věřím, že je důležité, aby měl svět jeho možnosti k dispozici. Linux byl klíčem k mému obchodnímu úspěchu, a proto chci zajistit, aby tu byla tato příležitost i pro ostatní lidi.

    Patenty

    9) Myslíte, že jsou patentové dohody Microsoftu jen pokusem o zbrzdění Linuxu, nebo v tom vidíte i opravdovou snahu o spolupráci?

    To je komplikovaná otázka, protože naznačuje, že Microsoft má jeden jediný názor. Ale jako každá velká organizace, i Microsoft zaměstnává lidi s mnoha různými názory. Takže věřím, že někteří z lidí, kteří pracují v Microsoftu, mají skutečný zájem o interoperabilitu Windows a svobodného softwaru. Naneštěstí jsou tam pravděpodobně i lidé, kteří to považují za způsob, jak omezit rozsah konkurenčního boje mezi světem svobodného a proprietárního softwaru, a jak zajistit, aby měl v tomto boji Microsoft navrch.

    Všechny dohody, které byly do této chvíle oznámeny, jsou opravdu výhodné pro Microsoft a stavějí překážky do cesty kompletnějšímu přijetí svobodného softwaru. Kromě toho si myslím, že za snahou Microsoftu o prosazení vlastního formátu souborů jako standardu nejsou vůbec čisté úmysly. Předstírají totiž, že vytvářejí standard, ale ve skutečnosti se jen jediný software přibližuje implementaci podpory pro tento formát – Microsoft Office. A skutečná hodnota standardu je v tom, že se na něm shodne hodně různých skupin, a že bude implementován mnoha různými skupinami. A tak to s formátem od Microsoftu prostě není. Navíc jsem přesvědčen, že ostatním lidem implementaci standardu ani neumožní – prostě ho změní tak, aby vyhovoval jim.

    Microsoft je velká organizace a myslím, že jsou v něm lidé s dobrými úmysly a špatnými úmysly. Neřekl bych, že by šlo o celé organizaci prohlásit, že je konstruktivní nebo nekonstruktivní. Musíme se dívat na konkrétní iniciativy. Jejich OpenXML iniciativa je bohužel hnána nepěknými úmysly.

    10) Zatímco Richard Stallman je hlasitým kritikem tzv. tivoizace, Linusi Torvaldsovi obyčejně nevadí, když je Linux používán v proprietárních zařízeních. Jaký je váš pohled?

    DRM, tivoizace nebo blokovaný hardware a software jsou všechno reálné hrozby pro rozvoj svobodného softwaru. Takže velmi podporuji Richarda Stallmana [rozhovor] a FSF v jejich snaze o zviditelnění těchto otázek při debatě o GPLv3.

    Zároveň jsem však přesvědčen, že musíme respektovat volbu vývojářské komunity linuxového jádra, ať už se rozhodne pro jakoukoliv licenci. A komunita kolem jádra má již dlouho poměrně otevřený postoj v tom, že lidem dovoluje, aby si s kódem jádra dělali více méně, co se jim zlíbí. Není to úplně tak, ale v mnoha případech to platí. Hlavně je však třeba vyzdvihnout, že pro svobodný software tohle licencování nepředstavuje problém. V Ubuntu máme software s asi 150 licencemi. Takže přidat GPLv3 jako 151. není vůbec problém a Linux se bude vyvíjet dál, bez ohledu na to, jestli jádro přijme v3 nebo zůstane u v2. Já sám považuji v3 za velmi dobrou licenci. Myslím, že prošla velmi náročným veřejným procesem, a že je to nakonec o hodně lepší licence než byla na začátku. Takže podle mě by stálo za to, kdyby komunita vývojářů jádra zvážila její přijetí. Ale pokud ji odmítnou, nic se nestane.

    11) Ve světle nedávných událostí to nevypadá, že by vývoj souborového systému ReiserFS pokračoval. Vzhledem k tomu, že je to v mnoha ohledech revoluční kus softwaru, neuvažoval byste o sponzorování jeho dalšího vývoje.

    ReiserFS vůbec neznám. Sám jsem ho nikdy nepoužíval a ani administrátoři systémů, se kterými mluvím, nijak zvlášť netouží po jeho funkcích. Takže v tuto chvíli neuvažuji o tom, že bych vývoj sponzoroval.

    Osobní

    12) Až Ubuntu dobude desktop a tím bude vyřešen slavný bug č. 1, na co se vrhnete pak? Jste úspěšný podnikatel, letěl jste do vesmíru, vyšlápl jste si na Windows. Tak co dalšího je na seznamu?

    Tak to je zajímavé. Svět je úchvatné místo a pořád se mění. Já chci objevovat ty velké změny a pomáhat jim kupředu a účastnit se jich. Takže nevím; záleželo by na tom, jak dlouho bude Ubuntu trvat, než se ujme a bude soběstačné. Nezačnu si hledat další projekt, dokud si nebudu jistý, že Ubuntu naplnilo svůj potenciál – ať tak nebo tak. Prozatím se tedy soustředím výhradně na Ubuntu.

    13) Pomohlo vám vysokoškolské vzdělání naplnit vaše cíle?

    Řekl bych, že mi pomohla doba, kterou jsem na univerzitě strávil. Byla to doba, kdy jsem mohl zkoumat spoustu fascinujících věcí v oblasti technologie a hodně se o technologiích naučit. Relativně málo kurzů, na které jsem chodil, mi nakonec bylo k užitku, ale hodí se vědět něco účetnictví, něco o financích, něco technologiích a něco o marketingu. Ale v praxi, když jdete za věcmi, které vás baví, se naučíte víc objevováním svých vlastních zájmů, než by vás kdokoliv mohl naučit.

    Opravdu bych lidem doporučil studovat vysoké školy, ale zároveň bych jim také doporučil, aby při studiích tolik neviseli na tom, co jim říkají přednášky, ale aby se toho naučili co nejvíc o světě, aby komunikovali s ostatními lidmi, kteří mají podobné zájmy, a aby nebrzdili svoje nadšení, ať už je povede kamkoliv.

    14) Kde hledáte motivaci k další práci? A co děláte ve volném čase?

    Moje motivace vychází ze skutečnosti, že jsem přesvědčen, že hrajeme velkou roli při změně světa. Platforma, kterou budujeme, změní průmysl, obchod i společenský život lidí. Bude mít dopad na rozvojové země i Wall Street. A to je úžasný sen, úžasná vize. Je tak silná, že ji chci věnovat veškerou svou energii.

    Musíte být ochotni pracovat velmi pilně, ale je mnohem snazší mít motivaci k práci, když věříte, že to, co děláte, je důležité, prospěšné a vzrušující. Těžko se motivovat k něčemu, co už před vámi udělal někdo jiný. Ale to, čeho se snažíme dosáhnout my, to ještě nikdo neudělal, takže je to vzrušující.

    15) OK, a co váš volný čas? Řekněte nám o svých hobby.

    Když mám volno, tak hodně čtu, hodně sci-fi. Když jsem poblíž moře, tak mě baví kite-surfing, a jinak hlavně relaxuji.

    16) Vypadá to, že vše, na co sáhnete, je úspěšné. Co selhání? Co děláte, když se věci nedaří?

    To je velmi dobrá otázka. Jedna z věcí, které jsem se v životě naučil, je, že selhání není konec světa. Nejčastěji se mi v této souvislosti vybaví příběh z 2. světové války. Britské námořnictvo si tenkrát uvědomilo, že když se v noci ve studených vodách Severního moře potopila jejich loď, nepřežili ti 18 nebo 20letí silní kluci, ale spíš ti, kterým bylo mezi 35 a 45. Ti už, technicky vzato, nebyli tolik ve formě, takže vlastně neměli přežít. Ale možná ti starší chlapíci brali život trochu filosofičtěji. A uvědomili si, že když jsou najednou uprostřed noci hozeni do hluboké černé vody, nemusí to znamenat, že už to nemá cenu. Takže šlapali vodu a měli větší šanci na přežití.

    Z toho jsem si vzal dvě věci. Jednak to, že hlavní strach, který nás trápí, je strach z nového začátku a strach ze selhání. Nikdy byste neměli připustit, aby vám strach ze selhání zabránil ve snaze dosáhnout něčeho, o čem si myslíte, že to zvládnete. Začínání je ta nejtěžší část. A jakmile se dostanete přes strach ze selhání, pak zjistíte, jestli dokážete uspět. To je první věc.

    A druhá věc je, že jste pravděpodobně schopnější a silnější než si myslíte. Takže není nic špatného na tom se vrhnout do hluboké vody a zjistit, jak daleko a jak rychle dokážete plavat.

    17) Pak jsme měli několik takových kvazi-vlasteneckých otázek... šlo vlastně o to, jestli jste 1) někdy byl v České republice a 2) někdy ochutnal české pivo.

    (smích) V České republice jsem byl s přítelkyní v roce 1996. Strávili jsme dva týdny ježděním po ČR. Byli jsme dole v Telči a v Českých Budějovicích a měli jsme se skvěle. Půjčili jsme si malinkou škodovku a jen jsem jezdili sem a tam, spali ve skvělých malých penzionech a výborně si to užívali.

    A ano, české pivo mi chutnalo v ČR a chutná mi i teď v Londýně. Budvar je jedno z mých nejoblíbenějších piv.

    Hodně našich čtenářů by vám chtělo při této příležitosti poděkovat za odhodlání, se kterým podporujete svobodný software a Linux. – A já bych chtěl připojit poděkování za váš čas a zajímavý rozhovor. Chtěl byste českým uživatelům Linuxu říci ještě něco?

    Jen bych chtěl poděkovat za otázky a také poděkovat vašim čtenářům a uživatelům, protože Linux je hlavně o lidech, kteří ho používají, a kteří mu pomáhají se neustále zlepšovat. Takže vám všem přeji, abyste měli dobrý pocit z toho, že jste součástí, jak jsem přesvědčen, nového proudu v technologii a výpočetní technice.

           

    Hodnocení: 99 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    11.9.2007 00:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    "To je vůl.." - ujelo mi bezděčně v duchu při čtení odstavce, kde je řeč o reiser4. Já vím, je to příliš expresivní, ale nemohu si pomoct. Přes počáteční sympatie jsem se dobral během let vůči Ubuntu k nejhlubšímu opovržení a bohužel Mark Shuttleworth mně svými odpověďmi v tom jenom utvrdil.
    11.9.2007 00:43 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Prosím? Jeho odpověď mi příjde docela rozumná. Kolikrát už musel slyšet otázku: "Nechcete zasponzorovat XYZ?", přičemž XYZ vůbec nezná.

    PS: Z Tvého popisku vyplývá, že Linuxová distribuce u Tebe získává nebo ztrácí podle toho, co si její zakladatel majitel myslí o Hansovi... kdo vede? :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    11.9.2007 11:06 ghostmonk | skóre: 10 | blog: freemind
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Rec je o filesystemu a ne o Hansovi.

    PS: ...
    11.9.2007 15:02 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Podle spousty zdejších čtenářů distribuce získává/ztrácí podle toho jestli s ní má něco Novell, to asi taky nebude ta správná cesta, že?
    11.9.2007 15:30 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    přesně tak. také mám pocit, že polovina zdejších ideologických teoretiků má máslo na hlavě :-D
    11.9.2007 15:38 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No, já si práce Novellu vážím. Nicméně chápu pochyby těch, kteří od posledních tahů Microsoftu (Novell, OOXML apod.) nečekají změnu o 180 stupňů a snahu přátelsky spolupracovat s open-source konkurenty.
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    kyknos avatar 11.9.2007 15:45 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nevšiml jsem si, že by Novell nespolupracoval s opensource projekty :) Aspoň já to dělám dnes a denně a většina mých kolegů také. A když tak koukám do xchatu do opensource vývojářských diskusí, co mám právě otevřené, vidím tam spoustu debianistů, gentooistů, lidi z redhatu, novellu, ale ubuntista tam zrovna žádnej není :)))
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 15:55 Martin Böhm | skóre: 17 | blog: Martinův stánek | Je mi to MFFUK
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    A zrak máš v pořádku? :o) Nevidíš totiž nejen Ubuntisty, navíc máš nějaké vidiny, protože "Novell nespolupracuje" jsem nikde nenapsal. Dokonce jsem nikde nenapsal nic špatného o Novellu, jen chápu pochyby lidí, co nevěří Microsoftu. A Microsoft != Novell, nebo už ano? :o)
    5 z 0 přetečení bufferu doporučuje Korespondenční seminář z programování (pro středoškoláky programátory).
    kyknos avatar 11.9.2007 15:58 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pomotal se mi ten Novell ve tvé závorce. Ale ti ubuntisti na tom irc fakt nejsou :)))
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 16:09 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    asi uz pouzivaju na komunikaciu vyspelejsie technologie ;)
    cezz avatar 11.9.2007 18:35 cezz | skóre: 24 | blog: dm6
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ubuntisti nepotrebuju irc, ubuntisti maju launchpad ;-)
    Computers are not intelligent. They only think they are.
    12.9.2007 10:09 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Mám pocit, že třeba v projektech Telepathy, Tapioca nebo Gajim by se našlo pár ubuntistů. ;)
    12.9.2007 10:14 Michal Karas | skóre: 45 | blog: /dev/random
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nebo třeba Deluge, to má AFAIK své kořeny v Ubuntu komunitě.
    11.9.2007 03:07 sheeryjay | skóre: 13 | Nové Město na Moravě
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth

    Dle meho je hlavne pri cteni interview videt ze Mark je clovek ktery ma vizi a je ochotny a zapaleny ji naplnit. A takovi lide jsou velmi mocni a Mark ma navic i penize pro to dosahnout toho co chce.

    Dle meho je zcela ok pokud nekdo nezna Reiser4, Mark ho nezakazuje, pouze ho nezna, nepouziva a z lidi ktere zna ho tito take nepouzivaji, je to snad tak velky problem?
    11.9.2007 09:36 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Očividně jsi nečetl pozorně - Mark nemá vůbec páru o nějakém souborovém systému v linuxu,protože jinak by nemohl v souvislosti s reiser4 hovořit o reiserfs, který je v jádře už pěkných pár let! A jestliže "jeho" lidé mají podobný názor, tak pak je korunovaný, protože to nepovažuji za zrovna správný přístup pro distribuci "for all people".
    11.9.2007 10:15 lyon
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ocividne jsi cetl jeste mene pozorne - Mark rekl jenom to, ze nepouziva ReiserFS a proto ho nezna a nema v umyslu jej sponzorovat. Ja Reiser taky neznam, nepouzivam a nehodlam sponzorovat a vsadim se, ze podobne na tom bude 90% ctenaru. Nechas nas za to zavrit?
    11.9.2007 10:32 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Až mi naběhla žíla.. Dotaz byl zcela konkrétně na Reiser4.. načež Mark S. odpovídal, že nezná Reiserfs (takže o tom že by z dílny Hanse Reisera mohl pocházet i jiný souborový systém zjevně netuší) ale že po jeho funkcích netouží ani administrátoři s nimiž hovořil => nepoužívají ho a vědí kulové o tom jaké má výhody a nevýhody.

    Nemám nic proto tomu že v projektu který nezná nehodlá utrácet své prachy. Na jeho místě bych se choval úplně stejně. Ale za demagogii by se asi někdy zavírat mělo..
    11.9.2007 11:09 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    A Chocholouškovi už si volal? Asi moc nesleduješ TV, zprávy a politiku, jinak by si měl žíly už dávno potrhané. A týká se to našich životů podstatně více než sponzorování Reiser 4. Ale jinak. ReiserFS je prostě překlep, to je zřejmé, protože ReiserFS je běžně používán (a skutečně si snad nemyslíš, že by Shuttleworth i kdyby byl sebevětší ignorant, a on není, po zatčení Hanse Reisera netušil něco o Reiser 4, že by nečetl jaderné noviny a jaderné maillisty). A co se týče toho, že administrátoři systémů netouží po funkcích Reiser 4 neznamená, že si popis Reiser 4 na stránkách Namesysu nepřečetli. Řekl bych, že kdo chce psa bít, hůl si vždy najde.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    multi avatar 11.9.2007 17:24 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ja pouzivam ext3 a moc o nem nevim a sponzorovat ho zatim urcite nebudu
    11.9.2007 22:24 tomolc | skóre: 29 | blog: Live Desktop Tuning | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Zdravím

    Ja používam Linux. Moc o ňom neviem a sponzorovať ho nemám z čoho. Ale používať ho budem :-).

    tomolc
    pocasienahorach.sk
    Dalibor Smolík avatar 12.9.2007 09:41 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nemusí každý sponzorovat penězi. Stačí pomáhat v poradně, mít nějakou přednášku, napsat návod na to, co se povedlo zprovoznit a publikovat a tak podobně :- Každá drobnost, která pomůže ostatním pomáhá Linuxu jako takovému.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    pavlix avatar 13.9.2007 13:37 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    "Podporuj Mě a dodej Mi odvahu, ale především miluj Mě. Všechno, co prokážeš poslednímu z Mých bratří, děláš pro Mne."

    Na zdroj se neptejte :D.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    14.9.2007 19:50 ohin
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Bible...
    proč se na to nemáme ptát?
    pavlix avatar 14.9.2007 20:24 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Protože by to byla dost hloupá otázka.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    23.9.2007 23:22 n00b
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    neměl sem páru o tom, že je to z bible...asi by mně to došlo, protože jsou to typické "bible kecy". Hloupá otázka by to nebyla..
    11.9.2007 07:13 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To jsme na tom dost podobne. Také nejhlubší opovržení. Nemají žádný bussines model, ale hlasitě kritizují ty ostatní, který jej mají. Prý nikdy nebude Enterprise a free verze Ubuntu. Vzhledem ktomu, ze ty hovadka nic nevyvíjí, tak jenom poberou, co za ne vyvine Novell, RedHAT, IBM a dalsi a zaplatí to právě ty vysmívané enterprise verze. Ano, je spousta distribucí, co nic nevyvíjí, ale žádná se nechová jako Ubuntu.

    Ještě horším faktem je, že začali mrvit DEBIANí systém balíčků. Dosud kdž člověk našel DEB, mohl ho instalovat na jakékoli distro. Jenže Ubuntu DEB balíčky přestávájí být s DEBIANími kompatibilní a vzniká tu stejný bordel jako je v RPM. Za to bych je hnal, a ještě bych je do řiti nakopal.

    W. Woodward z Mepisu proto se proto rychle vratil k puvodnimu Debianu jen co zjistil, ze Mepis postaveny na ubuntu nebude s Debianem kompatibilni. Ian Murdock, zakladatel Debianu, kdyz takne upozornil Ubuntu, aby ndopustilo takovy bordel jako je v RPM, dostalo se mu hysterickych odpovedi z rad Ubuntu uzivatel, ze Ubuntu je leader, a mel by se tedy Debian prizpusobit...

    Jsou to korunovani chuji. A to se snazim byt slusny....
    11.9.2007 07:34 Zdenek
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jen vzit mec a jit tu herezi vycistit, ze ano? ;-)
    11.9.2007 07:38 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    pletete si:

    opovržení a nenávist

    že ano? :-D
    freshmouse avatar 11.9.2007 07:49 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jedním slovem: GPL.
    11.9.2007 07:53 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    GPL není ospravedlnění pro to, chovat se jako Debil. Tohle přece není argument.
    freshmouse avatar 11.9.2007 07:56 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Však se taky nikdo nechová jako debil.
    11.9.2007 08:04 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No. Na to mám očividně jiný názor.

    - Rozbíjet dlouholetou kompatibilitu DEBIANU, to může udělat jedině hovádko, to se na mě nezlob!

    - Nic nevyvíjet, a tvářit se jako leader, a skutečné vývojové leadery jež pořád "vykrádám" (já vím GPL) neustále kritizovat, to mi přijde již jako schizofrenie a námět pro psychiatra.

    Položil sis někdy otázku, čím vlastně Ubuntu prospívá ostatním? Vždyť i ty blbé překlady balíků, to jediné co v Ubuntu udělají ve velkém sami, si musí v Debianu dělat znova. Můj názor je, že tahle se chová jen parazit. Jedíné výstupy projektu Ubuntu totiž bodou zmrven systém DEB a spousta popletených lidí, co si budou myslet jakjsou ty firmy zlé a vývoj že je zadarmo :-D (retorika Ubuntu)
    freshmouse avatar 11.9.2007 08:29 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    a) Já o tom nic nevím. Ať tak, či tak, asi to nějaký důvod mít bude. A jestli pár balíčků nefunguje v Debianu, nedá se nic dělat.

    b) I kdyby Ubuntu nikdy nic nevyvinulo, JE lídrem. Přitáhlo takové množství uživatelů, jako ještě nic. Nehledě na to, Ubuntu vyvíjí (a pomáhá vyvíjet) dost produktů, viz ubuntu.com atd. Dále je Mark např. patronem KDE atd. atd. atd.

    O vykrádání NIKDY přede mnou nemluv. Jak jsi uhodl, GPL.

    c) Ubuntu prospívá ostatním třeba tím, že vyvinulo zajímavou, kvalitní a rychle se vyvíjící distribuci, kterou zvládne i lama. Vždyť se podívej třeba na trend vývojového cyklu: půlroční cyklus přejalo i dost dalších dister.

    d) Nemíchej problémy českého týmu s "globálním" Ubuntu.

    e) Jak, zmrven DEB? To je přece blbost! Vždyť nikdo nenutí Debian používat Ubutnu repozitáře!

    Tímto končím tuto diskuzi, jen bych se ještě naštval a zkazil si den. MÁM UBUNTU RÁD.
    11.9.2007 09:10 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To jsem pochopil, že máš ubuntu rád. O počtech uživatel mi tu nemluv, musel bych se ještě dluoho smát. To je oblíbená berlička všech fanoušků Ubuntu. Ale jinak vidím, že tvůj pohled je typicky Ubunťácký... tedy, vidím jenom Ubuntu a pak už nic. Omlouvat minimálně eticky sporný postup tím, že je to přece legálmní, to mi přijde jako naprostá demagogie. Já tady nekritizuji legalitu ale morálku!

    ad a) Ian Murdock ci W. woodward si myslí něco jiného, jistě chápeš, že i kdybych o tom nevěděl nic, jejich názor bude fundovanější než tvůj.

    ad b) Ubuntu nic neplatí. Jestliže nevydělává nic nebo téměř nic, nemůže ani nic zaplatit. A to že Mark Shuttlewoth utrácí své peníze v nějakých projektech stejně jako je utrácí v ubuntu nemá s Ubuntu samotným nic moc společného, co se výdělečnosti týče. Víš co. Nejlepší bude, když mi tady vyjmenuješ věci, které Ubuntu vyvinulo. Tím se naše diskuze dostane do věcné roviny.

    ad c)zcela bezobsažné dřysty s naprosto úsměvnou třešničkou v podobě půlročního cyklu. To má být jako vynález Ubuntu? to je vtip?

    ad d) neznám problémy českého týmu. nezajímám se takže v tomto bodě netuším, o čem je řeč.

    ad e) zmrven DEB? Jeden z nejčastějších argumentů pro DEB a často i pro Ubuntu je ten, že v RPM je neskutečný bordel, zatímco DEB fje pro všechny distra stejný. Ubuntu má našlápnuto udělat v DEB stejný bordel jako je dnes v RPM
    freshmouse avatar 11.9.2007 09:29 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nevím, jestli má cenu odpovídat ti, když můj pohled označíš za ubunťácký, ale naposledy to s tebou ještě zkusím.

    a) Murdockovu (možnou) frustraci chápu. Ale měl by vědět, že z úspěchu Ubuntu těží i Debian -- spousta lidí používá oba systémy. A co se týče Woodforda, ten přešel na Ubuntu, i když ani vlastně nevěděl proč (i když si to myslel)...

    b) Výdělky Ubuntu budou plynout zejména z technické podpory (možno dokoupit jako nadstandard); kolik to je, nevím.

    Zaprvé musím zmínit GNOME, dále například Upstart, potom namátkově třeba Graphical Configuration Tool for X, Apport (to jen z toho, co jsem našel v novinkách verze GG).

    c) Jaký vynález Ubuntu! Co to meleš? Jasně jsem řekl, že to ukazuje trend, tak co šílíš?!

    d) Jaký bordel? Nerozumím tomu, jak Ubuntu může v DEB udělat bordel...
    11.9.2007 09:50 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    vemu to od konce (netřeba to brát osobně)

    ad d) až někdo najde DEBbalíček, bude muset přemýšlet, jestli je pro Ubuntu nebo Debian. Dostanem se dosituace, která panuje v RPM.

    ad c) půlroční cyklus měly Mandrake, SUSE, Fedora.... A to mnohem dříve, než vůbec nějaké ubuntu vzniklo.

    ad b) Z technické podpory? víte kolik instalací Ubuntu je ve firmách a institucích? oproti Fedora/RedHat a SUSE/Novell je to žádná celá nula nic! Kolik asi vydělají z podpory? Mark shuttleworth se ani netají tím, že Ubuntu si nasebe nevydělá!

    ad a) Murdock není rozhodně frustrovaný. Naprosto konstruktivně varuje před bincem, který mu v "jeho" DEB balíčcích Ubuntu začíná dělat. Kdyby Ubuntu používalo tar.gz nebo RPM, Ian Murdok ani necekne.

    Úspěch Ubuntu nevidím žádný. Kromě toho, že se o něm uměle neustále mluví.

    Teď zvlášť k těm inovacím Ubuntu:

    upstart - Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný.

    Graphical Configuration Tool for X - tisícíprvní klikátko pro editaci X.org, je až srandovní že doteďka BFU friendly Ubuntu žádné nemělo. Z toho tky ostatní budou mít kulové, když už svoje klikátka mají.

    Dále tam je ovládání tisku, které hošánci sebrali z Fedory přípdně AppArmor ze SUSE.

    Podívej se třeba na openSUSE build service, abys věděl jak vypadá práce, kterou mohou využít i ostatní.
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:05 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    d) Balíčky pro Debian jsou na debian.org. To je snad dost dobré kritérium pro rozeznání. A u "cizích" balíčků se píše, pro co jsou.

    c) Měly a neměly. Různě to měnily. Teď ho zase mají (jen u Zuzany si nejsem jistý).

    b) A kolik si toho vydělá takový Debian?

    Nebude to tím, že Ubuntu nevydává "enterprise" verze? Porovnávej proto Fedoru a OpenZuzanu atd. s Ubuntu, ne RHEL, SLES a SLED...

    a) Balíčky DEB nejsou Murdockovy, nevím, jak jsi na to přišel. Murdock ať si spravuje balíčky pro Debian -- ty jsou při troše dobré vůle a přimhouřených očích označitelné za Murdockovy. Murdock balíčky pro Ubuntu nemusí používat, nikdo ho k tomu nenutí.

    Upstart) Co já vím, zkoušeli ho v Zuzaně, a se špatným výsledkem. To je ale jejich problém. Zrovna Upstart Ubuntu zrychlil dost. Že to nejde jiným, jejich věc. Zdrojáky mají, tak se mohou poučit.

    Tool for X) Super. Chceš SW, co Ubuntu vyvinulo, a když ti nějaký řeknu, ty řekneš, že ten už někdo jiný vyvinul...

    "Ubuntu sebralo") Ostatní si mohou z Ubutnu "sebrat", co chtějí, viz licence.

    Build Service) A kdo jiný to používá (mimo Zuzanu)? Nikdo. Takže to je jako s tím Tool for X...

    Ach jo.
    11.9.2007 10:20 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Murdockovi jsou akorat balicky z Progeny :-)
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:21 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    při troše dobré vůle a přimhouřených očích
    11.9.2007 10:20 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Víš co? Nejdřív si přečti odstavec věnovaný rozdílům mezi Debianem a Ubuntu, pak si to zkus promyslet.. Ještě jednou si to přečti. A pak něco vykládej.

    Jinak role Iana Murdocka ve vztahu k Debianu je klíčová, protože díky pravidlům na kterých tuto distribuci postavil nelze tuto distribuci zkomercionalizovat. Bohužel, způsob jakým k věci přistupuje Mark Shuttleworth je naprosto kontraproduktivní. Debian nutí uživatele občas také používat mozeček a tím je vede k tomu aby se sami pokoušeli tvořit nové věci. Ubuntu, tím že předhodí jednou ročně předžvýkané sousto nikoho nerozvíjí.

    Navíc očividně máš velmi mlhavou představu o tom co je spojeno s DEB balíčky. Tou největší výhodou - kterou ovšem uživatelé RPM distribucí povětšinou neznají - je, že dává uživatelům možnost vytvářet snadno své vlastní repository a distribuci tak zcela decentralizovat.
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:30 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Bohužel, způsob jakým k věci přistupuje Mark Shuttleworth je naprosto kontraproduktivní. Debian nutí uživatele občas také používat mozeček a tím je vede k tomu aby se sami pokoušeli tvořit nové věci. Ubuntu, tím že předhodí jednou ročně předžvýkané sousto nikoho nerozvíjí.
    Jestli ti způsob, jakým postupuje Mark, připadá špatný -- tvoje věc. Za Markem stojí výsledky.

    Jo tákhle, Ubuntu ti vadí proto, že nenutí uživatele používat příkazovku (v takové míře), kompilovat jádro atd. No, to máš pravdu. Takhle ti lidé, co si chtějí prohlédnout web nebo přečíst poštu, určitě přijdou o hodně zábavy a zcela jistě zakrní. Inu, já zakrním rád.
    Navíc očividně máš velmi mlhavou představu o tom co je spojeno s DEB balíčky. Tou největší výhodou - kterou ovšem uživatelé RPM distribucí povětšinou neznají - je, že dává uživatelům možnost vytvářet snadno své vlastní repository a distribuci tak zcela decentralizovat.
    Hmm, úžasné, a jak to ale souvisí s mými komentáři?

    ad ten odstavec o Debianu a Ubuntu) Mají tam několik chyb. Např. Ubuntu nevychází po roce, ale půl roce, existuje "alternativní instalační CD", přechod na novou verzi Ubuntu se nedoporučuje řešit přes APT atd. atd.
    11.9.2007 10:33 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Inu, já zakrním rád.
    Očividně už se stalo..
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:39 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Možná stalo, možná nestalo. Alespoň jsem schopný pochopit, že někomu vyhovuje LaTeX, vlastní kompilace jádra a FvWM -- a někomu jinému zase OpenOffice.org, distribuční jádro a GNOME. Nejsem takové pako, abych jeden, či druhý způsob označoval za špatný.
    11.9.2007 11:31 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Když už jsme u té tykačky. Co tady meleš o kompilaci jádra, OpenOffice.org a podobně? O to přeci vůbec nejde. Jde o to že Mark Shuttleworth svým "velkolepým" projektem jenom zbytečně kalí vodu. Pokud by měl opravdu zájem se nejenom zviditelnit, ale především zpřístupnit Linux tak by podpořil konkrétní projekty a nevytvářel vlastní distribuci.

    Začínal jsem na (tehdy ještě) Mandrake a přes Ubuntu jsem se dostal k Debianu v době, kdy 99% z vás tady vůbec netušilo že nějaká taková distribuce vůbec vzniká. Dodnes mi to původní distro běží na intranetovém serveru, i když jsem se při jeho aktualizaci o tři levely pěkně zpotil až na prdeli..

    V práci bohužel dominuje SuSE - naštěstí však nejsem nucen ho řešit, to mají v ranku kolegové, a Debian je především moje studijní hobby. Jestli jsem však někde napsal Debian dobré řešení, Ubuntu špatné, tak jsem bezpochyby i uvedl proč si to myslím, ale rozhodně to nebylo kvůli tomu co které distro obsahuje za balíky aplikací, jak se mi tady snažíš podsouvat..
    freshmouse avatar 11.9.2007 11:39 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Co to melu o OO.o, kernelu atd.? To byla narážka na to zakrňování.

    Mark podpořil konkrétní produkty a ještě založil vlastní distro. Proč? Protože neexistovalo žádné, které by mohl rozvíjet do podoby, co si představoval.
    11.9.2007 12:07 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pruser je, ze s debianama se neda ani po dobrym a ni po zlym, berou vyvoj moc nabozensky a to je velky problem.

    Pokud chci nasadit linux na vetsi mnozstvi serveru v komercnim prostredi tak me nabozenske kecy o licencich a cistote nezajimaji, jedine co me zajima je proc sakra musim dobastlovat balicky kt. vyzaduje komercni aplikace, z backportu, kdyz ubuntu je ma v repozitarich LTS verze.
    11.9.2007 10:56 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Víš co? Nejdřív si přečti odstavec věnovaný rozdílům mezi Debianem a Ubuntu, pak si to zkus promyslet.. Ještě jednou si to přečti. A pak něco vykládej.
    Ve vámi odkazovaném článku jsou nesmyslu jak u popisu Debianu, tak u popisu Ubuntu. Co to tedy ukazuje? Maximálně to, že původní pisatel neměl dostatek zkušeností a informací.
    11.9.2007 11:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Je to wiki, klidně můžete nesmysly opravit. Ovšem pokud jde o míru zkušeností.. Nechal bych to prosím na posouzení těch co z nich čerpají..
    11.9.2007 12:01 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pokusil jsem se.
    Pavel Stárek avatar 15.9.2007 16:34 Pavel Stárek | skóre: 44 | blog: Tady bloguju já :-) | Kolín
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Tou největší výhodou - kterou ovšem uživatelé RPM distribucí povětšinou neznají - je, že dává uživatelům možnost vytvářet snadno své vlastní repository a distribuci tak zcela decentralizovat.
    Co je toto za blud? Vysvětli mi prosím pojem "snadno" ve vztahu k Debianu (jinými slovy, soupis příkazů pro vytvoření např. lokálního repozitáře s vlastními *.deb balíčky). Ve Fedoře mi na to stačí spuštění jednoho příkazu (createrepo) a přidání záznamu o repozitáři do /etc/yum.repos.d/.
    Kdo chce, hledá způsob; kdo nechce, hledá důvod.
    17.9.2007 00:55 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jo, ale když to repo zveřejníš a pokusí se ho použít někdo, kdo používá třeba SuSE, tak mu to nepůjde. U Debianu donedávna platilo, že jakékoliv repository se dá použít a bude to fungovat.
    Quando omni flunkus moritati
    17.9.2007 01:13 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    U Debianu x.y donedávna platilo, že jakékoliv repository pro Debian x.y se dá použít a bude to fungovat.
    Srovnávej srovnatelné.
    18.9.2007 08:48 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Není žádné x.y, to jsi si ve své bájné lhavosti vybájil.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    18.9.2007 10:58 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Já nevěděl, že o mé lhavosti už existují i báje.
    The latest stable release of Debian is 4.0.
    Zdroj: debian.org

    Ale spíš jsem chtěl poukázat na nesmyslnost předcházejícího příspěvku.
    18.9.2007 11:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    18.9.2007 13:50 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Není žádné x.y pro které by platilo, že jen pro něj jde daný balíček použít. Prostě, když splním závislosti, tak mohu použít balíček pro x.y v z.q a to zpravidla bez větších problémů. Prostě vtip je v tom, že závislosti napříč různými repozitory různých verzí jsou konzistentní. Já vím, že to pro lidi mimo deb musí znít jako sci-fi, ale je to tak. Prostě se vám nestane, že balíček dqf vyžaduje tgr a přitom vy ho tam zjevně máte, jen ten balíček o tom neví, protože ve verzi x.y se tgr jmenuje a-tgr a ve verzi z.q se to jmenuje tgr_a. Já vím, že lidem kolem rpm to musí znít jako pohádka, ale v Debianu je tahle pohádka běžnou realitou.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    18.9.2007 14:33 Spike | skóre: 30 | blog: Communicator | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    v Debianu je tahle pohádka běžnou realitou
    Stejně jako v jiné distribuci. Nebo snad žádná jiná distribuce není kompatibilní se svými repository?

    A dokud budou v Ubuntu balíčky pojmenované stejně jako v Debianu (což snad jsou, když se z něj berou), aby nebyl problém se závislostmi, tak v čem je vlastně problém?

    I kdyby už však nebyly pojmenované stejně, tak pořád deb repository pro Debian snad v Debianu fungovat nepřestane. ;)

    Jde mi o to, že na jednu stranu stavíte kompatibilitu RPM mezi několika distribucemi, které mají za sebou poměrně dlouhý a nezávislý vývoj, versus kompatibilita DEB v rámci... Debianu.
    18.9.2007 15:46 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ... A dokud budou v Ubuntu balíčky pojmenované stejně jako v Debianu ...
    Nejde o jména balíčků, ale o klíčová slova provides a ta jsou konzistentní i pro různé neoficiální repozitory a také pro různé forky debianu a to včetně těch, co mají za sebou poměrně dlouhý vývoj. Většina (skoro se dá říct, že všichni) se v rámci deb forků snaží tuto konzistenci zachovat a deb formát jim k tomu dává k dispozici dostatek prostředků. I ten dependenci hell je díky třem úrovním závislostí balíčků ve světě deb podstatně příjemnější záležitost než to, co člověk zažije už při první srážce s rpm.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    12.9.2007 16:37 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Upstart) Co já vím, zkoušeli ho v Zuzaně, a se špatným výsledkem. To je ale jejich problém. Zrovna Upstart Ubuntu zrychlil dost. Že to nejde jiným, jejich věc. Zdrojáky mají, tak se mohou poučit.
    Proč by to měl být jejich problém, když mají své kvalitní řešení zrychlení zavádění? Doplň si raději info.
    freshmouse avatar 12.9.2007 18:56 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Když mají své kvalitní řešení, proč vůbec zkoušeli jiné? Já jsem jen upozornil, že když to jiným nejde, neznamená to, že to nikomu nejde. Nic víc, nic míň...
    12.9.2007 20:58 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To je špatné zkoušet různé směry a vybrat si potom jiný (lepší)?
    freshmouse avatar 12.9.2007 21:38 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ne, to jsem neřekl. Úplně původní reakce se týkala výroku, že Upstart zkoušeli jinde a že jim nešel, a proto je k ničemu.

    Řekl jsem: "Co já vím, zkoušeli ho v Zuzaně, a se špatným výsledkem. To je ale jejich problém. Zrovna Upstart Ubuntu zrychlil dost. Že to nejde jiným, jejich věc. Zdrojáky mají, tak se mohou poučit."

    Na to jsi reagoval: "Proč by to měl být jejich problém, když mají své kvalitní řešení zrychlení zavádění?" (Mimochodem, zavádění je něco jiného, ne?)

    Jde o to, že oni nedokázali dobře začlenit nějaké řešení (a proto jim dávalo špatné výsledky) a použili řešení vlastní (které samozřejmě začlenili dobře), z čehož měli lepší výsledky. Z toho plyne, že JE jejich problémem, že nemohli plně porovnat obě řešení a až na základě tohoto porovnání využít to lepší.
    13.9.2007 09:00 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Vyvozuješ závěry a přitom je otázkou, zda máš vlastně správné předpoklady. Jak víš, že to nedokázali (nedokáží) dobře začlenit? Třeba uvažovali o různých variantách a došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...). To přece neznamená, že Upstart je špatný nebo že ho nedokáží implementovat. A určitě to už neznamená, že je to nějaký problém openSUSE, když se zavádí rychle a podle některých čtenářů dokonce rychleji než Ubuntu. Mimochodem, to tu opravdu diskutuješ a nevíš, že se tu celou dobu bavíme o zavádění systému a služeb? To je divné, ne? Víš vůbec, na co je upstart? Stejně tak si vymýšlíš reakce na tvrzení, které nikdy nebyly napsány ani přímo jednoznačně z toho nevyplývají ("Upstart zkoušeli jinde a že jim nešel, a proto je k ničemu." versus "upstart - Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný."). To není fér diskuse, si připadám jak v jiném vesmíru. A docela mě to u tebe zklamalo, když sám jsi hodně háklivý na to, když ti někdo podsouvá to, co jsi nenapsal.
    freshmouse avatar 13.9.2007 12:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jak víš, že to nedokázali (nedokáží) dobře začlenit? Třeba uvažovali o různých variantách a došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...).
    Vycházel jsem z: "Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný."

    Já dám příklad. Máme linuxové jádro, kernel. V distribuci A má takové a takový výkonnostní výsledky. V distribuci B je má dvakrát horší. Co myslíš, kde je chyba? V jádru, nebo v distribuci B? Samozřejmě v distribuci B. Zkrátka a dobře, distribuce B nedokázala jádro dost dobře začlenit (což neznamená, že jí nestačí a nebude ho používat).

    Jenom by mě zajímalo, proč by (podle tebe) testovali věc, u které by už předem věděli, že ji používat nebudou ("došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...)").
    A určitě to už neznamená, že je to nějaký problém openSUSE, když se zavádí rychle a podle některých čtenářů dokonce rychleji než Ubuntu.
    Ty stále nechápeš, co já považuji za problém. Já za problém považuji pouze to, že Zuzana nedokázala Upstart začlenit a proto ani porovnat se svým zuzanským řešením. NEpovažuji za problém, že Zuzana nemá Upstart. To je celé. Ať si Zuzi používá co chce, mně je to jedno.
    Mimochodem, to tu opravdu diskutuješ a nevíš, že se tu celou dobu bavíme o zavádění systému a služeb? To je divné, ne? Víš vůbec, na co je upstart?
    To samozřejmě vím. Jen jsem se domníval, že zavaděč se říká pouze GRUBu, LiLu atd., a že Upstart atd. se tak nenazývá. Popravdě, i když jsem to nijak neověřoval, se tak domnívám stále. Nicméně mi to můžeš zkusit vyvrátit.
    Stejně tak si vymýšlíš reakce na tvrzení, které nikdy nebyly napsány ani přímo jednoznačně z toho nevyplývají ("Upstart zkoušeli jinde a že jim nešel, a proto je k ničemu." versus "upstart - Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný.").
    Já jsem si nic nevymyslel. Vždy jsem uvedl věty, na které reaguji.

    Za tím mým (ten první) výrokem si stojím a budu stát. Považuji ho za pravdivý. Že Upstart zkoušeli, to asi těžko popřeš. Že jim nešel tak dobře, jak by měl, to asi taky nepopřeš, viz testy. A že je podle pisatele k ničemu, to dle mého vyplývá z fráze "přínos byl veškerý žádný". Když něco nemá žádný přínos, je to podle mě k ničemu. Takže mi laskavě řekni, kde jsem lhal nebo si něco vymyslel.
    13.9.2007 13:52 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Takže protože úžasný upstart s z dílny úžasných lidí z úžasného projektu Ubuntu nepřinesl v openSUSE žádné zlepšení znamená, že openSUSE jej neumí implementovat?

    Kdybych chtel diskutovat stejne demagogicky, řekl bych. že Ubuntu neumí implementovat sysvinit a proto musí vymýšlet nějaký upstart, aby se s výkonem dostalo alespoň tam, kde jsou ostatni se sysvinitem....

    Ovšem tento argument je stejně debilni jako ten tvuj.

    Faktem prostě je, že upstart nepřinesl nikomu nic. Je to ciste Ubuntu projekt, jako vsechno ostatni, a Ubuntu ven upstartem neprispelo.
    freshmouse avatar 13.9.2007 14:03 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    a) Že je Upstart, Ubuntu atd. úžasné, jsem neřekl, to je čistě výmysl tvojí klávesnice. Demagog jsi ty.

    b) Je nějaký důvod, proč by nemohl Upstart spouštět Zuzanu (anebo cokoli jiného) stejně rychle jako Ubuntu? Ne. Potom ho nepoužili správně.

    c) Paralela na sysvinit je nesmyslná a hloupá. Když už bys chtěl něco porovnávat, pak sysvinit pod ("pod" s nadsázkou) Ubuntu, sysvinit pod Zuzanou, pod Fedorou atd. -- stejně, jako jsem porovnával Upstart pod Ubuntu a pod Zuzanou.
    13.9.2007 14:14 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    b) Ale samozřejmě že je tady duvod. openSUSE spouští při startu mnohem více věcí než Ubuntu! Jak je tedy chceš porovnávat? ukaž mi jinou distribuci, které upstart pomohl. hmmm? A já to pak uznám jako 1. věc, kterou Ubuntu obohatilo někoho jiného než sebe, tedy dalo něco zpět.....

    ad a) samozřejmě, že jsi to neřekl, to je ironie.
    freshmouse avatar 13.9.2007 14:33 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    b) Kdo řekl, že porovnávám při rozdílných podmínkách?! :-O Koneckonců, kdo vůbec řekl, že JÁ to porovnávám?!

    Porovnávala si to sama Zuzana (Upstart vs. System V na Zuzaně). Předpokládám, že udělali rovnocenné podmínky. Jestli ne, obelhali sami sebe. Upstart vs. System V na Ubunťákovi jsem si porovnal sám. Až výsledky těchto dvou srovnání lze porovnat -- a to jen tehdy, když člověk ví jak (např. v procentech).

    Upstart používá Ubuntu, Frugalware, Debian (v tuto chvíli experimental)... Ono nasazení věci typu Upstart není otázkou dnů.
    13.9.2007 14:37 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Já pouze říkám toto:

    Fakt, že upstart zrychlil "jednoduchy" start Ubuntu v žádném případě automaticky nazaručuje, že upstart musí zrychlit "složitější" start, jako je třeba v openSUSE.

    Upstart není nic, z čeho by dnes hmatatelně někdo jiný než Ubuntu těžil, a proto vidím 0 přínosů použitelných ostatními. to je celé.
    freshmouse avatar 13.9.2007 14:39 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    a) To by mě zajímalo, jak moc "složitý" má Zuzana start. :-D

    b) Dostal jsi příklady, ale stále říkáš, že Upstart nikdo nepoužívá...
    13.9.2007 17:33 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    a) To by mě zajímalo, jak moc "složitý" má Zuzana start. :-D
    To je snadné, někdo tu postoval odkaz na bootcharty, tak se na ně stačí podívat, pokud člověk není líný. :-)
    13.9.2007 20:59 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    http://en.opensuse.org/Ubuntu_and_Upstart

    Pro ty méně chápavé, jsou to ty obrázky v tabulkách :-D
    13.9.2007 14:41 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jak víš, že to nedokázali (nedokáží) dobře začlenit? Třeba uvažovali o různých variantách a došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...).
    Vycházel jsem z: "Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný."

    Já dám příklad. Máme linuxové jádro, kernel. V distribuci A má takové a takový výkonnostní výsledky. V distribuci B je má dvakrát horší. Co myslíš, kde je chyba? V jádru, nebo v distribuci B? Samozřejmě v distribuci B. Zkrátka a dobře, distribuce B nedokázala jádro dost dobře začlenit (což neznamená, že jí nestačí a nebude ho používat).

    Jenom by mě zajímalo, proč by (podle tebe) testovali věc, u které by už předem věděli, že ji používat nebudou ("došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...)").
    Prosím Tě nezlob se, ale tady opravdu nerozumím tvm myšlenkovým pochodům. Jednak nechápu, proč nevycházíš raději z fakt než z nějakých tvrzení a jednak když už vycházíš z těch tvrzení, pak v nich nevidím nic o tom, že by ho nedokázali dobře implementovat. To si prostě vymýšlíš. Stejně tak nechápu, kdes prosim tebe sebral, že dopředu věděli o tom, že ji používat nebudou. Já psal o tom, že si to prostě zkusili a zjistili, že bude lepší, když to nakonec nepoužijí. Máš neuvěřitelně špatnou schopnost úsudku a vyvozování, neměl by ses tak zamotávat do složitějších témat. :)
    A určitě to už neznamená, že je to nějaký problém openSUSE, když se zavádí rychle a podle některých čtenářů dokonce rychleji než Ubuntu.
    Ty stále nechápeš, co já považuji za problém. Já za problém považuji pouze to, že Zuzana nedokázala Upstart začlenit a proto ani porovnat se svým zuzanským řešením. NEpovažuji za problém, že Zuzana nemá Upstart. To je celé. Ať si Zuzi používá co chce, mně je to jedno.
    Já považuji za problém, že nejsi schopen dokázat, že openSUSE nebylo schopné začlenit Upstart. Bylo, ale nedotáhli do dokonce, protože usoudili, že výhody/přínosy/pozitiva nejsou lepší než toho, co nakonec použili. A zbytek toho úsudku je stejně hloupý jako kdyby někdo chtěl podobně tvrdit, že je problém, že Ubuntu nezačleňuje řešení SUSE a neporovnává ho se svým. Ať si používá, co chce, to je na nich, jejich zodpovědnost.
    Mimochodem, to tu opravdu diskutuješ a nevíš, že se tu celou dobu bavíme o zavádění systému a služeb? To je divné, ne? Víš vůbec, na co je upstart?
    To samozřejmě vím. Jen jsem se domníval, že zavaděč se říká pouze GRUBu, LiLu atd., a že Upstart atd. se tak nenazývá. Popravdě, i když jsem to nijak neověřoval, se tak domnívám stále. Nicméně mi to můžeš zkusit vyvrátit.
    Tak já to bral jako zavádění celého systému včetně služeb celkově, protože hlavně o tom to celé je. Nepíšeme tu přece pouze o tom okamžiku, jak uživatelé přecvaknout ze zavaděče a začnou zavádět jádro a pak další služby.
    Stejně tak si vymýšlíš reakce na tvrzení, které nikdy nebyly napsány ani přímo jednoznačně z toho nevyplývají ("Upstart zkoušeli jinde a že jim nešel, a proto je k ničemu." versus "upstart - Nevím jestli tohle má být inovace. Když ho zkoušeli v jiných distribucích přínos byl veškerý žádný.").
    Já jsem si nic nevymyslel. Vždy jsem uvedl věty, na které reaguji.
    Podle mě jsi prostě reagoval na něco, co jsi v tom sic chtěl vidět, ale nevyplývá to z toho. Mohl bych oponovat, že pokud by byl upstart tak neuvěřitlně skvělý a zázračný, tak je velmi zvláštní, že ho ze stovek distribucí používá jen to Ubuntu (a odvozeniny). Drtivou většinu distribucí prostě upstart nijak nevzrušuje a nezajímá, proč by taky měl, když k tomu není důvod.
    freshmouse avatar 13.9.2007 15:11 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Uff, tolik textu...

    a) Ale jaképak copak. Já vycházím z měření, které bylo zveřejněno přímo na stránkách Zuzky! Nárůst nebo pokles výkonu u Zuzany porovnávám s nárůstem nebo poklesem výkonu u Ubuntu. Přestože takové porovnání není zcela přesné, v řádech, v jakých se pohybují tyto dva výsledky, je to naprosto dostatečné.
    Stejně tak nechápu, kdes prosim tebe sebral, že dopředu věděli o tom, že ji používat nebudou. Já psal o tom, že si to prostě zkusili a zjistili, že bude lepší, když to nakonec nepoužijí.
    Pokud si Upstart "prostě zkusili" a pak porovnávali... To si neumím představit. To tam jako jen tak flákli Upstart a pak srovnali výkon se zavedeným řešením? No, to bych se ani nedivil těm výsledkům...

    A sebral jsem to tady: "Třeba uvažovali o různých variantách a došly k závěru, že implementace vlastního řešení bude výhodnější (čas implementace, okolnosti...)." To jsi řekl ty. Z toho by jednoznačně plynulo, že to ani neimplementovali (nebo ne zcela).

    b) Důkaz viz minulé odstavce.

    Mimochodem, ve větě "Bylo, ale nedotáhli do dokonce, protože usoudili, že výhody/přínosy/pozitiva nejsou lepší než toho, co nakonec použili." znova říkáš, že to nedokázali implementovat (zcela).
    jako kdyby někdo chtěl podobně tvrdit, že je problém, že Ubuntu nezačleňuje řešení SUSE a neporovnává ho se svým.
    Obávám se, že tady se spíše rozkrývá tvoje schopnost úsudku, než moje (a ne že bych měl o tom svém nějaké valné mínění).

    c) Bavili jsme se o tom v diskuzi. Tak nějak jsme došli k závěru, že zavaděč je např. GRUB a LiLo -- to jsem říkal i tady, "to potom" jsme nazvali "kořenovým procesem", "initem". Mně je to jedno (i když prakticky mezi tím je velký rozdíl), ale když už ses do mě navážel, že tomu nerozumím, neměl bys pak dojít k závěru "ale já jsem myslel, že...".

    d) Opět, nikde jsem neřekl, že je Upstart dobrý, skvělý či zázračný. Pouze jsem mluvil o dvou technologiích.

    Že ho nikdo v tuto chvíli nepoužívá, neznamená, že není dobrý, skvělý či zázračný. System V je tu přeci jen o nějaký ten pátek déle, je vyzkoušený, řekl bych i tradiční, a tak nemůžeme očekávat, že tak klíčovou věc, jako je jiný init, někdo nasadí hned druhý den po jejím vydání... Můžeme si o tom povídat třeba za rok nebo dva.
    LFCIB avatar 11.9.2007 12:15 LFCIB | skóre: 19 | blog: LFCIB | /home/lfcib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Dobrý den, pokud je mi dobře známo, tak problém je se závislostmi, ale proto, že v balíčku DEB třeba z Ubuntu, jsou závislosti na softu, který v požadované verzi nenajdete v repo Debianu, takže se to prostě nenainstaluje. Stejně tak pochybuji, že nainstalujete DEB balíček ze Sida do Etche atp. Pokud se pletu, ukamenujte mě, jde Vám to skvěle, jinak ale okolo sebe nemávejte nesmysly.

    Zdravím.
    -=:L:i:N:u:X:=-<=>-=:4:e:V:e:R:=- Vyhovuje mi Debian GNU/Linux
    11.9.2007 09:40 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Aha, podle tebe mam cekat nez Debian udela potrebne zmeny sam, Ubuntu je opravdu leader a snazi se to taky pohnout nekam dal a Debian to bude dohanet a nebo bude nekompaktibilni, ale to uz neni problem Ubuntu. Nikdo te nenuti samozrejme Ubuntu pouzivat a pokud si cpes do jakekoliv verze Debianu jakykoliv deb balicek z netu, chran te panbuh a jinak stahuj si zdrojove balicky a nemas problem.
    11.9.2007 09:53 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Leader který je životně závislý na DEBIANU, Fedoře a openSUSE? No to se musím smát! Jinak nemluvím o jakémkoli balíčku ale o oficiálních repozitářích Debianu.
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:07 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Debian je zase závislý na Linuxu, Hurdu a Solarisu -- a co jako?

    Jak je Ubuntu závislé na Fedoře a Zuzaně, to fakt nevím.
    11.9.2007 10:51 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Podivej se, zjisti si, kolik kdo na co přispěl. V porovnání například s RedHatem a Novellem, kteří narvali neskutečné peníze od kernelu až pod KDE/GNOME je přízpěvek Ubuntu naprosto směšný.

    Porovnávat DEBIAN, který tady je cca 15 let bez komerční firmy u prdele s Ubuntu, které vzniká JEN A POUZE z rozmařilosti jednoho člověka, který se rozhodl v něm utopit část svého jmění, to snad nemůžeš ani myslet vážně! To je jako ukázka životaschopnosti projektu jo, zájem jediného člověka a jediného investora? Bez něj Ubuntu stejně rychle zhasne jako vzniklo.
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:57 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Toto je skutečně poslední reakcí na tebe. Dál ti nic vyvracet již nebudu.

    a) No a co? To budeš někomu vyčítat, že nepřispěl tolik, jako jiní? Takže kdo není dost velký, je špatný? Nemáš nějaký komplex?

    b) Porovnávat DEBIAN, který tady je cca 15 let bez komerční firmy u prdele -- ještě před chvílí jsi vychvyloval RH a Novell, zajímavé, jak ti najednou firma vadí...

    Ukázkami životaschopnosti budiž například předinstalace do Dellů, obrovská komunita atd.

    Jak Ubuntu zhasne, to se slibuje snad každoročně. Jako jehovisti.
    11.9.2007 11:05 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No a co? To budeš někomu vyčítat, že nepřispěl tolik, jako jiní? Takže kdo není dost velký, je špatný? Nemáš nějaký komplex? Zvláštní že ti tohle nevadí na Ubuntu. Celou dobu ti vysvětluji, že kritizovat ty, kteří přispěli obrovskou měrou za to, že vydávají enteprise verze, to hraničí s naprostou Debilitou! Proč ubuntu používá kernel, Xorg, GNOME atd atd... když všechny tyto komponenty byly financovány ZEJMÉNA kritizovanými enteprise verzemi jeho konkurentů. Bez SUSE, REDHAT a podobných projektů by žádné Ubuntu nikdy nemohlo existovat. Nikod by nevyvíjel.

    ad b). Firma za zadkem je důležitá. Ubuntu ale za zdkem žádnou firmu nemá. Má za zadkem pouze 1 osobu, chlebodárce. Ať si ji má. Ale ať nekritizuje jiné, že z něčeho platí vývoj. Bezhlavé utápění peněz bez bussines modelu je neudržitelná cesta a soudruzi v Ubuntu na to taky přijdou až markovi dojdou peníze, které má odjinud.
    11.9.2007 12:24 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    cital som dobre co Mark napisal a nenasiel som nikde, ze by kritizoval ostatne distra (okrem toho, ze spomenul par spatnych ludi od MS) Kritizujes tu furt len ty! Co ty na to?
    Dalibor Smolík avatar 11.9.2007 14:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ubuntu ale za zdkem žádnou firmu nemá. Má za zadkem pouze 1 osobu, chlebodárce.
    Pánové, se zájmem čtu tuhle debatu a nemám natolik zkušeností a znalostí, abych se mohl napsat nějaké zodpovědné soudy. Na jedné straně je Debian, který má za sebou 15 let vývoje a neřekl ještě své poslední slovo. Je to vyspělá komunitní distribuce. Na druhé straně Ubuntu, která je oblíbená dost u začátečníků (ale nejen u nich, vím) a zejména začátečníci, kteří úspěšně nainstalovali Ubuntu se nezajímají, kdo čím přispěl k rozvoji distribuce.
    Zajímavá je zmínka o jedné osobě, která tu distribuce v podstatě utváří. A to je dle mého názoru špatně. Nic proti tomu, když stojí v pozadí nějaká firma, ale s jedním člověkem stojí a padá svět. Co když tvůrce zajede auto? Nebo se dá raději na šachy místo na Linux?
    Co se mě týče, po vyzkoušení RH a Mandraku jsem přešel na Debian. Líbí se mi jeho koncepce a určitě měnit nebudu, jsem dost konzervativní. Nemám nic proti Ubuntu, ale přechod na něj v budoucnu neplánuji.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.9.2007 14:50 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ale s jedním člověkem stojí a padá svět. Co když tvůrce zajede auto?

    Ale to uz resis Slackware, ne ubuntu :-)
    11.9.2007 15:03 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jo jo.. Ubuntu bude trvalým pomníkem žijícím z Shuttleworthovy nadace, zatímco Slackware osiří..
    11.9.2007 15:24 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ubuntu je (ackoliv se ti to nelibi), dilem komunity a canonicalu (sponzorovaneho), kdezto Slackware je dilem jednoho (nesponzorovaneho) muze, coz je duvod proc si spousta lidi nedovoli pouzit slack na produkcni stroj ve firme. Nerikam ze je slack spatny, ale zaruky vyvoje jsou nulove.

    Vyuzivam moznosti ktere se nabizeji, takze pouzivam "vylepseny debian" a kdyz ten chcipne, zmenim si sources.list a vratim se k debianu ;-).
    11.9.2007 15:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Já vím. Proto jsem to taky tak napsal.
    11.9.2007 15:32 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Docela bych chetl vidět Ubuntu rok poté, co by Shuttlewoth uzavřel kohoutek :-D
    Dalibor Smolík avatar 11.9.2007 15:40 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No, proto jsem byl trochu překvapen tím rozsáhlým flamem na téma Debian versus Ubuntu. Já Ubuntu sice nepoužívám, ale pomohl jsem jej nainstalovat asi třem začátečníkům. Naopak těm bych Debian nedával, když vím, že jim nebudu moci dávat počáteční rady (bydlí daleko ode mne, špatný přístup k netu). Myslím, že obě distribuce mají své místo na slunci, otázkou je jejich budoucnost (zejména zda Ubuntu není jen módní záležitost, ale i kdyby, určitě by jej nahradila jiná, podobná). Každopádně možnost úpravy souces.listu je velmi příjemná věc :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.9.2007 10:16 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ubuntu dokazalo vydavat doplneny/upraveny a stabilizovany debian testing á6 mesicu ktery podporuje notebooky, serverovy HW, novy HW, je oficialni, lze koupit support, nemusi se kompilovat kernel kvuli vyslovenym ptakovinam...... co vam na tom sakra vadi? Vice uzivatelu->vetsi zajem vyrobcu HW/SW->vice podporovaneho HW/SW........

    Ubuntu muze dat neco i zkusenym uzivatelum debianu, minimalne je jeho vyvojari nebudou nasirat jako vyvojari debianu s liknavosti jim vlastni. Nez pouzivat debian a backports to rovnou sahnu po ubuntu.

    Debian pouzivam, ale opravdu jen kdyz to jinak nejde, kdyz nelze pouzit ubuntu (neni instalacni medium :-))
    11.9.2007 16:54 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ubuntu dokazalo vydavat doplneny/upraveny a stabilizovany debian testing á6 mesicu ktery podporuje notebooky, serverovy HW, novy HW
    Hezká pohádka...
    Quando omni flunkus moritati
    11.9.2007 12:40 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nemyslim, ze by si sa smial...Podla mna teraz vydavas pri monitore len take krcovite jedovate skreky...s tym by si asi kazdu babu odradil.
    Pavel Půlpán avatar 11.9.2007 10:01 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth

    Ubuntu jsem pouzival a znamym ho velice rad doporucim. Je to fakt easy-to-use distro s komunitou schopnou bez problemu pomoci. Proto taky dodneska chodim na Ubuntu forum a snazim se pomahat a resit.

    Dnes uz na vsech mych strojich bezi only Debian... a neni to kvuli odporu k Ubuntu nebo Markovi. Z Vasich slov je ten odpor jasne vypozorovatelny, avsak neuvedomujete si, ze i pres to, ze Ubuntu nema tak velky vyvojovy potencial jako Debian, je uzitecny. ;-)

    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    hwsoft avatar 11.9.2007 10:28 hwsoft | skóre: 19
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jsem na tom podobne, mam doma Kundubuntu, na notasovi taky, v praci mam Ubuntu (kvuli podpore Gnome u komercnich aplikaci). A na serverech mam Debian (jeden Ubuntu server), a na mensich routerech a bezdratovych AP mam Voyage Linux, tedy take (ne uplne kompatibilni) fork Debianu.

    Nenadavam nikomu, je mi to jedno, pokud nekdo rad RH, nebo SuSE nebo Gentoo, jeho vec. Nekdo radsi buchty makovy, nekdo tvarohovy a nekdo uzeny :D.
    Pavel Půlpán avatar 11.9.2007 10:58 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Hlasuju pro uzeny! :-D
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    11.9.2007 10:52 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ad b) Ubuntu nic neplatí. Jestliže nevydělává nic nebo téměř nic, nemůže ani nic zaplatit. A to že Mark Shuttlewoth utrácí své peníze v nějakých projektech stejně jako je utrácí v ubuntu nemá s Ubuntu samotným nic moc společného, co se výdělečnosti týče. Víš co. Nejlepší bude, když mi tady vyjmenuješ věci, které Ubuntu vyvinulo. Tím se naše diskuze dostane do věcné roviny.
    Když si sundáte své nenávistné klapky z očí, tak byste mohl zjistit, že Canonicalem placení vývojáři toho udělali například dost v balíčkování různých docela důležitých komponent v Debianu.
    ad e) zmrven DEB? Jeden z nejčastějších argumentů pro DEB a často i pro Ubuntu je ten, že v RPM je neskutečný bordel, zatímco DEB fje pro všechny distra stejný. Ubuntu má našlápnuto udělat v DEB stejný bordel jako je dnes v RPM
    DEB není pro všechny distra stejný. A nezmění na tom ani to, že to budete dokolečka pořád opakovat.
    11.9.2007 10:54 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Canonical zaplatil Shuttleworth! Co to má společného s ubuntu? co bude s Ubuntu až shuttleworthovi dojdou peníze! Cannonical nevydělává, je sponzorován. Vše stojí ne jediném člověku a zdroje pocházejí odjinud než z Ubuntu!
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:59 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    A co bude, až vyhasne Slunce? :-O To už abychom začali panikařit!
    11.9.2007 10:59 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ptal jste se, co přineslo Ubuntu ostatním, já vám odpověděl. Na co že vlastně teď reagujete? Vaši nenávistnou reakci nechápu.
    11.9.2007 11:09 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Přesně na váš dotaz:

    shuttleworth vydělal (třeba na prodeji jablek) peníze. Z těch zaplatil nějaké osoby. Kde vtom vidíte ubuntu?

    Vy mi tady tvrdíte, že ty osoby zaplatilo Ubuntu. Kde? z čeho? Odkud má Ubuntu peníze? Až si shuttlewoth půjde koupit třeba nový gauč, řeknete že ubuntu si koupilo Gauč? Vy se mi snad zdáte! :-D
    11.9.2007 12:02 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Vy do toho moc nevidíte, co?
    Pavel Půlpán avatar 11.9.2007 11:07 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth

    Bylo by lepsi kdyby ty prachy prochlastal? :-D

    Mark je dostatecne bohaty clovek na to aby projekt Ubuntu sponzoroval hezkou radku let. Podle Vas je Ubuntu spatne distro, tudiz Shuttleworth spatny clovek? A nebo obracene?

    Kdyz se alespon jednou na vec podivate nezaujate, zjistite, ze to co nam tu rikate je obycejne omylani mnohdy nesmyslnych tvrzeni. Nerikam ze v nekterych vecech s Vami nesouhlasim, ale s pomluvami Ubuntu a Marka Shuttlewortha skutecne ne. ;-)

    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    pavlix avatar 13.9.2007 13:47 pavlix | skóre: 54 | blog: pavlix
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Se trošku uklidni.... sedni si... vypij si kafíčko...

    Ubuntu nepoužívám.

    Pokud chceš pomáhat debianu tak doporučuju pomáhat vlastní prací... a ne shazováním práce jiných.

    Pokud by debian byl na takový úrovni, aby ubuntu nebylo potřeba (tj. aby s ním byli současní uživatelé ubuntu spokojení aspoň tak jako s ubuntu), tak má smysl vést tyhle řeči.

    Mrvení debu? Tak si měli deb registrovat jako ochrannou známku.

    Vždyť je to jenom formát balíčků, nic víc, ten může použít kdokoliv.

    Lidi, fanatismus škodí nejen zdraví, ale i Linuxu a všem Linuxovým distribucím (a jestli vás tohle nenakopne, tak už asi nic).
    jejich názor bude fundovanější než tvůj
    Tomuhle se říká argumentum ad verecundiam.
    Já už tu vlastně ani nejsem. Abclinuxu umřelo.
    multi avatar 11.9.2007 17:32 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    je lidrem - no to teda nevim
    kvaliti - uz sem videl hodne kvalitnejsich a pro lamu pouzitelnejsich
    12.9.2007 13:43 kkaarreell
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Debian neni ospravedlneni pro to, chovat se jako Debil. Tohle neni argument... A vloz sem seznam svych prispeni Debianu, at vime, s kym mame tu cest, kdyz tu tak vykrikujes, jak Ubuntu jen bere.
    11.9.2007 08:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jaký je (podle vás) "bordel v RPM"?
    11.9.2007 09:13 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Takový, že na rozdíl od DEB nemůžu obecně vzít třeba RPM z Madrivy a nainstalovat ho do SUSE. Jinak řečeno, třeba v Mepisu nebo Siduxu si přidáte repozitář Debianu a můžete jej používat. Jde snad tohle udělat třeba v případě openSUSE? Přidatsi repoitář Mandrivy a instalovat balíčky por Mandrivu? Já bych řekl že nejde. Prostě má každá distribuce svoje RPM balíky, kdežto DEB byl doteď univerzální.
    11.9.2007 10:09 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To ale není problém RPM, ale hlavně toho, jak se jednotlivé distribuce stavějí k FHS a LSB. Nevím jak Mandriva, ale třeba zrovna OpenSuSE se obou drží docela striktně. Samozřejmě se mohou objevit i další problémy, třeba s verzemi použitých dynamických knihoven. Obecně to není problém formátu balíčků, ale toho, jak jsou si distribuce podobné.
    freshmouse avatar 11.9.2007 10:12 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Přesně tak.
    11.9.2007 10:53 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    však já také nekritizuji formát balíčků ale právě onen přístup distribucí. V DEB větvi k tomu přistupovali doteď s mnohem větší zodpovědností než v RPM. Právě o přístupu distribucí hovořím.
    11.9.2007 11:15 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Co to plácáte člověče? Já Vám se pošlu DEB balíček pro Debian a vy si jej jako nainstalujete? Jo? A na jakou verzi? Stable, Testing, Unstable. Že je Vám to jedno? A co DEB balíčky pro Xandros a Linspire? Ty nevadí? DEB je package management, ne everything is compatible tool. Každý balíček má své jasné závislosti, doporučení, toť vše. DEB nenabízí All in One solution, které byste Vy v něm rád viděl. Že až doteď dominoval Debian a nyní je vedle něj ještě jiná úspěšná DEB distribuce. To je jen dobře, protože se základy z Debianu Ubuntu docela dobře odadministrujete.
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    11.9.2007 11:22 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To je ovšem dáno spíš tím, že DEB formát používají víceméně jen distribuce odvozené od Debianu, a to vesměs distribuce, které se od něj nestihly příliš odklonit (nebo nechtěly). Oproti tomu RPM používá velmi široká škála distribucí, kde kromě Red Hatu (Fedory) máte namátkou třeba CentOS coby téměř identický klon RHEL, Mandrivu, která se odvětvila od Red Hatu už docela dávno, a SuSE, které vzniklo zcela nezávisle na Red Hatu. Takže tady nejde o otázku nějaké štábní kultury, když zítra někdo vytvoří distribuci, která bude zkopírovaná Fedora, jen místo RPM použije balíčkovací systém z Debianu, budete mít rázem po "jednotě DEB světa".
    11.9.2007 11:29 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ano bude po jednotě DEB světa. A to je možná škoda. Nic víc, nic mín.
    11.9.2007 11:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Tak to je snad to jediné, čeho bych se nebál. Základem Debianu není žádný balíčkovací systém, ale společenská smlouva jejíž dodržování komunitou kolem Debianu dává velkou šanci, že Linus i Mark budou dávno prdět do hlíny, zatím co Debian bude stále existovat.
    11.9.2007 12:19 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ty si fakt chuj
    11.9.2007 12:49 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Víš co by ti na to odpověděl můj tříletý syn? "Sám jsi a na druhé to svádíš.."
    11.9.2007 12:57 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Hej, moj 5 rocny to formuluje: "ten kto to povedal, ten to je". Ale fakt, co teba konkretne na tom Ubuntu tak vytaca????
    11.9.2007 13:19 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Na Ubuntu jako takovém nic. Pouze mi není lhostejné jak nekriticky přistupuje většina zdejších přispěvatelů k projektu o jehož přínosu mám nejen já vážné pochyby. Ale pokud se vrátíme na samotný počátek.. Většinu zdejších ohnivých reakcí rozpoutala jedna jediná věta, kterou jsem okomentoval nekompetentnost Marka Shuttlewortha v této oblasti.

    Jeho prachy, jeho projekt. Ale nezaměňujme proboha donátora projektu za myšlenkového vůdce.. Kdesi na netu jsem i četl, že prý byl Mark kdysi nějak zapojen do Debianu. Ve světle jeho odpovědí mi však přijde krajně nepravděpodobné že by se v Linuxu vyznal víc než pouhý BFU. Rozhodně ho nepovažuji za blbce, jinak by stěží ty svoje prachy vydělal ale skutečně si myslím, že směr kterým se Ubuntu ubírá není správný.

    Zmínil jsem tady v jedné z reakcí, že jsem začal s Ubuntu pracovat hned když vystrčilo růžky. S nadšením jsem začal překládat některé stránky na jeho wiki - dřív než na ně narazil zde tolik aktivní Ondřej Surý. Ovšem přístup ze strany správců této wiki.. Velice rychle mě to zchladilo. Ale což. Neměli zájem o českou verzi stránek, budiž.

    Řezal jsem ubuntu s Debianem docela dlouho a úspěšně, ovšem do té doby, než jsem nainstaloval pouze Debian (To bylo tehdy když přešel na modulární X server). S překvapením jsem zjistil že ten systém je mnohem svižnější, není zaplácaný hromadou blbostí u kterých ani netuším k čemu jsou a i konfigurace jednodušší. To byl okamžik mého definitivního rozchodu s Ubuntu.

    Nicméně ještě dlouho jsem ho doporučoval známým, jako supr distribuci pro začátečníky - dokud jsem párkrát nedopadnul v jejich očích jako naprostý debil kvůli nedotaženým věcem v instalaci či konfiguraci. Od té doby jim instaluji pouze Debian a jako livedistro pouštím Slax a mám pokoj.
    freshmouse avatar 11.9.2007 13:24 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jeho prachy, jeho projekt. Ale nezaměňujme proboha donátora projektu za myšlenkového vůdce.. Kdesi na netu jsem i četl, že prý byl Mark kdysi nějak zapojen do Debianu. Ve světle jeho odpovědí mi však přijde krajně nepravděpodobné že by se v Linuxu vyznal víc než pouhý BFU.
    Mám dojem, že dělal balíčky Apache...
    Rozhodně ho nepovažuji za blbce, jinak by stěží ty svoje prachy vydělal ale skutečně si myslím, že směr kterým se Ubuntu ubírá není správný.
    Vidíš, takovouto rétoriku jsi mohl nasadit o několik příspěvků dřív. Hned by byla konverzace příjemnější.
    11.9.2007 13:28 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pokud ti to uniklo, tak můj styl a cíl mého sdělení je stejný od prvního příspěvku v této diskuzi. A kdyby nebylo některých reakcí, tak by u něj i zůstalo.
    11.9.2007 13:40 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ad Shuttleworth vs. debian http://db.debian.org/search.cgi ;-)

    Pokud jde o preplacane ubuntu na serveru, je to o administratorovi. Porad jednodusi/cistsi reseni je odinstalovat na produkcnim serveru nejaky balast (upstart&spol. :-)) z ubuntu LTS nez dobastlovat balicky z backports v debianu.
    11.9.2007 13:45 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Já bych teda řekl že čistší řešení je si předem rozmyslet co vlastně chci a pak instalovat. Jen magor si pokud chce mít nejžhavější novinky instaluje Debian stable, ten k tomu není vůbec určený.
    11.9.2007 14:26 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Vy planujete verze SW na serveru na 5 let, planujete i verze knihoven kterymi vas budou obtezovat komercni dodavatele, co na to Vasi nadrizeni, poslete je do ....... kdyz chteji koupit nejaky novy SW?
    11.9.2007 14:59 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jéje.. jako by tu někdo poslouchal za dveřmi. ;-)

    Ale vážně. Ano. Já se snažím předvídat vývoj na těch 5 let. Proto taky používám ten Debian, který mi umožňuje plynulou aktualizaci bez větších problémů. Díky tomu jsem schopen řešit problémy před které mě staví okolnosti. Bohužel moje slovo však hraje při rozhodování o budoucích investicích tu nejmenší roli. Chtěl jsem to trochu víc rozvést, ale nechám to tak.
    11.9.2007 15:17 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Praveze debian to diky nabozenskym sporum jeho vyvojaru NEUMOZNUJE BEZ BASTLENI (bacports, neoficilnich repozitaru....), kdezto Ubuntu ANO!

    Verte mi, vim co rikam, s debianem jsem si uzil par let, az na problemy s verzemi (ktere vyresilo Ubuntu) to bylo v pohode.
    11.9.2007 14:29 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Slax vypalujem a rozdavam vsetkym kamosom - i zarytym windowsakom - ako zalozne riesenie ked im W dojebu trojske kone. Ja si na rozdiel od teba nemyslim, ze by sa Ubuntu uberalo zlym smerom. Za 1. a najpodstatnejsie vidim zjednodusovanie v komplexnej obsluhe systemu. Ta prikazova riadka je hudba minulosti - bola to vzdy najvacsia prekazka pre potencionalnych uzivatelov. Tvoj pohlad na Ubuntu a DEbian je velmi subjektivny - vychadza s tvojej obratnosti v linuxe a asi sa nedokazes vzit do ludi, ktorym sudo, gedit, chmod...nahana strach - nechcu sa, alebo NEMAJU CAS sa ucit celu tu linuxovu abecedu, chcu bezpecny system, voci virusom imunny, ktory im okamzite a PLNE nahradi prachozrutsky a nespolahlivy Windows. Mozno si vsak len zabudol, ze i ty si bol kedysi taka lama a nevedel si si predstavit, ze raz budes pisat nejake prikazy a nie len klukat mysou. Zatial su uzivatelia linuxu taky specialny okruh ludi, ktori travia vela hodin denne pri PC, neustale konfiguruju, citaju clanky o novotach...Lenze linux ma byt pristupny kazdemu. Ja som Ubuntu nainstaloval stolarovi, sestricke, casnikovi, vodicovi kamionu...a vsetci to zvladaju - tak su spokojni! V tomto vidim obrovsky prinos Ubuntu, Mandrivy, Fedory...i odnozi ako Linux-Mint, Klikit, Knoppix...ze idu cestou jednoduchosti a su uzivatelsky nenarocne. To ze tam je spusta hovadin, ktore clovek nepotrebuje je pravda, ale verim, ze i to sa casom vycisti. 2. otazka je to, co bude nasledovat, az sa vdaka tymto lahkym distribuciam linux rozsiri niekolkonasobne a bude pre MS vaznym konkurentom...Co pride potom...plna komercializacia? nove Spyware??? Tot otazka.
    11.9.2007 20:08 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Víte stále nám všude cpou, že operační systém musí být snadný pro uživatele. Ale nedávno jsem tady na ábíčku (myslím) četl zajímavou myšlenku.
    "Na soustruhu se soustružník učí několik let. Před počítač ale posadí každého vola." (zřejmě to nebude přesný citát)
    A je to správný postřeh. Myslím, že stále není ta doba, kdy bychom počítač mohli přirovnat k elektronice jako video, televize, rychlovarná konvice nebo fén. A na auto musíte mít řidičák a k té televizi si většinou taky musíte přečíst návod. Kdežto člověk sedící před počítačem má pocit, že návod nepotřebuje a že pokud mu něco nejde nebo tomu nerozumí, tak je to ve špatném systému.
    Pavel Půlpán avatar 11.9.2007 20:22 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To sedi... :-D
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    11.9.2007 21:06 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No dobre, ale ked je jeden OS jednoduchy a staci tukat next, next a u druheho sa pozaduje znalost prikazov atd...tak ktory si uzivatel vyberie? To co ty pises, by platilo pokial by v jednoduchosti obsluhy nebola konkurencia MS a MAC. Obycajny uzivatel bude skor doverovat reklame o antivirusoch a "spolahlivych" programov na registre, akoby sa mal ucit nieco zlozitejsie, comu sa z financnych dovodov ani tej reklamy nedostava! Takze jedina cesta ako zvysit pocet uzivatelov GNU/linuxu je system ZJEDNODUSIT a ukazat ludom, ze je rovnako pohodlny, ako Windows ci MAC, A absenciu reklamy musi vyvazit imunitou proti virusom. Zda sa vam to nejak nelogicke? Takze s tymi prirovnaniami k vodicskemu preukazu, je to trochu zlozitejsie.
    12.9.2007 00:30 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ale o zvyšování uživatelů já vůbec nepíšu. Já píšu o tom, že přizpůsobovat všechno pro "vola" je blbost. Místo toho by se měl "vůl" vzdělat.

    A to "next, next, next" je jednoduché zase jenom pro pokročilého uživatele. Opravdu běžný uživatel nezvládne ani to. A ti úplně nejběžnější mají problém s rozlišením levého a pravého tlačítka myši a to - vlastní zkušenost - pracují s počítačem od dob DOSu a jejich staré M602, přes W95, W98 až doteď (vím to, protože už od 95 roku umím - přes svůj věk - s počítači pracovat lépe než oni).

    A teď vás to pobaví. Čím jednodušší systémy se vyrábí (WXP, VISTA) tím větší problém pro ně je cokoliv tam udělat. V té M602 alespoň měli lokální nabídku pod F2 a šipkami si to Quattro, Calc nebo T602 vybrali). Teď je pro ně problém zkopírovat něco na disketu.

    A přirovnání k řidičáku není složité. Je to naopak zcela jasné. S tím jak stoupají požadavky na práci s počítačem, roste komplexnost všech systémů a vše je složitější a náročnější, musí růst také kvalifikace obsluhy počítače. Další - jakékoliv - zjednodušování obsluhy není v případě složitého, funkčně obsáhlého, systému možné bez ztráty části jeho funkčnosti. Ten zmíněný soustruh taky neumí ovládat každý a zcela jistě by jeho rozhraní také šlo "zjednodušit" na mačkání "next, next, next". Auto dnes už také startujete stisknutím tlačítka a v případě automatu jen šlapete na plyn/brzdu. I přesto však potřebujete znát základní pravidla. Stejné to je při ovládání počítače.

    A ještě něco. Běžný uživatel se nerozhoduje podle reklamy. Za něj totiž rozhoduje jeho nejbližší "pokročilý" kamarád. A ten se rozhoduje podle reklamy. Je to tak (podle mně) v 90% případů.
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 00:36 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    V podstatě nelze než souhlasit, ale něco musí používat například má babička, která je počítačově téměř neschopná, ale chce si přehrát hudbu, udělat katalog knížek, nebozjistit na webu programy kin, nebo parametry cenové dostupných ledniček. U PC tráví tak hodinku týdně. Kde má přijít k řidičáku při pokročilém věku a nedostatku peněz, času? Nebo to nemá vůbec používat? Mám jí to zakázat?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.9.2007 00:53 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Máš asi docela mladou/schopnou babičku. Ta moje sotva zapne televizi a zkoriguje si hlasitost, natož aby si hledala parametry cenově dostupných ledniček a program kina na dnešní večer (Viděli jste Grindhouse? Já na tom v kině byl. To by se moji babičce asi nelíbilo. :-D). Proto bych to v tomto případě zákazem neřešil. :-)

    Další otázka je, kdo ji ten počítač (při nedostatku peněz a času) instaloval. Asi si sama nedělila disk, neformátovala partitiony a nezkompilovala jádro. Spíše si to udělal ty. Administrátor. Ona jen používá, takže s žádným "next, next, next" do styku nepřišla. Jenomže ona taky své kamarádce z domova důchodců nebude vykládat o tom, jak je ten Linux málo user-friendly a že Windows/MacOS X jsou v tomto ohledu lepší (tedy vyjádření zcela fundovaného názoru na problematiku složitosti výpočetní techniky a jejich programového vybavení). Tak jak to dělají ti co volají po zjednodušování. :-)

    Ovšem. Když to přirovnám k tomu mému oblíbenému příkladu s řidičákem. (slibuji, že to je naposledy ;-)) Důchodci také musí chodit na pravidelné lékařské prohlídky a tím dokázat svou způsobilost. Někde snad i píšou kontrolní testy z pravidel.

    PS: Doufám, že jestli se dožiji důchodu, tak mě nechají si alespoň jednou denně přečíst poštu. ;-)
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 01:06 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Je jí 65.

    Řidičák na PC by měl být pro "profíky", si myslím.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.9.2007 10:00 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Tak tos přepísk, ne? Tolik má moje máti.. Je sice babička ale co do mentálních schopností bych řek že předčí mnohé mladice. Já myslel že tu padne něco tak kolem 80..

    Minulý víkend jsem byl na svatbě a vesele tam s námi pařil ženichův děda - ročník 23 a opravdu výborně a na úrovni se s ním dalo klábosit i o takovýchto věcech.
    12.9.2007 12:57 JoHnY
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Stav makovice se neda odvozovat od veku. Nekdo je v 60 vyrizenej(hlave protoze tomu pevne veri) a nekdo se zajima o elektroniku v 85ti.
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 15:22 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Asi takhle. Vím o několika čilých osmdesátnících a naopak o několika senilních šedesátnících.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.9.2007 16:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ba. Svatá pravda rozumná řeč.. zcela běžně se objevují mezi našimi úředníky senilní třicátníci..
    Dalibor Smolík avatar 12.9.2007 17:42 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Díky za povzbuzení. Doufám, že mě čeká ve stáří (které se mi kvapem blíží) ten druhý případ :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    13.9.2007 23:15 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pokud se budeš snažit držet krok se zdejšími diskusemi, pak nepochybně :-) Otázka je, co s ABC udělá za 30 let LL?
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    12.9.2007 15:39 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No, já jsem nechtěl zavádět nějaké řidičáky. Jen jsem chtěl upozornit, že samotné zjednodušování (ať už to znamená cokoliv) je samo o sobě k ničemu, protože existují lidé, kteří ani přes tato zjednodušení, nedokáží ten systém přesto používat. A tohle jsou zcela běžní uživatelé. Proti tomu se nedá nic jiného dělat.

    Ten příměr s řidičákem (d'oh) jsem použil proto, že jsem chtěl zdůraznit nutnost učení před nějakým šíleným zjednodušením (které ani zjednodušení nejsou, jen to tak připadá velmi pokročilým uživatelům).
    12.9.2007 17:05 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ja si na rozdiel od teba nemyslim, ze by sa Ubuntu uberalo zlym smerom. Za 1. a najpodstatnejsie vidim zjednodusovanie v komplexnej obsluhe systemu. Ta prikazova riadka je hudba minulosti - bola to vzdy najvacsia prekazka pre potencionalnych uzivatelov.
    Tak to se asi díváte špatně anebo záměrně lžete:

    https://help.ubuntu.com/community/?action= fullsearch&context=180&value=sudo&fullsearch=Text

    http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo?action= fullsearch&context=180&value=sudo&fullsearch=Text
    12.9.2007 17:35 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Skutocne "zamerne lzu"

    Napr. u Edgy sa sa w-codeky, flash, java atd instalovali cez terminal. U FF staci v balickoch kluknut na Ubuntu restricted extras...a je to. Tych prikladov zjednodusovania je viac, ale ja ta necham v tom, ze zamerne lzu! Len si prisiel a uz utocis - teraz sa uz nicomu nedivim.
    12.9.2007 18:09 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ...ale ja ta necham v tom, ze zamerne lzu!
    To máte pěkně blbé, pane, mě ani ostatní oblbovat nebudete a vykrucovat se také ne (mimochodem si raději osvěžte znalost významu spojky "anebo"):
    Ta prikazova riadka je hudba minulosti
    11.9.2007 12:23 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Není mi moc jasné, jak společenská smlouva podle vás zajistí přetrvání projektu. Podle mne může zajistit nanejvýš to, že se projekt nezvrhne určitým směrem, ale rozhodně ne to, že nezanikne úplně.
    11.9.2007 12:34 geecz | skóre: 4 | blog: herostratos
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To sice ano, ale řekl bych, že jsou to podstatně pevnější základy, než být odkázán na peněženku jednoho člověka.
    11.9.2007 13:16 Jiří (BoodOk) Kadeřávek | skóre: 19 | blog: BoodOk | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    A v jakém kontextu je základem? Základem mého běžícího systému, nebo základem projektu Debian? Jenže vy si kontext vybíráte jak se Vám hodí. Vám jde o slovíčkaření, nic jiného. Chytnout druhého za slovo, jaké to musí být pokušení?
    Věda má v sobě určitou zpupnost, že čím dokonalejší techniku vyvineme, čím více se dozvíme, tím lepší budou naše životy.
    11.9.2007 10:42 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ještě horším faktem je, že začali mrvit DEBIANí systém balíčků. Dosud kdž člověk našel DEB, mohl ho instalovat na jakékoli distro. Jenže Ubuntu DEB balíčky přestávájí být s DEBIANími kompatibilní a vzniká tu stejný bordel jako je v RPM. Za to bych je hnal, a ještě bych je do řiti nakopal.
    To je úplně klasický FUD. Debianí balíčky nikdy nešly nainstalovat na jakékoliv distro. Binární kompatibilita byla vždy zachovávána na úrovni jedné verze.
    11.9.2007 11:03 waldo.pepper | skóre: 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Vy se snažíte být slušný? S tímhle slovníkem, názory a osočovaním se jevíte, jako byste si spletl fórum. Opravdu jste chtěl na www.abclinuxu.cz?
    Najvjac peňazí sa utratí pri placení.
    multi avatar 11.9.2007 17:32 multi | skóre: 38 | blog: JaNejsemOdsut
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    plne souhlasim
    jen bych podokl, ze ten "bordel" v RPM, pokud teda fakt existuje, tak je to dano historickym vyvojem RPM
    17.9.2007 17:13 kerala
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No, na mě Mark Shuttleworth působí jako dobrý obchodník, něco jako Bill Gates. Snaží se dostat na špici v popularitě a pak, až mu někdo nabídne kulantní sumičku (třeba Dell), tak distribuci prodá. A sbohem linuxy. Pak se vrhne zase na něco jiného.
    17.9.2007 17:37 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Váš názor, ale naučte se aspoň pravopis, když si jej nechcete nechat pro sebe.
    freshmouse avatar 11.9.2007 07:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Co to je za nesmysl, co povídáš? Řekl, že to nezná a ani nepoužívá, a že tedy nevidí důvod to sponzorovat... Co podle tebe je správná odpověď (TM)?

    Kecy, jaké jsi právě vyplodil ty, mi vadí ze všeho nejvíc.
    11.9.2007 07:52 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Je to sice úplně jedno, ale silně pochybuji, že by Mark Shuttleworth neznal jeden z nejrozšířenějších filesystémů. To mi zní jako pěkný kec, za nímž je možná i něco jiného.... Jinak mi je samozřejmě vztah Shuttleworth-ReiserFS zcela ukradeny, tolik jen k meritu věci.
    freshmouse avatar 11.9.2007 07:55 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Znal, neznal... Já ho taky znám, pokud se mě ptáš "slyšel jsi někdy o něm?".

    Jestli máš dojem, že tak (bez toho FS) Ubuntu o něco přichází, můžeš napsat nějaký článek a poslat je Markovi. Třeba se začne zajímat.
    11.9.2007 08:08 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Já si dokonce pamatuju dobu, kdy jsem si musel oddil naformatovat Reiserem sam, protože Ubuntu instalator mi volbu reiserFS odmítal nabídnout.

    Jinak Ubuntu rozhodně nic posílat nehodlám, I kdybych byl takový expert, že bych mohl pomoci (což nejsem). Pokud se ten projekt sesype, bude to pro Linux jen dobře. (tolik můj skromný soukromý názor)
    11.9.2007 08:11 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    že by Mark Shuttleworth neznal jeden z nejrozšířenějších filesystémů
    Pořád mluvíš o Reiser4? Ten rozhodně rozšířený nebude ;-)
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    11.9.2007 08:15 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ReiserFS vůbec neznám. Sám jsem ho nikdy nepoužíval a ani administrátoři systémů, se kterými mluvím, nijak zvlášť netouží po jeho funkcích.

    Nevšiml jsem si, že by se Mark omezil pouze na verzi Reiser4 :-D
    11.9.2007 08:19 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jo už to vidím, já předpokládal, že mluvil o Reiser4, protože tak zněla otázka. Jak se zdá, tak Mark odpověděl na něco jiného ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    11.9.2007 09:14 Black.Bandit
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No. To já nevím. Nejsem takový Expert abych pochopil, zda mluví o Reiser Filesystémech nebo jenom o Reiser4. Netuším, zda jsou si verze Reiseru podobné a zda lze o nich hovořit obecně.
    11.9.2007 10:18 Boris Dušek | skóre: 22 | blog: everything
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ne, tak otázka nezněla. V otázce byl jen zmíněn "Reiser filesystem", i když myšlen byl asi Reiser 4 (In light of recent events, it does not seem probable that the development of the Reiser filesystem will continue. As it is in many ways a revolutionary piece of software, would you consider sponsoring its further development?)
    vim ~/.emacs
    11.9.2007 22:37 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Ne, jen někdo úplně zmrvil překlad té otázky (a z Marka udělal před čtenáři vola). Poněvadž v originále opravdu žádná čtyřka není.
    12.9.2007 07:37 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Poslal jsem Robertovi vzkaz, snad to opraví ...
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.9.2007 08:37 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nebyl pochopitelně záměr z někoho dělat vola. Otázka byla pokládána ohledně Reiser4 - nenapadlo mě, že by ještě někdo mohl v dnešní době uvažovat o dalším vývoji ReiserFS 3.x. Zdá se mi zřejmé, že otázka dává jasně najevo, že se mluví o nové verzi - Reiser3 už je dávno v jádře a sponzorovat jeho další vývoj není nutné - stačí v něm opravovat případné nalezené chyby.

    A proto mi nepřipadá, že by byl tak zásadní problém, když jsem do překladu omylem napsal "Reiser4" (i když se za to omlouvám) - v originále totiž otázka sice nespecifikovala verzi, ale zjevně byla o Reiser4. Stejně tak je IMO zřejmé, že Mark otázku pochopil tak, jak byla myšlena, a odpovídal ohledně Reiser4. A pokud někoho trápí věta "I don't know ReiserFS at all", tak tu je třeba chápat v kontextu - neznamená to, že by _vůbec_ netušil, o čem je řeč. To je ostatně naprosto jasné z pokračování jeho odpovědi, kde mluví o tom, že ten FS jeho spolupracovníky nijak nenadchnul - tj. ví, o co jde, ale sám s tím nemá zkušenosti. Hence, "I don't know ReiserFS at all".
    12.9.2007 10:47 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Možná, ale že někdo v překladu zmotá zrovna to nejdůležitější slovo v odstavci, to už jsem viděl tolikrát, že u toho střídavě naštvu nebo naopak zplihnu a rezignuju. :-D Ona i tahle subtilní věc může vést k nečekaným následkům, a dle mých zkušeností je "zdá se mi zřejmé, že otázka dává jasně najevo, že se mluví o nové verzi" nesmírně nevhodný přístup, už tolikrát jsem něco takhle předpokládal a ono to nezafungovalo a já dotyčnou věc musel vysvětlit znova a jinak, protože různí lidé mohou mít tak odlišné myšlenkové pochody... A pokud jde o odpověď, pokud vám to bylo jasné hned, že může být špatně interpretována nebo je zmatená, nebyla žádná doplňková otázka pro ujištění, že si obě strany porozuměly správně? Nebyl nakonec zápis autorizován? (Jo, komunikace je kumšt...)
    12.9.2007 11:27 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    dle mých zkušeností je "zdá se mi zřejmé, že otázka dává jasně najevo, že se mluví o nové verzi" nesmírně nevhodný přístup
    To je moje reakce na flamík, který tu z toho vznikl - nikoliv přístup, který bych (při rozhovoru a následném překladu) zvolil, kdybych měl podezření, že dojde (by mohlo dojít...) k mylnému výkladu.
    A pokud jde o odpověď, pokud vám to bylo jasné hned, že může být špatně interpretována nebo je zmatená, nebyla žádná doplňková otázka pro ujištění, že si obě strany porozuměly správně?
    Naopak mi nebylo vůbec jasné, že by to mohlo být špatně vyloženo. Kdybych si nebyl jistý, že si (při rozhovoru) rozumíme, zeptal bych se konkrétněji. Ale protože jsem byl přesvědčen o jednoznačnosti otázky i odpovědi, nijak jsem nad tím už nehloubal, a proto také vypadal překlad tak, jak vypadal (tj. ta záměna ReiserFS za Reiser4 nebyla dílem nepozornosti, nýbrž toho, že jsem to tak od počátku bral, takže mi - v kontextu dané otázky - přišly ty termíny rovnocenné).
    Nebyl nakonec zápis autorizován?
    Byl - bez námitek.
    12.9.2007 12:07 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    "Naopak mi nebylo vůbec jasné, že by to mohlo být špatně vyloženo. Kdybych si nebyl jistý, že si (při rozhovoru) rozumíme, zeptal bych se konkrétněji. Ale protože jsem byl přesvědčen o jednoznačnosti otázky i odpovědi, nijak jsem nad tím už nehloubal, a proto také vypadal překlad tak, jak vypadal (tj. ta záměna ReiserFS za Reiser4 nebyla dílem nepozornosti, nýbrž toho, že jsem to tak od počátku bral, takže mi - v kontextu dané otázky - přišly ty termíny rovnocenné)."
    Ale já to chápu, taky jsem se kdysi musel odnaučit tohle dělat, a do té doby to bylo bona fide a úmyslně. :-)
    11.9.2007 08:32 Petr Pluháček | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Rek bych, ze jste to spatne pochopil. Prectete si originalni vyrok. On ResierFS samozrejme zna (vi ze exituje), ale nezna jej z hlediska uzivatele, protoze jej nepouziva. Mark neni takovy idiot, jak si o nem myslite.
    11.9.2007 09:20 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ja som na tom s ReiserFS rovnako ako Mark ;) Videl som aj rozne banchmarky, porovnania. Jednoducho nepresvedcilo.
    11.9.2007 16:26 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    benchmark na porovnanie, radsej nech investuje do ubuntu ako do noveho filesystemu
    11.9.2007 15:06 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Než budeš šířit své rozvášněné reakce, měl by si si ten orzhovor přečíst v originále...
    In light of recent events, it does not seem probable that the development of the Reiser filesystem will continue. As it is in many ways a revolutionary piece of software, would you consider sponsoring its further development?
    V otázce se skutečně hovoří o ReiserFS.
    11.9.2007 15:27 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No tak si teda dovolím tě poopravit.

    V dotazu (tedy tak jak si ho přečtu já) se hovoří zhruba toto..

    "S ohledem na okolnosti, to vypadá že vývoj Reiserova souborového systému nebude pokračovat. V mnoha ohledech to je revoluční kus software, nechcete sponzorovat jeho další vývoj?"

    Tedy na 99% se hovoří o souborovém systému Reiser4 a nikoliv ReiserFS což je verze 3.6(?) a kdo je krapet v obraze, tak je mu to z toho jasné. Načež v odpovědi se hovoří o ReiserFS, což je sice také souborový systém z hlavy Hanse Reisera, ovšem jiný, starší, jehož vývoj už je v podstatě ukončen. Prostě Mark Shuttleworth nikdy Reiserovy souborové systémy nepoužíval, nic o nich neví a spoléhá se úsudek lidí co s ním pravděpodobně také nemají žádné praktické zkušenosti. Toť vše.
    11.9.2007 16:33 Robo
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    chujovina v oodpovedi sa pise:
    .. many of the system administrators that I speak with aren't particularly interested in its features
    . cize revolucny byt moze, ale o tie nove ficury nema nikto zaujem
    11.9.2007 16:46 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Prostě Mark Shuttleworth nikdy Reiserovy souborové systémy nepoužíval, nic o nich neví a spoléhá se úsudek lidí co s ním pravděpodobně také nemají žádné praktické zkušenosti.
    Obdivuji vaši schopnost číst mezi řádky... a dělat si úsudky o lidech o kterých nic nevíte.
    Vykook avatar 12.9.2007 00:12 Vykook | skóre: 23 | blog: Tomas
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Přečti si originální odpověď v Angličtině.
    Nejde nám o dobro druhých. Nejde nám o bohatství. Jde o čisté opojení mocí.
    21.9.2007 03:51 Marex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nemuzu nez souhlasit
    11.9.2007 00:34 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pekne mluvi musi se nechat a ma rad pivo :D
    11.9.2007 00:35 _____ | skóre: 5 | blog: Poznámky
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Díky za zrealizování tohoto rozhovoru. ;-)
    11.9.2007 00:59 disorder | blog: weblog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nicméně, upstream může velmi snadno vytáhnout překlady do svých vlastních překladových souborů. A máme standardizované mechanismy určené právě pro tento účel. Takže bych prozatím upstreamu doporučil aktivně stahovat překlady z Rosetty, aby se zlepšil pohyb těchto překladů do upstreamu a tím pádem i do dalších distribucí.
    I've only got two words for you mister: NO!
    d.f.h avatar 11.9.2007 10:12 d.f.h | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ani počítat neumí...
    11.9.2007 01:02 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    ,,Linux je velmi dobrý real-timový systém``

    Cuže?
    11.9.2007 01:07 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Bleh, možná plus za Budvar, ale jinak v tomto rozhovoru není nic než dosti podprůměrný žvanil.
    11.9.2007 03:05 r
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    minus za: real-time, budvar :) a skodovku :D
    plus za: (nic)

    a ja se tak moc tesil, az konecne ten rozhovor vyjde a... :(
    11.9.2007 07:59 tezkatlipoka | skóre: 35
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    za budvar nedavej nic, nedavno se mi dostal do ruky interni dokument jedne velke nadnarodni spolecnosti o tom jak se chovat a na co si zvyknout v CR, kdyz uz sem musej, a krome veci jako at si zvyknout ze s nima mozna bude jist v restauraci pes, protoze cesi si je tsam casto berou, a ze mame zvlastni zvyk pred obchodnim jednanim mluvit chvili o blbostech, jako je rodina, cesta, ubytovani, tak jedna z rad je - i kdyz pivo vubec nepijete, musite ho vsude chvalit, ocekava se to.
    Vaše řeč budiž ano, ano, ne, ne. Co je nad to, je od ďábla.
    houska avatar 11.9.2007 08:30 houska | skóre: 41 | blog: HW
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    nenasel bys to nekde? rad bych se na to podival
    11.9.2007 08:46 thingie
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Což to je mi jasný, stejný papíry budou pro každou zem světa :-) Ale i kdyby to říkal jen pro efekt, moh si vybrat jakýkoliv jiný a vybral si zrovna Budvar, takže aspoň tak.
    d.f.h avatar 11.9.2007 10:13 d.f.h | skóre: 8 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    abych řekl pravdu, tak psi mi v hospodě taky vaděj. neřeknu někde na zahrádce nebo u vody nalavičce s pivem v kelímku, ale u stolu v restauraci? vsadím se, že moje kočky bych si tam vzít nemohl. ale uslintaný kňučící potvory tam žebrat můžou... :-)
    AsciiWolf avatar 11.9.2007 14:56 AsciiWolf | skóre: 40 | blog: Blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    No vidíš,a mě psi v restauraci nijak extra nevadí,za to,když sedím vedle špinavého,smradlavého a ožralého Roma,tak to je věc,co mě dokáže fakt nas*at :)))

    ps. nejsem rasista,jen mě romové štvou,u nás je půlka města romů,pracovat nejdou,a s*rou se,kde se dá :))

    btw. nechápu ten nenávistný postoj k oblíbeným distribucím linuxu...dřív to byla Mandriva,teď je to Ubuntu...

    Fakt nechápu,proč chcete,aby byl Linux jen pro elitu,a normálním uživatelům zůstal neznámý... :/

    11.9.2007 15:29 Michal Kubeček | skóre: 72 | Luštěnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Pokud vedle mne bude v hospodě někdo špinavý, smradlavý a ožralý, bude mi úplně jedno, jestli je Rom, Číňan, nebo třeba árijec, nad nímž by Hitler slzel dojetím. A když bude čistý a nebude mne obtěžovat smradem ani chováním, tak taky…
    kyknos avatar 11.9.2007 15:36 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Existuje více distribucí pro normální uživatele. Ubuntu dělají špatné jméno Ubuntu fanatici. To je celé.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 16:01 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Hm, já pozoruju větší počet anti-ubuntu fanatiků než jakýchkoliv jiných, zatímco dříve jasně nejpočetnější anti-mandrake (anti-mandriva) fanatici tak nějak vymřeli. ;-)
    kyknos avatar 11.9.2007 16:19 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nemyslím. Ubuntu není nijak výjimečná distribuce. Je to prostě distro, které se snaží být BFU friendly, takových je víc (třeba ta Zuzana, Mandriva a další). Popravdě, když jsme Ubuntu zkoušel, tak se mi ho nepodařilo nainstalovat (a to umím nainstalovat distribuce od Debianu, přes Gentoo, Arch až po SLES a já nevím co ještě). Ale budu předpokládat, že to byla nějaká divná a náhodná konstelace hvězd :) A i bych řekl, že v SUSE nebo Mandrivě, se toho dá v BFU friendly stylu naklikat víác, než v Ubuntu, ale to není důležitý.

    Co je na Ubuntu výjimečné je jeho virální marketing. Je to podobný případ jako Firefox. Výhodou je, že se tak Linux šíří rychleji mezi více lidí. Nevýhodou je, že tento způsob marketingu prostě generuje (krom normálních uživatelů) i velké množství různých "Ubuntu uřvanců", povětšinou puberťáku (ale věkem to dané nebude), kteří mají potřebu všude zdůrazňovat, že je Ubuntu nejlepší, lídr a já nevím co ještě. Poněkud otravným a ubíjejícím způsobem.

    Ač čtu různé linuxové diskuse, navštěvuji irc kanály atd velmi často, málokdy slyším fanatické vykřiky ve prospěch nějaké jiné distribuce než Ubuntu. A lidem to prostě občas leze na nervy. To je celé.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 16:41 Foo Bar | skóre: 14
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Co je na Ubuntu výjimečné je jeho virální marketing. Je to podobný případ jako Firefox. Výhodou je, že se tak Linux šíří rychleji mezi více lidí. Nevýhodou je, že tento způsob marketingu prostě generuje (krom normálních uživatelů) i velké množství různých "Ubuntu uřvanců", povětšinou puberťáku (ale věkem to dané nebude), kteří mají potřebu všude zdůrazňovat, že je Ubuntu nejlepší, lídr a já nevím co ještě. Poněkud otravným a ubíjejícím způsobem.
    Co mě fascinuje, je ta neustálá argumentace „Ubuntu uřvanci“. Pamatuji několik vášnivých diskuzí na ABCLinuxu a vždy to byli se jí učastnili spíš lidé, kteří zaslepeně házeli špínu na Ubuntu. Můžete mi například ukázat v této diskuzi nějakého Ubuntu uřvance? Pokud ne, tak proč tím stále argumentujete? :-(
    kyknos avatar 11.9.2007 16:47 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Protože je to realita. Nemám žádný důvod Ubuntu nějak křivdit nebo proti němu být zaujatý. Distribucí jsou desítky. 12 hodin denně komunikuji s lidmi od Linuxu. Ale skutečně výroky typu "Debian je leader", "Jedině SUSE", nebo "upstream by se měl přizpůsobit Archu" slýchám výjimečně nebo vůbec. Pokud za jména distribucí dosadím Ubuntu, jsou to všechno důvěrně známé výroky.

    A nikde netvrdím, že to dělají všichni uživatelé Ubuntu. Jen, že takových je nápadně více než v případě jiných distribucí. A nabízím i vysvětlení, proč tomu tak je.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 17:42 eee
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    To je pochopitelne, ze to neslysis, kdyz debian neni leader. Zrovna tak casto slysis, ze Klaus je prezident a o Paroubkovi to skoro nikdo nerika.
    kyknos avatar 11.9.2007 17:43 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Nechtěli byste si vzít do Ubuntu/Canonicalu Miguela? :)) Pak si můžete hrát na leadery až do soudného dne :DDDD
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    11.9.2007 01:22 Jan Kundrát (jkt) | skóre: 27 | blog: jkt | Praha - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    "developing countries" se preklada jako "rozvojove zeme", nikoli "vyvojove zeme"
    11.9.2007 08:00 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth
    Jasně, sorry.
    jiri.one avatar 11.9.2007 08:15 jiri.one | skóre: 19 | blog: Jiriho blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No mne se docela libilo jak mluvi, ale na Ubuntu z Fedory kvuli nemu urcite neprejdu :)
    www.jiri.one - Můj blog o Linuxu, hrách, životě, ...
    11.9.2007 09:34 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Mam pocit, ze ste sa snad vsetci zblaznili! Ked vam "skalnym" linuxakom niekto siahne na tu vasu "nezbytnu" prikazovu riadku, tak to vypada, ze vas bodol srsen priamo medzi polky! Ubuntu urobilo velky kus prace v tom, aby linux bol dostupny pre NORMALNEHO uzivatela, ktory sa doteraz bal do toho ist, pretoze mal strach, ze bude furt musiet niekde nieco vypisovat. Ziadna ina distribucia neurobila taky obrovsky krok pre obecne povedomie o linuxe - ani Mandriva! A dokazete sa rozculit len preto, ze Mark nepozna nejaky Reiser(ci jak sa to vola...). Neposlem vas tam, kam vy posielate Marka. Kludne si dalej tukajte tie vase prikazy, ale nehante nieco, co je naozaj pokrokove, snazi sa byt stale viac jednoduche a pristupne,,,a MS sktucne tu prdel natrhava!
    11.9.2007 09:40 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    A ty nám taky..
    11.9.2007 12:33 Seti
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Jenže on má pravdu :)
    11.9.2007 13:54 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    mluv za sebe NERIKEJ KURVA NÁM stacilo mi par prispevku, abych si te zaradil mezi vecne lamy
    11.9.2007 13:57 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Slušné chování ti očivividně nic neříká, vid? Být to in natura... Nepoznáš klasický výrok křupane!
    11.9.2007 16:27 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Narovinu takovi cu.... mne na svete natolik se...., ze mi opravdu slusne chovani nic nerika a k tomu "in natura" nemozne, neb "in natura" se bavim jen s lidmi na stejne urovni, abych prave nemusel byt neslusny ci dokonce hruby.
    11.9.2007 11:11 pexxi
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Bohuzial, neostava mi nic ine len suhlasit... Tento Linuxovy fundamentalizmus nikdy Linuxu nepomohol, nepomaha a nepomoze... Ubuntu je dobra distribucia a dostala Linux naozaj do povedomia mnohych ludi (vratane mojho okolia).

    A ze cerpa napady z Debianu? Debian nikdy nebude taky popularny na desktopovych systemoch beznych uzivatelov ako Ubuntu. Jednoducho Ubuntu spaja silu Linuxu s jednoduchostou ovladania (pricom vsak je stale zachovana moznost robit veci z prikazoveho riadku a editaciou *.conf suborov). Nehovoriac o tom, ze filozofia vychadzajuca z Debianu ma vplyv aj na nasadenie samotneho Debianu na platformach, kde Ubuntu nie je uplne doma (servery, kriticke aplikacie)...

    Takze si myslim, ze Mark-ova vizia sa celkom plni, moze sa obzriet za seba a povedat si, ze vykonal kus dobrej prace... Myslim, ze ho niet za co kritizovat, napr. reiserfs ani reiser4 som nikdy nepouzival a ani nebudem a myslim, ze som o nic vazneho neprisiel, neviem teda, preco by mal byt jeho vyvoj sponzorovany, ked z desktopovych uzivatelov Linuxu ho pouziva mozno tak 1%...
    11.9.2007 11:33 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Dakujem za pekne doplnenie. Mne teraz tie spory a debaty okolo linuxu vazne pripominaju nabozenske trenice. Stale viac si kazdy hra na svojom piesocku, vychvaluje to svoje a hani to druhe...Sem tam nejaky svetec vyzve k zjednoteniu pod jednym principom, ale je to asi zbytocne. Na svete je vraj dnes 20000 cirkvi hlasajucich Jezisa a kazda z nich tvrdi, ze len ona ponuka tu spravnu cestu... Mozno sa tu niekto pozastavi, o com tu trepem - ale mozno bude so mnou aj niekto suhlasit. Ide tu o princip. A vacsinou ide o peniaze. Peniaze uz pomaly, ale iste nastupuju i do linuxu - stale viac distribucii sa kupuje v doladenom stave (Elive, Mandriva, Knoppix...) Mne je na Ubuntu sympaticke, ze i cez svoju nesporne najvacsiu uzivanost a popularitu, stale zastava to, k comu jeho tvorcovia zaviazali.
    12.9.2007 00:11 hufhendr | skóre: 33 | blog: U hufhendra
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Souhlasím.

    Tyto hádky uvnitř komunity Linuxu moc nepomohou. Linux v dnešní době stojí proti Windows a má reálnou šanci se rozšířit. Jenže běžní lidé se bojí příkazové řádky a je to tak rozšířený mýtus, že Linux odmítají už zdálky. Už dříve jsem instaloval přátelům, když se nechali zlomit, třeba Mandrake Linux. Líbil se, ale po delším čase jsem se dozvěděl, že se vrátili k Windows, protože nezvládli aktualizaci, připojit tiskárnu, digi foťák nebo iPod - dneska třeba používají Apple.

    V poslední době jsem pár lidem instaloval Ubuntu. Zatím všechny počítače běží, nikdo mě neotravuje a já se těším, že se jim Linux líbí a že to třeba řeknou kamarádům, sousedům nebo kolegům v práci. A bude třeba zase víc BFU používat Linux a bude větší tlak na firmy, aby dělaly SW pro Linux jako jsou účetní programy, grafické programy nebo hry. A bude větší tlak na úřady, proč jim nefungují web stránky, že by měly používat otevřené formáty pro výměnu dokumentů atd.

    Nemám nic proti Ubuntu, sám ho sice nepoužívám, ale doporučuji. Doporučuji ho lidem, kteří se počítači neživí - prostě běžným lidem na běžné věci. Myslím, že má své uživatele a třeba to jednou bude nejpoužívanější Linux, já ho používat asi nebudu, ale nemám s ním žádný problém.
    11.9.2007 12:37 honza
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    covece povazuju se za linuxaka, jsem dlouholety a rek bych, ze i zkuseny uzivatel, ale vy ste mi promluvil z duse. teda ackoliv *buntu nepouzivam(nainstaloval jsem ho jednou jen na zkousku), tak musim rict, ze o rozsireni povedomi o linuxu mezi "prosty lid" se postral nejvic prave on(i kdyz v cr ma velke zasluhy p. Bibr - Mandrake/Mandriva). navic ten pan z rozhovoru na me pusobil jako rozumny a celkem skromny clovek. Nejvic se mi prave libila tady jeho nejvic kritizovana odpoved - o Reiser4. Nic moc o tom nevim, nepotrebuji a ti co by o tom mohli vedet vic mi to taky nejak zvlast nedoporucuji, takze nemam zajem to zatim platit. krasne jasne.
    12.9.2007 17:46 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Mam pocit, ze ste sa snad vsetci zblaznili! Ked vam "skalnym" linuxakom niekto siahne na tu vasu "nezbytnu" prikazovu riadku, tak to vypada, ze vas bodol srsen priamo medzi polky!
    Člověče, vždyť jste si nějak popletl číslo a osobu svého sdělení (vy-já)? :-D

    https://help.ubuntu.com/community/?action=fullsearch&context=180&value=sudo&fullsearch=Text

    http://wiki.ubuntu.cz/Root_sudo?action=fullsearch&context=180&value=sudo&fullsearch=Text
    11.9.2007 10:26 michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    me se rozhovor libil... a ten clovek mi prijde zajimavy... rozhodne ma sve vize a nema strach je uskutecnovat... neboji se jit vlastni cestou... a dokaze nest odpovednost za to, co vytvoril... az budoucnost ukaze, jestli jeho cesta byla spravna nebo ne... ale skutecne dulezite je, ze neco tvori, ze uskutecnuje svoje sny a predstavy... coz se o nas, kteri pisem jen keczy do nejakejch prihlouplejch diskuzi... rict, bohuzel, neda...))))
    11.9.2007 10:51 ondraaaaaa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Prejel mi mraz po zadech, kdyz se zminil o Telci - mestecku, kde jsem vyrostl. Ma u me dalsi male bezvyznamne plus - proc nemenit distro ;-)
    Kovář David avatar 13.9.2007 08:59 Kovář David | skóre: 2 | Telč
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Souhlas! Telci me rodne mestecko. Ze si zrovna na nej po 11 letech vzpomel... To me fakt zahralo u srdce :-)
    LFCIB avatar 11.9.2007 12:20 LFCIB | skóre: 19 | blog: LFCIB | /home/lfcib
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Teda tady to vře :-D Přeju hodně zdaru všem distribucím ;-) Ať se to jmenuje jakkoliv, hlavně že to uspokojí naše potřeby.
    -=:L:i:N:u:X:=-<=>-=:4:e:V:e:R:=- Vyhovuje mi Debian GNU/Linux
    freshmouse avatar 11.9.2007 12:22 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Tady to nevře, ale řve o tom, jak nějakému zakomplexovanci Ubuntu zničilo život a ideály.
    11.9.2007 12:26 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    100 bodov :)
    11.9.2007 12:32 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Jé, v roce 1996 jsem taky byl v Českých Budějovicích a taky mám rád Budvar (samozřejmě až za Radegastem - tolik k politické korektnosti ;-)). To jsme se mohli potkat. :-D
    11.9.2007 12:38 PetrHL | skóre: 17 | blog: petr_h | Neratovice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Díky za zajímavý rozhovor. Jsem moc rád, že Ubuntu existuje. Používal jsem RedHat od verze 7.0, Mandrake, Slackware, Arch Linux, Suse a teď Ubunutu. Tato distribuce mi naprosto sedla. Líbí se mi, že se nemusím o nic starat, nemusím zkoumat konfiguráky, prostě všechno chodí napoprvé. Nemám rád vrtání se v systému kvůli každé blbosti. Balíčkovací systém je velmi rychlý a najdu v něm vše co potřebuji.
    Je mi jedno, že tu někteří řvou co všechno kde vykrádá. Takový Debian nebyl schopen vytvořit tak příjemnou instalaci a aby po instalaci všechno chodilo ihned jak má. Teda asi by schopen byl, ale nějak neviděl žádný důvod. Toho se chopilo Ubuntu a udělalo velmi dobře.
    Petr
    "Do, or do not. There is no 'try.'" -- Jedi Master Yoda | CQRLOG | CQRPROP | HamQTH | Domů
    11.9.2007 12:48 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    že se nemusím o nic starat, nemusím zkoumat konfiguráky, prostě všechno chodí napoprvé
    No, abychom zase až tak nechválili. Včera jsem potřeboval na jednom počítači u známých nastavit staticky IP adresu, bránu, DNS (protože jejich ISP z nějakého důvodu neholduje DHCP). (Doma a všude kde se pohybuji, se mi o to stará DHCP server, takže jsem to na desktopu dlouho nepotřeboval). Tak jsem v /etc/network/interfaces nastavil staticky síťovku. Pohoda. Ale co jsem měl za nervy s nastavením DNS to ani popsat nedokážu. Pořád mi to cosi přepisovalo a místy jsem viděl i rudě. Tak jsem zkoušel i ty jejich grafické nastavovadla s tím, že třeba budou chytřejší. Nebyly. To už se mi i krev vařila.

    Takže všechno není zase až tak ideální.
    11.9.2007 16:41 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    otazka zni "neco prepisovalo", za prve to neco jde odinstalovat a za druhe pokud si to delal do /etc/network/interfaces tak by nemel byt problem pokud do resolv.conf tak se nedivim.
    11.9.2007 17:00 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    To už ale není moc user-friendly, když BFU musí hledat, CO mu ten konfigurák přepisuje, že ne?
    Quando omni flunkus moritati
    11.9.2007 17:07 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No otazka zni jestli editoval spravny konfigurak a v resolv.conf je napsane kdo si ho jaka utilitka hlida, ale teda vidim problem, ze to neslo naklikat v tom network-manageru, ktery by mnel upravovat primo interfaces vcetne tich dns tam zapsat, ale zas je to moc hezka utilitka a je mozne, ze se nasla chybycka.
    Dalibor Smolík avatar 11.9.2007 17:16 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Našla chybička ... nazdar hodiny. :-(
    Když BFU si vezme takovou distribuci do ruky s touto "chybičkou", tak to zahodí a už se od Windows ani nehne. Ten přímou editaci souboru intefaces zvládne asi těžko..
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.9.2007 17:23 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Jediny bezchybny program je asi jenom hello world, jenomze ten nic neumi.
    11.9.2007 22:44 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Už ses díval, co všechno umí GNU Hello, vylepšená verze Hello World z projektu GNU? ;-)
    11.9.2007 17:26 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    btw chyby jsou i ve woknech a taky pekne a nejlepsi na tom je, ze tam vi buh kam to do tech registru pod jakou (cloveku citelnou jako ooxml) polozku schovali
    Dalibor Smolík avatar 11.9.2007 17:38 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Ve woknech? Tam jich je jak máku :-) Jenže když ten člověk vezme noťas s Windows a síť mu jede, pak přepne do Linuxu a síť nejede, tak je to jasné ... Samozřejmě, s tím toho moc nenaděláme.
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    11.9.2007 20:10 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No tak v tom mojem resolv.conf byl jen jeden řádek s tím přepsaným nameserverem. V network-manageru ani v té utilitce v gnome to naklikat také nešlo, protože si to vzájemně přepisovaly. (asi)
    11.9.2007 22:48 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    no pak si ho uz zrejme editoval neb normalne je v uvodu
    # generated by NetworkManager, do not edit!
    pripadne v LTS
    # Dynamic resolv.conf(5) file for glibc resolver(3) generated by resolvconf(8)
    #     DO NOT EDIT THIS FILE BY HAND -- YOUR CHANGES WILL BE OVERWRITTEN
    11.9.2007 20:21 Jirka | skóre: 36
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Ještě tak zjistit co to něco bylo abych to mohl odinstalovat.

    Co jsem ale možná dělal blbě je, že jsem zapsal DNS do resolv.conf. Jsem ještě stará škola. Už jsem si v dokumentaci našel ten správný "option".
    11.9.2007 22:49 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    gratuluji, taky sem je asi mohl rici rovnou :D
    11.9.2007 12:52 Aleš Kapica | skóre: 51 | blog: kenyho_stesky | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Nechci ti do toho kecat, ted je tomu už možná jinak, ale verze Ubuntu které jsem instaloval měly instalátor přebraný z Debianu..
    11.9.2007 13:00 Hase
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No a co? Felicie maju spinaciu skrinku z VW
    freshmouse avatar 11.9.2007 13:09 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Teď je tomu stoprocentně jinak.
    11.9.2007 13:43 David Jaša | skóre: 44 | blog: Dejvův blog
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Stoprocentně určitě ne. ;-)
    freshmouse avatar 11.9.2007 13:45 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Tak to asi každý používáme jiné Ubuntu. :-)
    11.9.2007 13:44 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Zjednodusene: desktopova verze ma instalator formou LiveCD, serverova zhruba jako debian v ncurses, minimalne od verze 6.10
    11.9.2007 13:58 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No, mluví pěkně, je jasné, čím motivuje tu komunitu k práci ;-). Akorát je to jak vysypané z nějaké PR mašiny. Na věty jako "To je zajímavé" i na odpovědi "ano i ne" už jsem ale imunní :).

    Každopádně díky za článek - je dlouhý, celý jsem si ho přečetl, bohužel jsem se velmi málo dozvěděl ;-).
    11.9.2007 16:44 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    hihi asi Mandrive chybi to spravne PR oddeleni
    11.9.2007 19:01 bibri | skóre: 33 | Olomouc
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Ano, chybí :)
    12.9.2007 17:50 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Nechybí, jinak by tu nebylo toto vlákno. =)
    11.9.2007 14:55 peppa
    Rozbalit Rozbalit vše kdo přežil
    jedině takto dává ta věta smysl:

    přežili ne ti 18 nebo 20letí silní kluci, ale ...
    juraj-bit avatar 11.9.2007 18:33 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Docela vyvážený a taký oddychový rozhovor, ktorý nepriniesol žiadne prevratne nové informácie, ale docela dobre sa to čítalo.

    Nechápem niektoré nenávistné reakcie voči Ubuntu a jeho užívateľom v reakciách na článok. Je to také klišé, ktoré sa tu opakuje v periódach. Čo si pamätám tak v predošlých periódach to boli konkrétne uřvanci zo Slackware, potom nasledovala perióda tzv. uřvancov z Mandrake, ktorú vystriedali uřvanci Gentoo rulezzz a teraz sú na pretrase uřvanci z Ubuntu. Takže s uřvancami je to tak.

    Na mojom PC beží OS GNU/Linux ;)
    Fluttershy, yay! avatar 11.9.2007 22:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá

    Rozhovor se pěkně četl, ale příliš informativní nebyl. Náhodou jsem si vzpomněl na to, jak nějaký informatik z KB (mimochodem pěkní hajzli) odpovídal na všechny otázky v diskusi o podpoře e-bankingu zhruba takto:

    "Podpora všech platforem bude/je od prosince."

    Ohledně Ubuntu: Je mi nesympatické (chování české komunity ohledně překladů, uřvanci,...) a zdá se mi technicky zprasené (upstart, dependency hell,...). Na druhou stranu ale funguje a člověk se o něj nemusí moc starat, proto si chci dát na notebook Linux Mint.

    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    tmr avatar 11.9.2007 22:42 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Ohledně Ubuntu: Je mi nesympatické (chování české komunity ohledně překladů, uřvanci,...) a zdá se mi technicky zprasené (upstart, dependency hell,...). Na druhou stranu ale funguje a člověk se o něj nemusí moc starat, proto si chci dát na notebook Linux Mint.
    Ja teda narazim spis na anti-ubuntu urvance. Nechapu co vidis na upstartu zaprasenyho a uz vubec nechapu co myslis tim dependency hellem - s tim sem se nikdy (na rozdil od jinych dister) u Ubuntu nesetkal.
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 00:13 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Možná jsem citlivý na ty ubuntofily, ale mám pocit, že správná odpověď na sofistikovaný technický problém týkající se konkrétní distribuce XXX není: "Ser na XXX!!! Pořiď si Ubuntu!!!"

    Chování českého Ubuntu týmu je nepopiratelně humus, viz nepoužitý překlad Gnomebakeru z roku 2005 (nebo 2006?) v Rosettě a to v roce 2007.

    Upstart odporuje UNIXové filozofii (jeden program -- jeden úkol) a navíc je podivné, že Ubuntu potřebuje pro rychlý start něco, co ostatní distribuce pro stejně rychlý start nepotřebují.

    Dependency hell v Ubuntu neznáš? Zkus si odinstalovat třeba Ekigu (já jsem to chtěl, neboť jsem ji dosud nepoužil a ani to nemám v plánu), ano? Nepůjde to, protože závisí na Ubuntu samotném. Když se ti to podaří, systém se někdy začne chovat podivně (zažil jsem).
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    12.9.2007 02:25 mibo | skóre: 12 | Plzeň
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    jezkovi oci upstart je naprosto skvela vec a uprimne pod dependency hell si teda nepredstavuji ze te to ce odebrat metabalik a ze se ti pak chova system podivne no to bych hledal jinde
    12.9.2007 07:44 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    protože závisí na Ubuntu samotném
    Já v Ubuntu žádný balíček ubuntu neviděl, ale pokud mluvíš o tasku ubuntu-desktop, tak jeho obdoba je i v Debianu (tuším gnome-desktop). Tohle je jenom featurka aptu, nikoli výmysl Ubuntu. Jediným problémem při odebrání tohoto balíku (v Ubuntu) jsou možné problémy při aktualizacích. Ani v Ubuntu, ani v Debianu jsem nezažil problém s balíčky, který by mi aptitutde nepomohlo vyřešit.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    12.9.2007 17:55 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Právě ty aktualizace jsou docela dost podstatné, nemyslíte? Kvůli odinstalované Ekize, kterou většina lidí stejně ani nikdy nespustí? Hm.
    13.9.2007 15:12 Michal Vyskočil | skóre: 60 | blog: miblog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Já napsal možné problémy, protože osobně jsem se s žádnými nesetkal ani v Ubuntu, ani v Debianu ;-) Navíc, většina fanatiků minimalizovaných systémů (nebyl jsem jiný) z toho časem vyroste. Proč odinstalovávat Ekigu a místo toho raději prostě něco užitenčého nedělat.
    When your hammer is C++, everything begins to look like a thumb.
    freshmouse avatar 13.9.2007 15:15 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Petře. Nejedná se o aktualizace stávající verze distribuce, ale o přechod na novou verzi celá distribuce.
    13.9.2007 19:17 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Martine, reagoval jsem na aktualizace (=update). Pokud to někdo neumí ani správně pojmenovat (to jejeho blbost a neznalost), tak ať o tom nediskutuje. A i pokud jde o přechod na novější vydání distribuce, pak nevidím důvod, proč by to mělo vyžadoat Ekigu, která není klíčovou, ale jen okrajovou záležitostí.
    freshmouse avatar 13.9.2007 19:48 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Já bych to nehrotil. Podle mne se může aktualizací nazvat update i upgrade. Prostě "aktualizuješ z Feisty fawn na Gutsy Gibbon"...

    Já si taky nemyslím, že by Ekiga byla nutná pro novou verzi distribuce. Mohly by být dva meta balíky: jeden se závislostmi na celé Ubuntu, druhý se závislostmi na nutné části. Můžeme to oznámit. Ale na druhou stranu si nemyslím, že by zrovna tohle bylo nějaké prioritní... Mně Ekiga nepřekáží, a to jsem ji nikdy nepoužil...
    14.9.2007 08:43 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Dobre, tak to oznamime, kdyz Ekigu spousti asi jen par procent lidi, takze jim stejne v systemu jen zbytecne zabira misto, prekazi v nabidkach a zdrzuje pri aktualizacich. Mozna by ani nemela byt soucasti zakladniho systemu, ale rozhodne ne necim, co je vyzadovano pro to, aby sel vubec provest prechod systemu na novejsi vydani. Takovych veci by se naslo asi vic. At nechaji metabalik ubuntu, aby se dalo jednoduse nainstaloval s ruznymi kompenenty jako ted, a jeden pro upgrade, na nemz bude zavidej jen opravdu to nejdulezitejsi, bez cehoz by nove vydani vubec nefungovalo.
    12.9.2007 10:05 Peter Lehotsky | skóre: 26 | Prague
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    pokud mas problem s upstartem pouzij (stejne jako ja) aptitude install sysvinit
    tmr avatar 12.9.2007 16:00 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Chovani ceskyho tymu sice ma co vylepsovat, ale urcite jejich dobrovolna prace neni humus.
    Jak Upstart odporuje filozofii jeden program - jeden úkol? Jaka distribuce ma rychlejsi start nez Ubuntu (krome Gentoo)? Navic moznosti Upstartu se jeste plne nevyuzily, napr. start Ubuntu Gutsy je asi o 5s rychlejsi nez Feisty.
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 16:19 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Debian mi startuje rychleji než Ubuntu.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    tmr avatar 12.9.2007 16:59 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Mě pokud vim nestartoval rychleji, když jsem ho ještě měl (nevim to jistě). Ten tvuj Debian ma upraveny init scripty (vypnuti nejakych sluzeb)?
    Fluttershy, yay! avatar 12.9.2007 18:27 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Mám neupravený Debian (+ Gnome) a neupravené Kubuntu. Od Grubu po ?DM naběhne Debian za rovné půl minuty, Kubuntu za třičtvrtě minuty.
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    tmr avatar 12.9.2007 18:48 tmr | skóre: 17 | blog: Offtopic | Praha 5
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Me Ubuntu Feisty za 45s a pred chvili sem zkousel OpenSuse 10.3 beta a nejak zrychlili start - nabootuje za 32s.
    12.9.2007 19:36 Petr Tomeš | skóre: 23 | blog: ptomes | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Ano, zrychlili. OpenSUSE tedy upstart nepotřebuje.
    freshmouse avatar 13.9.2007 15:17 freshmouse | skóre: 42 | blog: Bruno Banány
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Co to je "neupravený Debian"?

    Bavme se o stejném objemu spouštěných služeb.
    11.9.2007 22:21 CzechCloud
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Moc dobry clanek. Diky za jeho zpracovani.
    12.9.2007 09:20 Gentoo GNU/Linux user
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Vsichni jse *buntu / debilian suckeri, jdete do /dev/null, na pole kopat brambory, vy tupi sedlaci :-D :-D :-D
    Pavel Půlpán avatar 12.9.2007 09:46 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Cuiusvis hominis est errare, nulliius nisi insapientis in errore perseverare! ;-)
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    14.9.2007 20:33 trekker.dk | skóre: 72
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Když už mahruješ s latinou, tak to aspoň napiš pořádně, aby za tebe Google nemusel vymýšlet opravy ;-)
    Quando omni flunkus moritati
    12.9.2007 09:53 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Hezký rozhovor, díky za něj.

    Trochu nechápu některé zběsilé reakce. Ten pán si díky svým schopnostem, štěstí... vydělal hodně peněz. Nekoupil si za ně vlastní ostrov, stáda letadel, fotbalový klub... ale značnou část jich dal na vytvoření, udržování a vývoj linuxové distribuce, která by byla co nejvíc "lámovzdorná". Možná by se ty peníze hodily víc na vývoj xxx, ale je to jeho volba. Tak jako si někdo udělá vlastní Live CD na bázi GNU/Linux.

    Licenci, pokud vím, neporušuje.

    Vyjadřuje se, na to jak je to úspěšný muž, řekl bych skromně a neagresivně. Dělá si své a zdá se, že dobře. Těžko na někom chtít, aby se v ničem nemýlil, aby jeho názory na všechno byly "správné" (což někdy chápeme jako stejné s našim názorem).
    12.9.2007 10:56 mx518
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Možná by se ty peníze hodily víc na vývoj xxx, ...
    tak to uz sa aj porno vyvija? :-)
    12.9.2007 11:20 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Určitě!!! A jak! ;-) Ale já se v téhle oblasti příliš neorientuji, tedy xxx jsem netušil, že je porno. Už to vím! Člověk s stále učí... ;-)
    12.9.2007 16:03 Käyttäjä 11133 | skóre: 58 | blog: Ajattelee menneisyyttä
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    12.9.2007 18:21 Dag | skóre: 25 | blog: bzuk
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Pánečku! To jsem se dozvěděl zase nových věcí! ;-)

    Děkuji za odkaz, sám bych se asi hledat nevydal.
    Pavel Půlpán avatar 12.9.2007 11:33 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    :-D
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    12.9.2007 12:35 Majkls
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    no já beru Ubuntu jako systém pro určitý segment trhu. Stejně jako masox. Nehodlám nikomu vyčítat, že ho používá. Jen mi trošku vadí, že se člověk nedozví moc o tom, jak to celé ve skutečnosti funguje. Já když začínal neprve s MDK, pak záhy pokračoval debianem, tak to bylo trošku něco jiného. Člověk se snažil nainstalovat všecko od píky, rozdělit si disk po svém, u ruky příručku a četl jsem, co že je doporučováno. Pamatuji si taky na svoji první kompilaci kernelu, jak mi kernel spanikařil při bootu, protože jsem nezakompiloval ext3. Taky jsem si zanadával na závislosti debianu, proč nejde sakra odinstalovat ten inetd, aniž by mi to odinstalovalo síť :) Jo to byly časy. Asi patřím mezi konzervativní uživatele, ale stále se domnívám, že by se člověk především měl snažit ten systém nejdříve pochopit, ne jen něco naklikat, že o tom prostě linux je.
    Není umění napsat 10000 řádků, ale napsat na 10 řádků, co by jiný psal na 1000 řádků.
    12.9.2007 13:19 Kyosuke | skóre: 28 | blog: nalady_v_modre
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    "no já beru Ubuntu jako systém pro určitý segment trhu. Stejně jako masox"
    Přirovnáváš teď Ubuntu k k tomuhle nebo k tomuhle? :-)
    Dalibor Smolík avatar 12.9.2007 13:28 Dalibor Smolík | skóre: 54 | blog: Postrehy_ze_zivota | 50°5'31.93"N,14°19'35.51"E
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Já bych řekl, že Ubuntu je kombinací obojího :-)
    Rozdíly v řeči a ve zvyklostech neznamenají vůbec nic, budeme-li mít stejné cíle a otevřená srdce.
    23.9.2007 12:29 Vláďa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Je hezké, že Ti takový Linux jako popisuješ vyhovuje. Ale 99% uživatelů (a hlavně potencionálních uživatelů) ne. Osobně toho O linuxu vím poměrně dost. Nejsem žádný guru, ale dokážu si nastavit i pár věcí v textových konfigurácích (grafiku, disky atd.) Ale dělám to pouze v případě, že selže klikací způsob. Proč bych měl něco dělat složitě, když to jde udělat jednoduše? Někoho třeba složité postupy baví, ale proč je nutíte ostatním?

    Před mým současným Kubuntu jsem vyzkoušel plno různých distribucí - Mandrake/Mandriva, RedHat, Debian atd. Až do Kubuntu 7.04 to nikdy nebyl takový systém, abych jej mohl používat. Buďto nefungoval nějaký standardní HW nebo nefungovaly aplikace. (K)ubuntu je prostě první Linux, který jsem nainstaloval a on fungoval bez složitých manuálních zásahů. Ty samozřejmě přišly později - správa disků je úplně rozes*aná, pro 3D desktop jsem musel upravit taky konfiguraci ručně.

    Hlavním problémem GNU/Linuxu v současnosti je podle mě obrovské množství chyb. Jak je linuxové jádro stabilní a funkční, o plno aplikacích (hlavně těch grafických) se to nedá říct ani náhodou. Častým argumentem v diskuzích Vista x Linux je Aero a Compiz. Linux měl 3D desktop o hodně dřív. Ano měl, ale doteď ho nemá stabilní a plně funkční. Stejně tak to je s plno ostatními funkcemi. Aby pracovaly, je třeba to složitě nastavovat a ještě mít k tomu trochu štěstí. Na Ubuntu je mi sympatické, že se snaží tyhle problémy odstranit, i když zatím ne moc úspěšně.

    Ale jednoduchost používání a konfigurace Linuxu je asi jeho v současnosti hlavní překážkou při rozšiřování. Plno ortodoxních linuxáků řekne: "Já používam Linux a je mi jedno, jestli jsem sám na světě." Jenže ono to jedno není, když nebudou uživatelé, nebudou drivery, nebudou hry, nebude proprietární SW atd. A to mi vadí! Je to stejné jako s Firefoxem. Na začátku byla spousta stránek, které byly IE only. Dneska si takovou stránku nedovolí nikdo vyrobit. A já doufám, že za pár let si nikdo nedovolí vyrobit tiskárnu nebo scanner, ke kterému by nebyly ovladače pro Linux.
    kyknos avatar 23.9.2007 13:05 kyknos | skóre: 18 | blog: Quid novi? | Ranša Rosa
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    S těmi 99% opatrně.
    So the Nationalists and the Socialists have the same policy on Brexit. They should get together and form a...
    emorjino avatar 12.9.2007 21:03 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    No jestli se k tomuhle flamu dostane nějaký winuser, co uvažuje přechod na linux, tak si to asi zase rychle rozmyslí :D
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    juraj-bit avatar 13.9.2007 21:01 juraj-bit | skóre: 14 | blog: X BLOG X | Bratislava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Prečo? Ty si utváraš názor na základe podobných žabomyších vojen? Myslíš že všetky uvedené pre a proti, prečo áno a prečo nie a prečo je ABC lepšie ako CBA prípadne prečo je výhodnejšie BCAD a prečo nemám rád ACBD sú podstatné pre užívateľa? Ja myslím že nie. Tu si predsa každý mastí len to svoje ego, informačný prínos je nulový.
    emorjino avatar 15.9.2007 12:25 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Jenomže to podpruje argumenty, které se objevují na forech, kde se vyskytují převážně winuseři. A to, že linuxáci jsou mezi sebou šíleně rozhádaní..
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    Pavel Půlpán avatar 15.9.2007 13:04 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá

    Osobne neznam zadnyho Linuxaka, kterej by vykrikoval "jen a jen tohle distro". :-)

    Ted ale premejslim, jestli to neni tim, ze moc Linuxaku neznam, nebo ze tech opravdu extremistickejch je jenom hrstka. :-D

    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    emorjino avatar 15.9.2007 14:29 emorjino | skóre: 3
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Já netvrdím, že je fanatiků většina. Znám lidí co použíají a i propagují linux docela dost, a nikdo z nich není zaslepený fanatik.. jen na fórech to tak občas nevypadá...
    Mám rád Kubuntu, KDE (AmaroK obzvlášť), Firefox, Jabber, Wikipedii, Last.fm, Frozen Bubble.
    Pavel Půlpán avatar 15.9.2007 14:43 Pavel Půlpán | skóre: 22 | Trutnov
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Mark Shuttleworth odpovídá
    Webova fora nejsou dulezitej aspekt pro upgrade na Linux ci jinou FOSS alternativu... znam jedinou vyjimku a tu tady raci nebudu rejkat. Pze by z toho opet vznikl flame. :-)
    An infinite number of monkeys typing into GNU Emacs would never make a good program.
    17.9.2007 14:51 ypct
    Rozbalit Rozbalit vše Reiser, Ubuntu, Debian
    trochu po funuse, ale napisem co si myslim.. (hezky slovensky)

    1. som dlhodoby Linux user a moje posledne 3 distra boli Ubuntu; teraz bezim Feisty.

    2. ludia ktori pouzivaju iny FS ako Reiser su N00Bz, a de fakto si zasluzia sub-par FS, ktory pouzivaju (a vobec o tom nehodlam diskutovat).

    3. kvalita Ubuntu distribucii _rapidne_ klesa s kazdym novym vydanim, a priamo umerne sa tiez zvyssuje cas nutny na manualne opravy po kazdej instalacii.

    4. Ubuntu nema jasno vo vlastnej OSS politike: a) najprv nepodporuju binary drivers out-of-the-box a vsetci useri si musia binary drivre stahovat sami; b) potom donesu (totalne rozbity) RestrictedManager aby ulahcili instanlaciu binarnych driverov (ktore nepodporuju out-of-the-box), c) nakoniec odsuhlasia Compiz BY DEFAULT (tazko zavisly na BINARY 3d driveroch ATI a nVidia). (To ze AMD/ATI sa momentalne rozhodla otvorit specifikacie ma PRD spolocne s taktikou Ubuntu; ide o zachranu ziskov AMD/ATI pretoze ich sucasne binarne drivers su na totalne hovno, a vela gamerov bezi ako druhy system Linux, aj ked hraju na XP)

    5. Ubuntu bolo v spravnom case na spravnom mieste, a ziskalo obrovsku fanboy zakladnu, v com mu hodne pomohol aj Digg a podobne portaly. Velka uzivatelska zakladana je super, POKIAL neprerastie do mega-velkosti, kedy: a) navodov (HOWTOs) na vyriesenie JEDNEJ veci pre danu verziu Ubuntu, je zhruba milion, b) kvalita tychto navodov je z 80% otrasna a dost casto vam doslova znici distro (ak ju slepo nasledujete).

    6. No a teraz tu este citam ze vznika bordel v packaging systeme...

    Ja potrebujem distro ktore mozem pouzivat pre bezny zivot -- to znamena binarne drivers (ak nie su OSS v rovnakej kvalite), a binarne / closed (ale FREE) media formaty - Flash, MP3, atd. Ja nie som zoldnier armady Ubuntu, a uz hehodlam bojovat tuto idiotsku totally FREE a OPEN software vojnu. (Samozrejme prva vec ktoru _vsetci_ Ubuntu useri urobia po zakladnej instalacii je instalacia binary driverov, closed media formatov a proprietary appov ako Google Earth, Java atd. -- Mark ale radsej zije v Stallmanovskej iluzii a mrha cas milionov uzivatelov v zbytocnej vojne.)

    Neviem ako ostani Linux power users, ale ja osobne budem ako svoje dalsie distro skusat Gentoo alebo Debian.
    18.9.2007 08:57 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser, Ubuntu, Debian
    Děkujeme, že jsi nás osvítil. Ale už se nevracej.
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.
    18.9.2007 10:52 ypct
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser, Ubuntu, Debian
    Cim som ta urazil, tym reiserom? :-) Aj radikalny nazor je nazor, a je to urcite lepsi nazor ako "uz se nevracej"... Dalej, pisat "nás", ked pises za seba? Pisat "osvítil", aj ked som jasne napisal, ze vyjadrujem vlastny nazor? Mam pravo na radikalne nazory. A jeden z nich je, ze jedine v com je Reiser horsi od ostatnych FS je "undelete" support. Ano, mohol som to vyjadrit aj takto, ale kaslem na servitky [obrousky]. Nedavno som skusil velkolepy EXT3 a myslel som, ze mi z toho seekovania urve hlavy na HDD.
    21.9.2007 11:11 Petr Mach | skóre: 9 | blog: Hláska
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser, Ubuntu, Debian
    Proč? Ubuntu je moje oblébená distribuce, ale jeho postřehy (kromě za 2) považuji za zajímavé.
    21.9.2007 13:02 Hynek (Pichi) Vychodil | skóre: 43 | blog: Pichi | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: Reiser, Ubuntu, Debian
    Nojo, já jsem četl pozorně jen po bod 2, dál jsem už to jen zběžně prolétl očima a ty se zachytili jen na strong words. Chlapec by měl poněkud změnit styl vyjadřovaní, aby to aspoň někdo četl. Ta arogance z toho přímo kape. Jinak se s tím dá fakt skoro souhlasit (po té co ignoruješ úplné nesmysly), když jsem si to teď znovu přečetl. Ale kdo se má v těch fekáliích přehrabovat, aby tam našel ty dvě tři pravdivé věty?
    XML je zbytečný, pomalý, nešikovný balast, znovu vynalézané kolo a ještě ke všemu šišaté, těžké a kýčovitě pomalované.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.